2024-03-29

4 thoughts on “Процентът невалидни бюлетини в Евроизборите по партии

  1. Интересен факт е, че общият процент невалидни бюлетини на тези избори за Европарламент (около 5.5%) е много по-висок в сравнение с всички предишни избори: двойно по-висок, отколкото на парламентарните избори през 2005, 2009 и 2013 г., когато бюлетината беше много по-сложна (около и под 2.5%), и повече от 5 пъти по-висок от предишните избори за Европарламент през 2007 и 2009 (под 1%). Би било много интересно, ако авторите на изследването предложат някакъв коментар.

  2. Важен юбилей : 70 години Власт на КГБ над България !!! Първите 70 години!!! :(((

  3. dobavka: към грешките на СИК , които евентуално са обявили за невалидни иначе валидни гласове, трябва да се добавят и погрешно обявените за невалидни бюлетини поради невалидна преференция ( две или повече преференции, без преференция, указана с различен знак и т.н.), които обаче не правят гласа за партията невалиден.

  4. Mного интересно проучване. И браво на инцииаторите за него.
    Бих бърнал внимание, че най-вероятните хипотези, които водят до невалиден, но все пак еднозначно определен вот за съответната партия, са най-напред използване на знак различен от X или V , и чак след това знаци по бюлетината, както е посочено в статията.
    Mоже да се спомене и по-малко вероятната хипотеза за гласуване с химикал с друг цвят (а не със син).
    Mожем да допуснем и случаи на забравен (втори) печат и дори на неразбрани от комисията правила за обявяване на недействителни бюлетини – като например неоткъснат номер на бюлетината (което не е повод за недействителност) или престараване.
    За съжаление, анализът на тези причини е труден, поради липса на съответни графи в протоколите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *