Home » Авторски страници, българи зад граница

Премиера в Одеса на Одеския български драматичен театър

2014.06.14 Няма коментари
Spread the love

OBTD-02

Одеса, Украйна. На 14 и 15 юни 2014 г. на малката сцена на Одеския украински театър ще се състои премиера на новия спектакъл на Одеския български драматичен театър (ОБДТ) към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Пиесата „Декамерон“, по мотивите на великото произведение на Джовани Бокачо, е втората постановка на ОБДТ.

OBTD-03

Въпреки че пиесата още не е показвана в Одеса, тя вече има в актива си награда „Златната камила“ – най-голямото отличие на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев“, който се проведе за 19-ти път от 12 до 18 май 2014 г. в Тополовград, България. Това бе второто участие в този фестивал на българската театрална трупа от Одеса.

OBTD-01

Станислав Садаклиев, художествен ръководител на Одеския български драматичен театър: „Гранд при на Международен фестивал – това за нас бе огромна изненада… Спектакълът се подготвя цяла година, актьорите и, разбира се, режисьорът – всички ние работихме упорито и това бе високо оценено от журито. Надяваме се, че театърът ще се развива и по-нататък. Ние сме благодарни както на режисьора ни Игор Равицки, така и на президента на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» Юри Граматик. Разбира се, благодарни сме и на зрителите и всички хора, които ни подкрепят“.

OBTD-05

Българският театър в Одеса се възражда едва миналата година (2013-та). Всички актьори са бесарабски българи, живеещи в Одеса. Идеен вдъхновител за създаването на Одеския български драматичен театър е Станислав Садаклиев от гр. Болград. Идеята бе подкрепена и от Юрий Граматик, президент на „Конгрес на българите в Украйна“.

OBTD-04

Първата постановка на Одеския български драматически театър бе пиесата „Рейс“ на българския писател и драматург Станислав Стратиев. Режисьор на постановката „Рейс“ и „Декамерон“ е Народният артист на Украйна, режисьор, а също така художествен ръководител на Одеския украински театър, Игор Равицки.

 

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.