Home » Избрано, политика

БСП и ДПС се заеха с ударно разпределяне на постове

2014.06.12 Няма коментари
Spread the love

Само за няколко часа управляващите избраха членовете на Сметната палата, шеф на НСИ, разкриха 20 нови търговски мисии в чужбина. (Търговско представителство ще има и в Чикаго)

.

Премиерът Орешарски и част от министрите му демонстрираха по време на дебатите за вота на недоверие весело настроение. Министър-председателят избягва отговора кога смята да подаде оставка. От нея зависи кога ще настъпи краят на парламента. Независимо че и Местан, и Станишев заявиха, че правителството е изчерпано, Министерският съвет подготвя заседанието си за идната седмица и заяви, че ще продължи да работи, докато политическите сили не се споразумеят. Снимка: Юлиян Савчев, в. “Сега”

Ден след като постигнаха съгласие, че правителството трябва бързо да подаде оставка и да се ходи на избори, управляващите се заеха с разпределяне на постове с дългосрочен мандат. Въпреки яростния отпор на ГЕРБ парламентът вчера избра нови членове на Сметната палата, а кабинетът назначи постоянен шеф на Националния статистически институт и отпусна пари за откриване на 20 търговски мисии в екзотични страни.

Най-голям скандал предизвика попълването на състава на Сметната палата, която следи за партийните финанси и разходите по изборите. Мандатът на членовете й е седем години. Предишният шеф на одитната институция Валери Димитров бе уволнен, след като остро разкритикува готвените промени в закона за Сметната палата, а управляващите го обвиниха, че изпълнява политически поръчки на ГЕРБ.

Опозицията вчера настоя изборът да бъде направен от следващия парламент. ГЕРБ дори предложи сделка – да оттегли вота на недоверие към кабинета, ако гласуването бъде отложено, но получи отказ. Така новите попълнения на палатата са Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова, Тома Дончев. Част от тях имат любопитни биографии. Мустафа Занков, излъчен от ДПС, е баща на бившия шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури Ерман Занков, който през 2006 г. бе обвиняем за неоправдано харчене на средства. Той е бил член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, по-късно е работил на ръководни постове в Държавната агенция за закрила на детето, Комисията за защита от дискриминация и Националния институт за помирение и арбитраж.

Горица Грънчарова-Кожарева е съпруга на члена на ВСС Михаил Кожарев. Той е отговорен за бюджета на ВСС, а палатата е одитиращият орган. Съпругата му е заместник главен счетоводител и експерт в “Булгаргаз”. От май 2004 г. е главен експерт в НАП до избирането й за член на Сметната палата през април 2005 г. по времето на НДСВ. Евгения Пенкова-Панталеева е шеф на Надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол от 2002 г. до избирането й за член на Сметната палата през април 2005 г. Стефка Михайлова пък е била главен проверяващ в одит на Държавния резерв при тройната коалиция през 2005 г., когато за резерва отговаряше Делян Пеевски. Наскоро Татяна Дончева обяви пред Bulgaria on Air, че едно от назначенията в новия състав на Сметната палата е предложено лично от Пеевски.

Кабинетът също се включи в трудоустрояването в последния момент. Сергей Цветарски стана шеф на Националния статистически институт. Досега той бе зам.-директор и временно изпълняваше длъжността, след като мандатът на Ренета Инджова изтече. Инджова си тръгна със скандал, обявявайки, че националното преброяване е пълно с грешки.

“Демонстрация на арогантност и безпардонност” – така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи приемането на новия състав на Сметната палата и назначаването на председател на НСИ. “Не знам с какви очи, след като са подали оставка, поне на партийно ниво, и БСП, и ДПС, и “Атака” крещят отвън – оставка на правителството. А влязоха да направят кворум, за да може да минат Сметната палата, както и шеф на НСИ”, коментира Борисов от Вашингтон.

Правителството назначи за генерален консул в Милано Росен Руфев. Той бе началник на кабинета на външния министър Кристиан Вигенин от юни м.г. Между 2006 г. и 2009 г. е работил в дирекция “Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация” във ведомството. Според автобиографията му на сайта на МВнР е дипломат от кариерата с богат опит. Работил е в посолствата ни в Лондон и в Рим, както и в Генералното консулство в Милано, което сега ще оглави.

Правителството реши да разкрие 20 нови търговски мисии. Една от тях е в Катар, където през последните години се изредиха куп правителствени делегации, но бизнесът така и не потръгна. Сред останалите държави са Обединените арабски емирства, Оман, Саудитска Арабия, Иран, Северен Ирак, Алжир, Тунис. Представителство ще има и в Чикаго, САЩ. Досега страната ни нямаше представителства в нито една страна от Персийския залив.

Озадачаващо е, че нови мисии са планирани и в държави, с които страната ни почти не търгува – например Монголия, Гана, Ангола. Стокообменът с тях е толкова нищожен, че статистиката почти не го лови. По данни на икономическото министерство вносът от Монголия се крепи на незначително количество трикотаж, докато от Гана внасяме скромно количество какао, кафе, готови храни и цитруси.

За откриването на 20-те нови търговски служби на вчерашното си заседание кабинетът отпусна на икономическото министерство 2 млн. лв. Решено било да бъдат закрити 5 съществуващи служби, но от Министерския съвет не уточняват кои са те. В момента България има 61 дългосрочно командировани търговски аташета в 44 страни. Търговските ни мисии зад граница са обект на серия от критики заради мудната си работа и слабата подкрепа за бизнеса.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.