Home » Авторски страници, Е-Списание, политика

Комисията по финансов надзор – надзирател на медии

2014.06.27 Един коментар
Spread the love
Снимка: Скрийншот от сайта на КФН

Снимка: Скрийншот от сайта на КФН

“Комисията за финансов надзор е специализиран държавен орган, който обединява регулирането и надзора на различни сегменти на финансовата система – капиталовия, застрахователния, пазара на допълнителното пенсионно осигуряване и пазара на доброволното здравно осигуряване. Комисията за финансов надзор (КФН) е създадена на 1 март 2003 г. със Закона за Комисията за финансов надзор. Тя е независима от изпълнителната власт институция и за своята дейност се отчита пред Народното събрание на Република България.” – цитат от сайта на Комисията за финансов надзор

——————————————–

Комисията за финансов надзор проверява лица и медии, че разпространявали слухове за банки, пише в. “Сега”

Комисията за финансов надзор (КФН) извършва проверки срещу множество лица и медии за разпространяване на слухове, съобщиха от комисията.

Проверките са за за нарушения по Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, изразяващи се в разпространяване чрез средствата за масово осведомяване, включително чрез интернет на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини.

Проверките се извършват срещу множество лица и медии, които са правили изявления и коментари по отношение на публичните дружества – “Първа инвестиционна банка” АД, “Корпоративна търговска банка” АД и “Булгартабак холдинг” АД, през последните няколко седмици пред различни медии. В момента се установява кръгът на всички лица, чиито изказвания могат да бъдат квалифицирани като подвеждащи и създаващи невярна или подвеждаща представа за финансовото състояние на дружества, търгувани на “Българска фондова борса – София” АД.

Съгласно Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, глобите за манипулация на пазара, разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини са от 20 000 до 50 000 лв. за физически лица, ако деянието не съставлява престъпление, а за юридически лица санкцията е от 50 000 до 100 000 лв.

КФН призовава всички медии да проявят отговорно поведение и да спрат разпространението на мнения, както и потребителски коментари под материали, отнасящи се до публични дружества, които биха могли да създадат невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини.

КФН ще бъде безкомпромисна спрямо лица и медии, чиито изказвания и публикации са неверни и почиват на слухове и дестабилизират финансовата система. В случай на установяване на данни за извършени престъпления срещу финансовата система, ще бъде сезирана Прокуратурата на Република България. След приключване на проверките и съответните административно-процесуални действия КФН ще уведоми обществеността.

————————————————–

Коментари в социалната мрежа:

Йордан Ганчовски:

Намериха виновен – този, който коментирал. А ония, които са изпращали sms-те, имаме ли органи да ги открият? Какво ще ме заплашваш, че съм коментирал думите на този и онзи глупак. Намерете истинските източници на престъпното деяние сред олигарсите. Четете да видите какъв либерален капитализъм и демокрация, свобода на словото и контролни органи има в България. Започвайте да изпращате агенти и в чужбина, както правеше ДС, в чужбина да търсят провинилите се…

Илия Наумов:

Слушам многобройните коментари по повод психозата около банките и не разбирам защо коментаторите до един избягват да споменат имената на хората, виновни за създалата се ситуация, въпреки че казват, че ги знаят. Само Стоян Каролев посочи поименно ББ и ЦЦ по повод днешните им невежествени и зловредни изявления. Не вярвам да са само те виновни, но и не мисля, че организираните атаки срещу банки са дело на някакви тайни многочислени организации. Толкова ли е трудно виновниците да бъдат посочени с пръст? SMS-и, интернет – та всичко това е лесно проследимо от компетентните органи. Да се надяваме, че те наистина ще се задействат и няма да се покриват, а ще изпълнят дълга си към обществото.

Славимир Генчев:

Слафове
“Банковата ни система е толкова стабилна, че само един лек слух може да я разсипе.”
Слевон Хампърцуцамян

 

One Comment »

 • Peter S said:

  Окупирайте не банките, а Сараите! Цацаров мълчи

  Истерията от 1996-та се завръща!
  След опашките пред КТБ преди седмица, днес е полазена ПИБ.
  Десетки пловдивчани са на опашки пред офисите на третата по големина българска банка от тази сутрин след злоумишлени атаки в Интернет и масово изпращани СМС-и срещу финансовата институция.
  В 15 часа всички офиси на ПИБ затвориха, като от банката съобщиха, че днес са изплатени 800 млн. лева на клиенти.
  Институцията разполага с достатъчно средства и ресурс, но е необходимо технологично време паричната маса да се зареди по клоновете.
  В понеделник офисите ще работят с нормално работно време, казаха още от ПИБ.
  Малко след като ПИБ затвори, пред офисите й хората взеха да правят списъци за понеделник.
  Междувременно гуверньорът на БНБ Иван Искров поиска спешно разследване на поръчителите и извършителите на, по думите му, криминалното деяние.
  МВР министърът Цветлин Йовчев обеща преследване и наказание с цялата суровост на закона.
  Трите най-големи и парламентарно представени партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, излязоха с обща позиция спешни действия на държавата и институциите за запазване сигурността на банковата ни система.
  Единственият, който още мълчи, е главния прокурор Сотир Цацаров.
  Истерията срещу ПИБ се нагнети от сайта ПИК, през който изявления дава депутатът от ДПС Делян Пеевски.
  Сайтът Bulgaria-news пък обяви за заподозрян за атаката срещу ПИБ ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев.
  Причината била отказан му кредит от над 20 млн. евро, който той поискал за фирма Петрол.
  От дни Ганчев поел Петрол от изчезналия зад граница банкер Цветан Василев.
  Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че пропагандната схема работи с пълна сила и МВР разполага с информация, че са изпращани хора със задача да стоят пред офисите на БНБ и така да създават впечатление, че има опашки.
  От МВР намекнаха, че става въпрос за организирана престъпна група и че имат информация, че на атака ще бъде подложена и трета банка, без да я назоват.
  Светлозар Лазаров:
  Вече имаме конкретна информация, че физически лица, които нямат финансови, търговски или каквито и да е юридически отношения с банкови институции, засечени са такива групи, които отиват пред клоновете и проверяват вътре какви са условията за кредитите, какви са лихвите и т.н.
  На практика те създават едно внушение в обществото за наличие на опашки и т.н.
  Става дума за банкови институции.
  Доколкото разбирам се опитват да разширят обсега на банковите институции.
  Целта на всичко това е дестабилизация и всяване на смут в обществото.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.