Home » Избрано, политика

Изборите в България ще са на 5 октомври

2014.06.27 Един коментар
Spread the love

В неделя шест партии се събират при президента Плевнелиев

Снимка: vnews.bg

Снимка: vnews.bg

В неделя на 29 юни от 14.00 часа, при президента ще се проведат политически консултации на парламентарно представените политически партии и коалиции, както и на тези, представени в Европейския парламент. Това стана ясно след среща между председателя на парламента Михаил Миков и Росен Плевнелиев. Миков приканва всяка от посочените политически сили (ПП ГЕРБ, Коалиция за България, ПП “Движение за права и свободи”, ПП “Атака”, “България без цензура”, както и Реформаторския блок) да излъчат по двама свои представители, които да присъстват на срещата. Очаква се на нея да бъде и министър-председателят Пламен Орешарски.

Дневният ред на срещата ще обхване теми, свързани с развитието на политическата обстановка у нас, както и с успешната подготовка и провеждане на предсрочните парламентарни избори.

На 5 октомври ще има извънредни парламентарни избори. За това се договориха лидерите на БСП, ГЕРБ, ДПС и ББЦ на консултациите в парламента. Партиите ще започнат максимално бързо консултации с президента за назначаване на служебен кабинет. Това съобщи Сергей Станишев, като отказа да отговаря на въпроси.

Партиите са обсъдили и “мерки за стабилизиране на страната”.

Упълномощихме председателя на Народното събрание, съвместно с президента за провеждане на политически консултации за определяне на приоритетите на държавата и преминаването към политическа стабилност, заяви още лидерът на БСП. Партиите, които участваха в консултациите ще подкрепят всички действия на държавата за гарантиране стабилността на банковата система, подчерта Станишев.

Да се надяваме, че сега всички ще са по-мъдри и ще се търси спасение. Вече говорим за правителство на спасението, заяви след консултациите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. След това той каза, “МВФ да влиза веднага и да подготвя бюджета”.

Лидерът на “България без цензура” Николай Бареков, който нахлу на консултациите, каза, че е бил повдигнат въпроса за “Правителство на националното съгласие”, което да бъде подкрепено от тези четири партии и обявено за служебно от президента.

Чрез механизмите на съгласие трябва да преодолеем провокациите пред реално стабилната банкова система. Днес показахме, че в критични ситуации, можем да постигнем и съгласие. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след проведените консултации в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Стоим изцяло зад заявената обща позиция след тези консултации и смея да твърдя, че ДПС даде своя принос за постигането на това съгласие, заяви Местан. Това съгласие е крайно необходимо в ситуация, в която организирано, изглежда, чрез слухове се прави опит да се дестабилизира реално стабилната банкова система, каза лидерът на ДПС.

В такива ситуации политическата зрялост и държавническа отговорност предполагат държавата с цялата си мощ да се изправи срещу опити за дестабилизиране на най-стабилната институция в България – БНБ и банките, подчерта Местан.

Той призна, че не знае кой цели дестабилизацията, но няма съмнение, че постигнато съгласие днес между основните политически партии е много силен знак към всички български граждани да бъдат спокойни, че има държава, която няма да допусне да се засягат интересите й.

Ако духът на съгласието се съхрани и през следващите дни в оставащото време от мандата на това Народно събрание и ако това съгласие се разшири, задълбочи и конкретизира тези дни при президента на България, времето вече няма да се окаже най-важният фактор, анализира Местан по отношение на датата, на която правителството трябва да подаде оставка.

“Губим страшно много време, когато нямаме нагласа да постигнем съгласие. Когато подходим към проблемите с нагласа да постигнем съгласие, времето вече се превръща в една относителна категория в политиката. Когато имаме такава нагласа, няма да има необходимост от удължаване на времето до предсрочни избори”, обясни той думите си.

Самата оставка може да е доста по-скоро, каза Местан, но веднага побърза да призова тези новини да се търсят след срещата с президента. “Много е важно да имаме предвид и конституционните правомощия на държавния глава – няма нужда никой от лидерите да му бъде говорител. Когато и той стане част от това съгласие, оттам биха могли да се появят доста по-конкретни новини”, каза Местан.

Лидерът на ДПС отказа да коментира искането на Бойко Борисов за заем от МФВ, тъй като в този момент “изразяването на строго партийни позиции може да се окаже не дотам конструктивен подход”.

По-добре да съхраним волята за съгласие за “правителството на националното съгласие”, за да не ни се налага да умуваме за “правителство но националното спасение”, коментира Местан по отношение на различните семантични интерпретации за формата на следващия кабинет.

Източник:  в. “Сега”

One Comment »

 • Peter S said:

  И един коментар:

  Айше Сали: Курбан за изборите и за българския народ

  Случайно ли избраха видните ни политици, обитаващи парламента, датата 5 октомври за предсрочни избори. Разбира се, че не!

  Свикнали да бъдат далновидни, винаги, когато става дума за тях, те са предвидливи и този път – за да удължат предстоя си във властта, и то тъкмо когато си помислихме, че началото на края за политическия модел на прехода започна.

  И в тези избори губеща страна няма да има. Освен, че през нощта на 5 октомври всички ще са гордо спечелили по своя начин, те ще спечелят и от любовта, и от омразата – и от ДПС, и от анти-ДПС говоренето.

  Освен избори, на 5 октомври, е и вторият ден на най-светлия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Дни преди това ще тече лицемерната предизборна кампания. ГЕРБ ще говорят за лошите от ДПС, БСП ще хвърлят кал по доскорошното си коалиционно другарче и ще се заричат, че “повече няма да си играят с него”. Волен ще обяснява как не е присъствал при определянето на датата и всички освен него са маскари, а Местан? Местан ще разказва за митологемите около ДПС, ще говори за езика на омразата, ще представя тезите си за толерантната кампания на движението, етническия модел и както днес обясняваше, че трябва да се съхрани банковата стабилност, сякаш не знае КОЙ? я клати, така ще разказва и за накърнените права и свободи и онази държава, която за всичко е виновна и не се грижи за интеграцията. Сякаш онази същата държава не е управлявана от тях няколко мандата.

  Техниката е една и съща – докато анти-ДПС пропагандата върви, към България ще вървят и автобусите от Турция. Уж за празника, за роднините, ама и за изборите. Затова на 5 октомври освен курбана за Байрама, ще пожертваме за пореден път и българския народ. А предвидливите ни политици – пак ще са доволни от предварително договорените политически ходове, които им гарантират оцеляване в задкулисни коалиции. /БГНЕС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.