Home » Авторски страници, Е-Списание

Антична Сердика излезе под багерите до Лъвов мост. Застрашено ли е археологическото наследство?

2014.06.28 Няма коментари
Spread the love
Багери дълбаят под Лъвов мост. Снимка: БГНЕС

Багери дълбаят под Лъвов мост. Снимка: БГНЕС

“Срещу 20 милиона лева се унищожават 20 века” – смята арх. Димитър Димитров, председател на сдружение “Граждани за устойчиво развитие”. При реконструкцията на района около Лъвов мост, която почна неотдавна, по проект за благоустройство за около 25 млн. лв., бяха разкрити останки от античния и ранносредновековния град.

Преди тази реконструкция не е било направено обаче предварително археологическо проучване, с което е нарушен чл. 161 от Закона за опазване паметниците на културата. Според арх. Димитров, при безразборно разкопания по проект за благоустройство исторически пласт в района на Лъвов мост са били разкрити част от останките на неоткрития преди Сердикийски стадион. Излизат улици, излизат градежи, излиза част от архитектурата на древния град, но тази археологическа ценност е застрашена от унищожаване, смята арх. Димитров.

Още преди повече от месец арх. Димитров предупреждава, цитиран от bnews.bg: “Унищожава се Западната порта на Сердион, най-внушителната крепост и градеж, която е погребана, затисната с десетки тонове бетон, а Столична общи не е изработила ясна устройствена концепция за съхраняване на културно-историческата памет на София. Както беше унищожено Ларгото, където разрешения се вадеха след като приключваше строителството, същото се случва и тук, като всичко се крие зад плътните огради… Обектът се води като благоустройствен, което означава, че няма проект, няма главен проектант, няма строително разрешение за строителството, но тази информация не може да се намери на сайта на Столична община.”

Той казва още, че: “За всичките нередности при строителството на кръговото движение на Лъвов мост, което трябва да облекчи трафика в тази част на София, сме сезирали прокуратурата”.

Снимка: Фейсбук

Културно наследство, открито покрай реконструкция на транспортен възел “Лъвов мост”. Тежки машини копаят по проект за благоустройство, прониквайки в памет, оцеляла досега векове. Снимка: Фейсбук

Още тогава представители на Сдружение „Граждани за устойчиво развитие“ показали на журналисти, дошли на място до строителния обект, снимки как работници разрушават част от крепостната стена на Сердика, както и археологически артефакти, на които се виждат търкалящи се капители от колони.

Според граждани, загрижени за запазване на историческото наследство, част от които организираха протести на място, е бил разрушен кръст от раннохристиянски храм, намерен в районна, и че намерената олтарна маса на храма е била разбита и отнесена нанякъде. Има сведения и, че преди известно време под дълбаещите терена багери са излезли и свети мощи, които християните, живели в този град преди векове, са закопали в четирите посоки на града, за да го пазят от бедствия. Не е ясно какво е станало с тези мощи. 

“Преди седмица и нещо имаше епизод, в който ходихме при прокурор цяла група и той не пожела да се види с нас, а изпрати някакви пазванти да го бранят от гражданите”, споделя Емилия Славкова в група във Фейсбук, създадена за да обедини усилията на защитници на културното наследство.

“От месец април до сега по време на строителните работи за транспортния възел на “Лъвов мост” са открити над 450 артефакти, олтарна маса, мощи на светец, които много бързо са изчезнали в неизвестна посока, каменен кръст, база на кула и части от Сердикийския стадион, където нашите древни предци са организирали игри” – се казва в описанието на тази група.

В него се призовава: “Да се съберем пред Министерството на културата и ДА ЗАСТАВИМ ИНСТИТУЦИЯТА ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА… Под натиска на ДПС и олигарха Симеон Пашов, министърът на КУЛТУРАТА, Петър Стоянович, подписа на 24-ти юни 2014 г. документ, с който дава официално позволение ЗА РАЗРУШАВАНЕ на КУЛТУРНОТО наследство на София – СЕРДИКА (най-вероятно дълго търсения, над 100 г., античен стадион на Сердон). От месец април до сега по време на строителните работи за транспортния възел на “Лъвов мост” са открити над 450 артефакти, олтарна маса, мощи на светец, които много бързо са изчезнали в неизвестна посока, каменен кръст, база на кула и части от Сердикийския стадион, където нашите древни предци са организирали игри, за възхвала на духа, творчеството и Бога на Живота, Светлината и Любовта (Питийски игри).”

Така изглеждат останките от Сердикийския стадион на  27.06.2014 г. в 10.57 ч. - пише авторът на тази снимка Юри Дамянов.

27  юни 2014 г. Снимка: Юри Дамянов

От Столична община обаче отричат подобна информация и твърдят, че дейностите са под надзора на археолози. “Имаме редовно извадени разрешения за теренни археологически проучвания и се работи с компетентен екип, и всички дейности, които се извършват са в съответствие с българското законодателство“, заявява днес за БГНЕС зам. кметът, отговарящ за културата, Тодор Чобанов.

“За голяма наша радост на обекта се откри скулптура-фрагмент, която е част от някогашния римски мост, който е съществувал на мястото. Това е първият по рода си такъв обект в България. Намери се и една от стъпките на моста”, казва още Чобанов.

В района на Лъвов мост са били изпращани полицаи да се опитат да накарат събралите се граждани да се разотидат. Повече информация за тревогите и съмненията на протестиращите граждани за начина, по който се копае под Лъвов мост и се разкриват/унищожават? археологически пластове от древна Сердика, може да се намери тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.