Home » Авторски страници

Международен ден на семейството

2014.05.15 Няма коментари
Spread the love

unnamed

Днес отбелязваме Международния ден на семейството. Денят е обявен от Общото събрание на ООН през 1993 г. и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международният ден осигурява възможност за насърчаване на информираността по въпросите, свързани със семействата, както и  социалните, икономическите и демографските процеси, които ги засягат.  В много страни Международният ден на семейството дава възможност да се привлече общественото внимание върху значими за семействата сфери.

По този повод Асоциация Общество и Ценности днес публикува Световната декларация за семейството* на български. Тя има за цел да насърчи подкрепата на гражданите и обедини обществените усилия в подкрепа на естественото семейство, основано на брачния съюз между един мъж и една жена. Тя се основава на Всеобщата декларация за правата на човека и редица международни документи признаващи семейството за естествена и основна клетка на обществото, с право на закрила от държавата.

н

Документът отразява начини, по които семейството е отразено в 111 конституции по цял свят. “Семейството, универсална общност, основана на брачния съюз на един мъж и една жена, е в основата на обществото, силата на нашите народи, и надежда за човечеството,” се посочва в Декларацията.  Тя призовава граждани, лидери и политици да се погрижат приоритетно за защитата и укрепването на семейството, като стълб на свободата и ключа към развитие, просперитет и мир.

Денят на семейството е избран за оповестяване резултатите от инициативата “Гласувай за семейството” на сдружение Асоциация Общество и Ценности, целяща да информира обществото кои са кандидатите* за следващия Европейски парламент, поели ангажимента да работят в защита живота, достойнството и свободата на личността, брака и семейството в ЕС. Седем кандидати са заявили до момента, че ще работят в подкрепа на семейството.

.

Гражданско сдружение “Асоциация Общество и Ценности”

——————————————————————–

* Седем кандидати за евродепутати са подкрепили Декларацията за насърчаващи семейството политики в Европейския парламент.  Те са се ангажирали да подкрепят правото на всяка страна да определя политиката си в сферата на брака, семейството, родителските права и образованието. С подкрепата на декларацията са обещали да работят за утвърждаване на семейството, основано на брачния съюз между един мъж и една жена, както и правото на родителите като първостепенно отговорни за възпитанието, здравето и образованието на децата им.  Декларациятa е била подкрепена от Меглена Кунева, Светослав Малинов, Корман Исмаилов, Николай Ненчев и Гергана Николова от Реформаторски блок, Магдалена Ташева от “Атака” и Валентин Симов от “Партия на зелените”. Инициативата остава отворена за подкрепа от кандидатите.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.