Home » Избрано, политика

Василев v/s Пеевски

2014.06.18 Няма коментари
Spread the love

Цветан Василев: Държавните поръчки се разпределят основно през каналите на Пеевски  Делян Пеевски: Василев ме атакува, защото отказах да го подкрепя за премиер

.

cvetan_peevskiДоскорошните ортаци – депутатът от ДПС Делян Пеевски и банкерът Цветан Василев, размениха остри реплики през медиите. Първо Цветан Василев обясни, че Пеевски през последната година е “стигнал прекалено далеч” и се е изживявал като властелин на държавата. После Пеевски обясни, че причината за атаката срещу него е, че е отказал да подкрепи амбициите на Василев за премиер.

Ето част от интервюто на Цветан Василев през БТВ, дадено във Виена:

– Само до преди няколко месеца съществуваше впечатлението, че вие с Пеевски действате в тандем. Изкупувате ключови предприятия от българската икономика и медии, за да упражнявате политическо влияние.
– Сегашното развитие показва, че това е било един голям мит. Господин Пеевски винаги е имал своя път в живота. В последната година той стигна прекалено далеч. Той е човек, който вече се изживява като властелин на България.
– Използвали ли сте държавни пари, за да финансирате бизнес начинания на Делян Пеевски?
– Как точно мога да използвам държавни пари, за да финансирам подобни начинания на Пеевски или който и да било друг?
– Чрез свързани фирми и свързани лица.
– Чакайте сега. Свързани фирми и лица е едно правно понятие, което не означава, че тези фирми са безпредметни, че тези фирми не създават работни места.
– Тоест, финансирани ли са фирми на подставени лица – ваши и на Делян Пеевски?
– Аз казвам следното – подставени лица аз нямам и всеки проект е сам за себе си. Когато се финансира един проект, важни са целите, важна е ефективността на този проект.
– Това казвате сега, през юни 2014 година. Но нима вашата банка не го подкрепяше?
– Ние сме подкрепяли и подкрепяме всичко рационално и разумно. В крайна сметка това е бизнес. Знаете ли колко бизнес в момента просто не смее да излезе и да каже точно какво му се случва в последната една година?
– И какво му се случва? Къде се разпределят тези държавни поръчки?
– Тези държавни поръчки се разпределят основно през каналите на този човек, който в момента обяснява как едва ли не аз съм искал да го убия.
– Не бяхте ли партньори толкова години? Вие виждахте в него 33-годишен успял бизнесмен. Как става това?
– Аз не бих казал, че този човек няма качества, напротив. Аз съм искал да заложа на положителните му качества. За жалост, той не се оказа достоен за това нещо.
– Къде дойде разривът и защо? Заради „Булгартабак”?
– От „Булгартабак” се източват средства. Това сякаш не се забелязва. Регулаторът не е в състояние да въздейства, защото е заплашван. Там е нашият интерес.
– Какви средства се източват? В какви размери?
– В огромни размери.
– Накъде отиват?
– Най-вероятно по нечии лични сметки извън България.
– Идваме на темата „Бареков”. Вие ли го създадохте?
– Трудно е да се каже, че аз съм го създал. Разбира се, той използва платформата на ТВ7.
– Политическият му проект беше ли финансиран от вас?
– Политическият му проект не беше финансиран. Финансирано беше риалити шоуто, с което той на практика стартира.
– Зададох същия въпрос и г-н Пеевски в изборната нощ – дали е съпричастен с политическия проект на г-н Бареков? Той не ми отговори. Затова ви питам и вас сега, за трети път.
– Като начало, да, в някаква степен, ако това може да бъде третирано и тълкувано по този начин.

Василев заявява, че е готов да съдейства на следствието и прокуратурата и вероятно в петък ще се прибере в България.

“Аз със сигурност не се изживявам като властелин на държавата и с нито едно мое действие не се показвам като такъв. Обратното – наблюдавам, че с всички свои действия обаче г-н Василев показва, че тъкмо той се изживява като недосегаем властелин на държавата. Иначе как да си обясня публикациите в медиите, че е отпускал от КТБ кредити на свързани с него лица, които десетократно са надвишили размера на парите на държавните предприятия и българските граждани, които са му поверени”, отвърна пред “24 часа” Делян Пеевски.

“От пресконференцията на неговите директори ми направи впечатление едно тяхно признание: че управляват чужди пари. Да, те наистина управляват чужди пари, но са го забравили и гледат на тези пари като на лични на г-н Василев.

Направи ми впечатление, и че г- н Василев дава интервю някъде от чужбина и обещава да съдейства на българското правосъдие, когато се върне. За разлика от него аз не се укривам, като съвестен гражданин се явявам, когато бъда призован по започналите проверки. Искам да кажи и нещо лично. Явно г-н Василев не може да приеме, че отказах да го подкрепя и да бъда до него в амбицията му да стане министър-председател. Не го направих, защото той отдавна е загубил представа за времето, в което живеем, и премина границата между реалното и нереалното”, завършва Пеевски.

Цялото интервю на Светослав Иванов с Цветан Василев ще бъде излъчено в събота, в “120 минути”. Утре в “Тази сутрин” ще бъде излъчен коментарът на банкера за финансирането на медийни проекти, някои нови политически партии и отношенията му с властта.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.