Home » Избрано, политика

Кабинетът Орешарски пада до дни

2014.06.11 Няма коментари
Spread the love

Станишев изненада БСП и ДПС – “уволни” Орешарски и парламента. Кабинетът пада до дни. Датата на предсрочните избори ще се договаря при президента

В рамките на пет дни лидерът на БСП Сергей Станишев за втори път изненада съпартийците си. Миналия петък изненадващо се хвана за задължителното гласуване, а вчера се обяви за предросрочни избори в края на юли. Преди пет дни искаше те да са в края на септември. Снимка: Михаела Катеринска, в. "Сега"

В рамките на пет дни лидерът на БСП за втори път изненада съпартийците си. Миналия петък изненадващо се хвана за задължителното гласуване, а вчера се обяви за предсрочни избори в края на юли. Преди пет дни искаше те да са в края на септември. Снимка: Михаела Катеринска, в. “Сега”

Кабинетът на Пламен Орешарски остана без политическа подкрепа, след като и лидерът на БСП Сергей Станишев го призова да подаде оставка. Началото на края бе положено от коалиционния партньор ДПС миналата седмица с констатацията, че мандатът на този кабинет е изчерпан. Вчера обаче Станишев призова премиерът и министрите да подадат оставка до края на седмицата веднага щом бъде гласуван вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ. Станишев стъписа членовете на Националния съвет на БСП с искане за избори до края на юли. Предложенията на соцлидера буквално взривиха пленума на БСП и до късно снощи не бе ясно дали партията ще ги подкрепи, или ще бламира Станишев. Самият Орешарски присъства на пленума, но не каза дали ще подаде оставка. Останалите партии приветстваха идеята за бързи избори, но се усъмниха, че те могат да се проведат през юли.

В патетично слово пред пленума Станишев се опита да обясни загубата на евровота с намеци за преяждане с власт от страна на коалиционния партньор ДПС и ролята на АБВ за разконцентриране на електората. От думите му се разбра още, че разривът между БСП и ДПС е необратим. Станишев се възмути, че след като БСП загуби изборите за Европарламент, партията на Местан му е отказала засилване на ролята на левицата в управлението, за да се спаси реномето на социалистите. “Загубата на изборите можеше да бъде компенсирана единствено с повече сила на БСП в управлението. Тази идея не се прие с ентусиазъм”, призна той. Така косвено потвърди информацията, че се е виждал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за да договаря нова сделка за управлението. Тъкмо преди официалните разговори между двете партии обаче дошла изненадващата пресконференция на ДПС, която подписа смъртната присъда на кабинета. “Бяхме лоялен и честен партньор, но се оказахме неумели и нерешителни в упражняването на властта”, разкая се лидерът на БСП и за пореден път изрази разочарованието си от поведението на депесарите.

След 13 години начело на партията и 10 изборни загуби Станишев и вчера отказа да подаде оставка и поиска доверието на Националния съвет да води партията на предстоящите предсрочни избори. “В БСП искането за оставки се превърна не в търсене на решения, а в прехвърляне на отговорност. Нямам намерение да позволявам на никого да ме използва за изтривалка, нито ще се превърна в индулгенция за несвършена работа”, зарече се социалист №1. И намекна, че отлагането на изборите за по-късна дата, както искат останалите парламентарни партии, е продиктувано от икономически интереси, без да уточни какво точно има предвид. Още повече че самият той преди седмица пледираше за предсрочен вот през октомври. “Няма нито една причина освен тънки политически и не толкова тънки икономически сметки този парламент и това правителство да продължават своята работа”, заяви той вчера. Според анализатори искането на соцлидера за вот през юли е опит да се елиминира конкуренцията на все още нерегистрираната партия АБВ, която застрашава хегемонията на БСП вляво. Според други така ще се избегне свикването на извънреден конгрес, на който да бъде сменен лидерът. Така Станишев запазва привилегията си да нареди листите и за следващия парламентарен вот.

Станишев не скри огорчението си от това, че хората загърбиха БСП на европейските избори, въпреки постиженията на кабинета в социалната сфера. “Насила не може да даваш, може да взимаш”, констатира той. И отново използва плашилото Борисов с призива българите ясно да кажат какво искат – връщането на Бойко Борисов и Цветан Цветанов или Николай Бареков за премиер.

“Ако мандатоносителят е взел своето окончателно решение, време е за отговорни консултации при държавния глава”, бе лаконичният коментар на лидера на ДПС Лютви Местан. От ДПС приветстваха решението на Росен Плевнелиев, който малко след изказването на соцлидера обяви, че свиква извънреден Консултативен съвет по национална сигурност. Не оспориха и предложението за избори през юли. Във връзка с обвиненията, че движението е причина за падането на кабинета, Местан заяви: “Пресконференцията на ДПС не предопредели, а ускори взимането на вярното решение”. Той специално подчерта, че събитията потвърдили и правотата на партията по отношение на проекта “Южен поток”.

От ГЕРБ също са готови да приемат по-ранна дата на вота. “Ние винаги сме готови за избори”, коментира зам.-председателят на ПГ Цецка Цачева. Още преди заседанието на парламента днес тя ще предложи на управляващите ГЕРБ да оттегли вота на недоверие, ако те отменят избора на членове на Сметната палата. “След изявлението, че кабинетът “Орешарски” подава оставка, ние от ГЕРБ считаме, че внесеният от нас вот на недоверие във финансовата политика на правителството е успешен”, коментира Цачева. Ако обаче сделката не мине, дебатите по вота най-вероятно ще се проведат в четвъртък, а гласуването в петък, когато се очаква да подаде оставка и правителството. От ГЕРБ ще настояват до края на мандата си НС да гласува и решение за провеждане на референдум по изборното законодателство едновременно с предсрочните избори.

“Поздравявам Станишев за смелата позиция и за това, че призна загубите от изборите и като един истински демократ счете, че народният вот е най-важен и трябва да се проведат предсрочни избори”, обади се от Вашингтон и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Реформаторският блок също се обяви за бързи избори, но не през юли. Не е ясно какво мисли “Атака”, защото лидерът й Волен Сидеров след вота е в нелегалност.

КРАЙ НА НАДЦАКВАНЕТО

За да сложи край на надцакването с дати за изборите, президентът Росен Плевнелиев обяви вчера, че идния вторник свиква КСНС, който ще търси съгласие по три въпроса – датата на вота, процедурата за избор на еврокомисар от България и проблемите с “Южен поток” и еврофондовете. “Предсрочните избори не са самоцел, рано е за служебно правителство”, заяви президентът.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.