Home » Избрано

САЩ разделят интернет на 2 скорости

2014.05.17 Няма коментари
Spread the love

Нови правила позволяват по-бърз достъп до страниците, които плащат повече на доставчиците

Председателят на Федералната комисия по комуникациите на САЩ Том Уийлър подкрепя възможността за интернет доставчиците да искат заплащане от уебстраниците, за да могат да доставят по-качествена връзка в глобалната мрежа. Снимка: в. "Вашингтон Поуст"

Председателят на Федералната комисия по комуникациите на САЩ Том Уийлър подкрепя възможността за интернет доставчиците да искат заплащане от уебстраниците, за да могат да доставят по-качествена връзка в глобалната мрежа. Снимка: в. “Вашингтон Пост”

Ново американско законодателство може радикално да промени начина, по който използваме интернет.

Американската Федерална комисия по комуникациите гласува в четвъртък основополагаща промяна в т.нар. неутралност на мрежата, писаха медиите в САЩ. Новите правила ще позволят на уебстраниците да плащат допълнително на интернет доставчиците, за да доставят по-бързо и по-качествено съдържанието им на крайния потребител. Режимът, известен като “интернет на две скорости”, на практика ще прави компаниите, които си плащат за преференциална скорост, по-достъпни за обикновените потребители. Взетото с 3 на 2 гласа решение се счита за победа за ръководителя на комисията Том Уийлър, който опитва да прокара плана, след като през януари федерален съд отхвърли предишните правила. За пръв път в американското законодателство ще има възможност за така наречените сделки “плащане за предимство”.

Според Уийлър новата регулация няма да позволи на доставчиците да блокират никакво легално съдържание. След вземането на решението започва четиримесечен период на публично обсъждане. Макар че правилата все още не влизат в сила, комисията се надява това да се случи до края на годината. Въпреки това стотици протестиращи се събраха пред централата на Федералната комисия в четвъртък, за да протестират срещу решението. Според протестиращите подобна регулация ще позволи на доставчиците да създадат специални високоскоростни ленти за интернет, което ще повиши цените и ще застраши свободната реч. “Ако това се случи, корпорациите ще си плащат за по-бърз достъп, което значи, че техният глас ще се чува повече от този на активистките групи”, заяви Нейтън Уайт от организацията за защита на гражданските свободи “Диманд прогрес”.

ПРЕГОВОРИ

Финландският министър по европейските въпроси и търговията Алекс Стуб изрази в “Туитър” недоволството си от това, че преговорите за Трансатлантическото търговско партньорство между ЕС и САЩ се държат в тайна. “Половината държави членки са против. Трябва да се работи повече за прозрачност”, написа той. 240 души бяха арестувани на протест в Брюксел в четвъртък, след като стачкуваха срещу непрозрачното развитие на преговорите.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.