Home » Авторски страници, българи зад граница

ВОС – Франция до българския посланик в Париж

2014.03.14 Един коментар
Spread the love

Временните Обществени съвети на българите във Франция са се обърнали с писмо до българския посланик в Париж Ангел Чолаков, във връзка с промените в изборния процес, произтичащия от новия Изборен кодекс и касаещи гласуването на българите в чужбина. В писмото се подчертава, че пръв път са предвидени законови механизми за партньорство между български организации по места и дипломатическите представителства в съответните страни, във връзка с организацията и провеждането на изборите в чужбина.

Представителите на ВОС във Франция уведомяват българския посланик, че: “Съгласно новите условия за разкриване на секции извън страната и въз основа на избирателната активност на предходните избори през май 2013 г. …  на предстоящите избори за български евродепутати на 25 май 2014 г. във Франция ще бъдат разкрити избирателни секции автоматично по реда на чл. 14 т. 2 от ИК в следните градове: Париж: най-малко 2 секции (1109 гласували); Страсбург: 1 секция (329 гласували); Ница: 1 секция (271 гласували); Лион: 1 секция (243 гласували); Тулуза: 1 секция (190 гласували); Марсилия: 1 секция (187 гласували); Бордо: 1 секция (144 гласували)”. Както и че има голяма вероятност секция да бъде открита и в Лил.

От Временния обществен съвет на българите във Франция имат готовност за оказване на съдействие по подготовката на изборите в посочените градове, както и кандидатури за членове на СИК.

В писмото се казва още, чев град Тулуза залата за изборите вече е запазена (salleFrédéricMistral, 5 rueduPontdeTounis, където се проведоха двата тура на президентските избори през октомври 2011 г.); уговорено е със съответния отдел на  кметството предоставянето на избирателна кутия и “тъмна стаичка”. Залата и техниката ще бъдат предоставени безвъзмездно”.

Следва целият текст на писмото*.

——————–

* В оригинал то може да се види тук – pismo poslanik izbori france

ллл

До

Негово превъзходителство

Г-н Ангел Чолаков

Извънреден и пълномощен посланик на

Република България в Република Франция

14.03.2014 г.

 

Уважаеми г-н Посланик,

Както вероятно знаете, в окончателно приетия преди броени дни нов Изборен кодекс са заложени съществени промени в реда и организацията на изборния процес извън страната.

Предвид изключително кратките срокове до предстоящите избори за Европейски парламент и отчитайки необходимостта от създаване на своевременна и успешна организация за провеждане на изборите, се обръщаме към Вас за да Ви информираме за приетите промени и предложим нашето съдействие.

Еволюцията на текстовете относно гласуването извън страната са в две посоки:

– значително облекчаване на условията за откриване на избирателни секции извън страната в т.ч. извън дипломатическите и консулски представителства

– законови възможности за включване на български организации извън страната в подготовката и провеждането на изборите, в интерес на един по-добре организиран изборен процес, съобразяване с реалностите по места, облекчаване работата на дипломатическите представителства, намаляване на разходите по организацията и провеждането на изборния процес.

В следващите редове представяме резюме на основните моменти от кодекса. Подробните текстове са дадени в приложение. Пълният текст на Изборния кодекс може да се намери на интернет сайта на Народното събрание*.

 

            1. Ред и условия за откриване на избирателни секции извън страната : правилото “20-40-100-500”

Основна промяна в новия Изборен кодекс е създадената разпоредба за автоматично откриване на избирателни секции в местата, където на предходни избори са гласували поне 100 избиратели. В тези случаи секции се откриват без минимален брой предварително подадени заявленията за гласуване, каквато беше практиката през последните 20 години.

В другите места (т.е. там където не е имало избирателна секция или са гласували по-малко от 100 избиратели), секции ще се откриват, както и досега, след подаване на определен брой заявления за гласуване : 20 заявления в местата с дипломатически и консулски представителства и 40 (вместо досегашните 100) в местата без ДКП.

Секции могат да се откриват и на други места, по преценка на ръководителя на ДКП, дори и да няма подадени 40 заявления

В местата където има повече от 500 подадени заявления или са гласували на предходен избор повече от 500 избиратели, се откриват втора и следващи секции кратно на 500 (вместо 1000).

Важно е да се отбележи, че кодексът повече не борави с понятието “населено място”, което избягва споровете за характера и статута на малки общини и населени места част от голям градски център тип метрополия (какъвто беше например скандалния случай със секциите в Лондон през 2013г.).

 

Както и досега, подаването на заявления може да става лично, по писмо или чрез електронен формуляр през интернет страницата на ЦИК. Важно уточнение е, че кодексът изрично указва, че в едно писмо може да има повече от едно заявление. Това решава проблема относно валидността на заявления, събирани и изпращани колективно.

