Home » Авторски страници

Административен съд – София-град постанови достъп до информация за т.нар. златни концесии

2014.06.19 2 коментара
Spread the love

Untitled

На 18-ти юни 2014 г. обединените усилия на активни български граждани са дали резултат. За втори път тази година български съд се произнесъл не в полза на тайната на концесионните договори за т.нар. златни концесии в България, а в полза на обществения интерес.

Untitled1

Става въпрос за Решение № 4041/18.06.2014 г. на Административен съд – София-град, по жалбата на Димо Георгиев Карабоюков от с. Поповец, общ. Стамболово, обл. Хасково, срещу Решение от 18.03.2014 г. на Държавен експерт в Дирекция “Правителствена информационна служба” към МС на Р. България, с което е отказан достъп до обществена информация по т.нар. златни концесии. Делото, образувано по жалба на Димо Карабоюков, е едно от поредните дела, образувани по жалби на граждани от различни краища на страната, за отказан достъп до информация по същия въпрос.

суверена1

Съдия Славина Владова от Административен съд – София-град е постановила, че компаниите, получили право да добиват ценни метали на българска територия, нямат право да крият договорите, по силата на които извличат тези ценни метали. И че българското правителство няма право да защитава тайната на тези договори, защото, дори да се засягат интересите на трети лица (в случая за такива се смятат компаниите концесионери – бел.ред.), на първо място е обществения интерес. Всички мотиви, изложени в Решението на държавния експерт от Правителствената информационна служба, с което е отказана тази информация, са разгледани подробно и опровергани в споменатото Решение на Административен съд – София-град.

търговска-тайна1

Решението  на съдия Славина Славова е вдъхнало надежда у стотиците български граждани, които подадоха тази пролет заявления за достъп до обществена информация за т.нар. златни концесии, че техните усилия не са били напразни. И че в България все пак има институции и длъжностни лица, които не заобикалят законите, а се движат от тях, както и би трябвало да бъде.

осъжда

Ако това Решение на Административен съд – София-град не бъде отхвърлено с незнайно какви мотиви от Върховния административен съд, при евентуално обжалване от страна на Правителствената информационна служба – на жалбоподателя Димо Георгиев Карабоюков би трябвало да се предостави поисканата от него информация за договорите за т.нар. златни концесии.

Ако това се случи и на един от “заинатилите” се да получат достъп до тази обществено значима информация български граждани тя бъде предоставена, това би било пробив в целия казус с отказваната неведнъж информация за т.нар. златни концесии, на стотиците граждани, подали заявления по Закона за достъп до обществена информация и получили отказ от достъп.

Цялото решение на Административния съд – София-град  може да се види тук – Решение Димо Карабоюков

.

2 коментара »

 • Емилия-Боряна Славкова said:

  И тогава борбата ще продължим, като търсим чрез съда правото си на граждани и общество, интересът на които е загърбен заради трета страна и ЗАРАДИ КОРУПЦИЯ! ЩЕ ИСКАМЕ ЗАДЪЛБОЧАВАНЕ АНТИКОРУПЦИОННОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, КОЕТО ДА СЕ СВЪРЖЕ С ИСКАНЕ ЗА ПРЕМАХВАНЕ ПРАВАТА НА КОРПОРАЦИИТЕ.

 • Mariana said:

  “БОРКОР откри 1 млрд. лв. загуби от концесии

  Щети за 1 млрд. лв. от неплатени такси за концесии от 2008 г. За 67 находища на подземни богатства не е плащана нито концесионна такса, нито кариерна.

  Това е показал анализ на концесиите, изготвен от правителствения център за противодействие на корупцията БОРКОР, цитиран от в. “24 часа”.

  До 2008 г. за тези находища се е плащала поне кариерна такса, каза шефът му Бойко Великов. Щетите могат да се изчислят на стотици милиони, дори и милиард лева, обясни още той.”

  http://banks.dir.bg/2014/06/18/news16891787.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.