Home » Авторски страници, политика

Как се правят подписки за референдум в Калифорния и в България

2014.05.20 2 коментара
Spread the love

В Калифорния има 38 милиона жители, а за провеждането на референдум за нужни 504 760 подписа. За полагането на подписи с искане за референдум са нужни само имената и адресите на гражданите, и само 3 % от тези подписи се проверяват за достоверност.

В България има пет пъти по-малко жители, а за провеждането на референдум за нужни почти същия брой подписи – 500 000 хиляди. Всеки гражданин, който иска да подкрепи подписка за референдум, трябва да напише, освен имената и адреса си, и единния си граждански номер /ЕГН/, както и да се подпише собственоръчно. 100 % от положените подписи се проверяват.

В Калифорния ако напишеш грешен адрес и име, ще те съдят и ще те осъдят. В България – не. И така, в България проверяват 100%, а в Калифорния – 3 %.

Но начинът, по който се отнасят към подобни неща американските граждани, не е точно заради страха от наказание, а предимно заради морала на отделните хора. Как е постигнат този морал е отделен въпрос, но те просто не биха лъгали заради такова нещо. И като цяло не са готови да лъжат дори за неща, за които не биха носили юридическа отговорност.

И никой не би си позволил да организира кампания за лъгане на дребно – защото не би могъл да намери достатъчно хора, на които да плати, за да го направят.

Като проумеем това, ще разберем, че възпитаването на морал, на чест и достойнство по всички възможни начини е много по-ефективно от закони, тежки наказания или ефективност на прилагането им.

Знам, че звучи идеалистично и дори патетично, но е факт.

 

Красимир Гаджоков

р

2 коментара »

  • Виктор said:

    Хареса ми идеята. Самоуважението и морала са по-силни от цяла библиотека закони. Повече закони единствено създават повече престъпници. А това, че в Америка никой няма да лъже за да го изберат на някаква длъжност се дължи на простия факт, че е много по-лесно и приятно да си осигуриш достоен доход работейки като професионалист или бизнесмен от колкото като политик. Политиците и администраторите на изборна длъжност са винаги следени от медиите и са с единия крак в съдебните зали и то като подсъдими. На никой не му е потрябвало подобно гайле. Само хора, които искат всеки ден да са под вниманието на медиите и да са част от елита на страната се занимават с политика. В България политиката осигурява най-стабилния и безопасен доход. Всъщност Българският бизнес е невъзможен без подкрепата на политиците и не е чудно, че бизнесмените стават политици а политиците са преуспяващи бизнесмени. За съжеление политиката е най работещата част от българската икономика. На политическата борса се печели по-бързо и по-безнаказано от колкото с труд или предприемачество.
    Така, че борбата за гласове, купуването на гласове, гласове на всяка цена се превръща в борба за офеляване в съзнанието на българине. А когато нещо е въпрос на оцеляване в него няма място за морал нали?

  • minavasht said:

    Виктор, казал си всичко, което и аз си мисля. Няма повече какво да се добави. Жалка картина…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.