Home » Избрано, политика

Костов: Пеевски няма, има Доган

2014.06.23 Един коментар
Spread the love

704350Ситуацията около централната банка и двете търговски банки е преди всичко следствие на политическата криза и представлява „вторично торнадо”, което се завихря. Това заяви Иван Костов пред телевизия BulgariaOn Air, коментирайки ситуацията в КТБ.

„Някои предпочитат да го наричат конфликт „Пеевски – Цветан Василев”, аз мисля, че Пеевски няма, има човек, който седи зад Пеевски и той се казва Ахмед Доган, и конфликтът има друго естество”, категоричен бе Костов. Той призова за успокоение на обстановката и подчерта, че Българската народна банка и правителството имат огромни възможности, с които да не допуснат фалита на Корпоративна търговска банка и “Креди Агрикол България”. Според Костов предприетите мерки от БНБ са най-чистият и лесен начин за разрешаване на възникналата криза.

По думите му сегашната ситуация е много по-различна от кризата през 1996-1997 г. Тогава държавата не е разполагала с никакви средства и е трябвало да остави 14 банки да фалират.
“Сега обаче проблемите са следствие на политическа, а не икономическа криза, а държавата има достатъчно ресурси”, обясни бившият премиер.

Костов посочи, че прокуратурата разстройва доверието в Българска народна банка.
Институцията е била третирана по абсурден начин от прокуратурата, категоричен е икономистът.
„Повдигането на обвинения срещу подуправител на БНБ е абсурдно, това не се случва никъде в света”, посочи Костов. Разследванията на дейността на БНБ трябва се правят с вътрешни комисии, далеч от вниманието на обществото и медиите. Причината е, че когато се действа по начина, който виждаме през последната седмица, имаме нападение срещу финансовата система на страната”, коментира Костов.

Заради дефлационните процеси няма да е възможно България да постигне 2.1% ръст на икономиката, категоричен е бившият премиер.

„Катастрофално е състоянието с привличането на инвестиции, заради лошото време няма да се изпълнят и очакванията за селското стопанство и туризма”, смята той.

Източник:  в. “Сега”

One Comment »

  • Mariana said:

    “Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е изтеглил навреме депозита си от над 1 млн. лв. от закъсалата „Корпоративна търговска банка”. Така той е успял да спаси парите си спечелени за хидроенергийни консултации. Огромната сума стоеше там на 12% годишна лихва. Това разкрива в свое разследване, публикувано на страницата във Фейсбук, разследващият журналист Гирог Лилов. Според неговата информация парите си е спасил и олигархът Христо Ковачки, който бе разкрит от камерите на Нова ТВ, че държи миньорите си в Бобов дол като крепостни селяни.”

    http://www.faktor.bg/novini/balgariya/23086-dogan-spasil-1-mln-depozit-ot-blokiranata-ktb.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.