Нов момент в кодекса е предвидената предварителна проверка на писмените заявления, такава каквато съществуваше досега само за електронно подадените заявления. За целта данните от писмените заявления се въвеждат от служител в ДКП в интернет страницата на ЦИК. Създадена е възможност избирателят да бъде уведомен за евентуалното отхвърляне на заявлението му.

 

            2. Участие на български организации по места в подготовката и провеждането на изборите

За пръв път в историята на българското изборно законодателство са предвидени законови механизми за взаимнополезно партньорско сътрудничество между български организации по места и дипломатическите представителства на страната в съответната държава, във връзка с организацията и провеждането на изборния процес :

– ръководителите на ДКП могат да се обръщат към български организации по места и получават съдействие от тях във всички фази на изборния процес в т.ч. при контакти с местната администрация , осигуряване на подходяща зала и необходимата изборна техника и др.

– определянето на местоположението на избирателната секция в съответното място може да става по предложение на български организации по места. Ръководителите на ДКП имат законовото задължение да определят местоположението на секциите въз основа на териториалното разпределение на българската общност в съответното място.

– при съставянето на СИК извън страната, назначаваният “служебен” член на СИК по предложение на министъра на външните работи, занапред ще може да бъде и лице предложено от български организации по места  т.е. не е задължително служебният член на СИК да е служител на дипломатическата мисия или командирован държавен служител.

– при попълване на незаетите от партиите и коалициите полагащи им се места в СИК, за членове на СИК могат да бъдат назначавани, по предложение на ръководителя на ДКП, лица предложени от български организации по места.

 

От така изброените промени, както и редица други текстове в изборния кодекс, е видно, че законодателят е заложил изцяло нова философия относно организацията на изборния процес в чужбина и спазването на избирателните права на българските граждани извън страната. Целта е значително повишаване на избирателната активност на многобройните, но разпръснати български общности в Европа, Северна Америка и Океания, които през последните години бяха последователно и целенасочено затруднявани в упражняването на конституционното си право на вот чрез мерки, очевидно насочени в друга посока и произвели обратен резултат.

Облекчените условия за откриване на секции неминуемо ще доведат до така желаното от българските общности значително увеличаване на броя избирателни секции извън страната. За да не се превърне това в непосилна за реализация задача за дипломатическите и консулски представителства, законодателят е предвидил механизми на сътрудничество между ДКП и българските общности по места, с които да облекчи работата на ДКП по организацията на изборния процес и намали разходите по провеждане на изборите. Изцяло от ръководителите на ДКП зависи дали тези механизми ще заработят.

 

Уважаеми г-н Посланик,

Съгласно новите условия за разкриване на секции извън страната и въз основа на избирателната активност на предходните избори през май 2013, Ви уведомяваме, че на предстоящите избори за български евродепутати на 25 май 2014г. във Франция ще бъдат разкрити избирателни секции автоматично по реда на чл. 14 т. 2 от ИК в следните градове :

Париж : най-малко 2 секции (1109 гласували)

Страсбург : 1 секция (329 гласували)

Ница  :  1 секция (271 гласували)

Лион : 1 секция (243 гласували)

Тулуза : 1 секция (190 гласували)

Марсилия : 1 секция (187 гласували)

Бордо : 1 секция (144 гласували)

 

С висока вероятност секция ще бъде открита в Лил по реда на чл. 14 т. 2 (подадени 40 заявления). На последните избори там гласуваха 91 избиратели.

Очакваме Mонпелие да е следващият френски град с българска избирателна секция – там на последните избори бяха подадени общо 55 заявления, които бяха недостатъчни за разкриване на секция по предходния кодекс.

 

От Временния обществен съвет на българите във Франция имаме готовност за оказване на съдействие по подготовката на изборите в посочените градове, както и кандидатури за членове на СИК.

За Ваша информация, в град Тулуза залата за изборите вече е запазена (salleFrédéricMistral, 5 rueduPontdeTounis, където се проведоха двата тура на президентските избори през октомври 2011 г.); уговорено е със съответния отдел на  кметството предоставянето на избирателна кутия и “тъмна стаичка”. Залата и техниката ще бъдат предоставени безвъзмездно.

           

С уважение,

Временни обществени съвети на българите във  Франция

Париж-Страбург-Лил-Лион-Марсилия-Ница-Бордо-Тулуза-Монпелие-Лил

 


*                 http://www.parliament.bg/bg/laws/ID/14715/

One Comment »

  • terzieva galina said:

    az sam ot Montpellier horata ot grada (balgarite) sa gotovi i sa pove4e ot 55 no minalata godina imashe problemi s E-poshta i mnogo molbi ne mojaha da badat registrirani! Cekziya v Mntp?!- tryabva da pomognete da se otkrie saobrazno novite vazmojnosti. organizatorite sa predimno mladi hora i ne samo a i mnogo saznatelni . do skoro!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.