Home » Авторски страници, политика

Чии интереси защитава правителството в добива на ценни метали?

2014.03.31 2 коментара
Spread the love
Снимка: 19min.bg

Снимка: 19min.bg

Икономическата комисия при българския Парламент разглежда на второ четене промени в Закона за подземните богатства. Гражданският активист Роман Кендеров, който заедно със свои съратници се бори отдавна срещу условията, по които са дадени концесии за добив на природни богатства в България,  лично е раздал миналата седмица на всеки член от тази Комисия предложените от граждани още миналото лято промени в споменатия закон. Заради тези граждански предложения, три месеца след тяхното внасяне, през септември 2013 г. в кабинета на вицепремиера Даниела Бобева се е състояла специална среща.

Съвсем скоро се разбира обаче, че Министерският съвет на Р. България е нарушил процедурата и не е пратил към Народното събрание предложените от гражданите през лятото на 2013 г. промени. Това става ясно миналата сряда в Парламента. Като видял “новите” предложения, председателят на Икономическа комисия предложил отлагане на второто четене, за да могат предложенията да бъдат разгледани.

Тази сряда, 2 април, членовете на Икономическата комисия трябва да ги гласуват и след това целият закон да влезе на първо четене в пленарна зала. Каквито и да са предложенията на гражданите, каквото и от тези предложения народните избраници да сметнат за необходимо и резонно, природните богатства на страната са достатъчно обществено значим ресурс, за да се решава законодателството в тази сфера без достатъчно публична яснота по всички въпроси, касаещи състоянието и добива на природни богатства в страната, условията, при които са дадени концесии за добив и пр.

Какво се е случило на срещата при вицепремиер Бобева миналата есен, какво е казала за подземните богатства заместничката на Орешарски и защо осем месеца след тази среща нищо не се е променило – разказва Сърнела Воденичарова, член на Фейсбук групата  “Един българин сам срещу държавата?”

——————————————————————

.

ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ ПРИЗНАВА, ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ КОНТРОЛИРА ДОБИТОТО ЗЛАТО, СРЕБРО, МЕД И ДРУГИТЕ ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА! Колкото обяви концесионерът, толкова…

Действието се развива в кабинета на Даниела Бобева в сградата на Министерски съвет. Датата е 9.09.2013 г. Участници в срещата: вицеприемерът Даниела Бобева, държавният експерт по подземни богатства Мариета Немска, проф. Вълко Гергелчев (един от най-изтъкнатите и родолюбиви геолози на България), Роман Кендеров, Ана Валентинова, бившият главен инженер на рудник Челопеч от държавно време, специалист по извличане на редки метали, маркшайдер от един от рудниците и други геолози.

Поводът: внесените от гражданите 3 месеца по-рано /т.е. през лятото на 2013 г./ предложения за кардинални промени в Закона за подземните богатства.

Внесените тогава предложения могат да се видят тук –
https://drive.google.com/file/d/0Bw0slT5Koe8tTV9Cc2tDSGVDVGM/edit?usp=sharing

Мотивите за исканите промени тук https://drive.google.com/file/d/0Bw0slT5Koe8tTjlXRXpxanBja1E/edit?usp=sharing

(Всъщност, гражданите за малко да изпуснат срока за внасяне на предложенията си, защото едва 3 дни преди изтичането му, те попадат на малката обява на сайта на Министерство на икономиката, предлагаща обществено обсъждане на Закона за подземните богатства: http://www.mi.government.bg/bg/news/mie-predlaga-za-obshtestveno-obsajdane-promeni-v-zakona-za-podzemnite-bogatstva-1235.html
Лесно е човек да пропусне такава обява, нали? Особено, когато в масовите медии не се споменава нищо за въпросното обсъждане.
Имате ли представа колко обществени обсъждания са минали ей така – между другото, без участието на граждани, без защита на обществения интерес?)

Но да се върнем на нашата среща.

След като се осведомява колко са концесиите на подземни богатства в България (456 към септември 2013 г.), и че се контролират от 50 души (попитали сме Министерството на икономиката за истинското число), вицепремиерът Бобева заключава, че концесиите не се контролират както трябва, заради малкото персонал.

Вероятно малко хора знаят, че до отдаването на чуждите концесионери “Дънди Прешъс Металс”, “Елаците мед”, “Асарел Медет”, добиваните в България злато, сребро, мед, германий, молибден и десетки още ценни метали са били следени ежедневно. От всяка вагонетка държавен контрольор е взимал проба, въпреки че рудниците са били държавни. Държавата е контролирала държавата.

Развитието на срещата продължава да е интересно: след пример за определена концесия и как е била дадена, става ясно, че кандидатите са били само двама и те са собственост на един и същи собственик.

Накрая вицепремиер Бобева отхвърля напълно възможността подземните богатства на България да се добиват от държавата. Счита, че е достатъчно засилването на контрола върху добивите. При само 1,5% дивидент за държавата, респективно народа на тази държава…

Днес, близо 8 месеца след тази срещата, резултатът е нулев.

Евентуално развитие може да има до седмици в Икономическата комисия на Парламента. Ако са останали българи там.

Въпрос (отново): чии интереси защитава правителството?

 

Сърнела Воденичарова

2 коментара »

  • Венцислав Динев said:

    Това ли са инвеститори? Аз ги наричам грабители! Това ли е държава? Аз я наричам колония. Това ли е политика? (Всичко, ценно в ръцете на злотворни чужденци,а Българския народ, робува.)Аз я наричам изтребление и затриване на народа. Това ли са управници аз ги наричам предатели и адови чеда. Докога ще ги търпим,приятели.

  • иво said:

    защитава собствения си интерес(комисионната)много е голяма тази комисионна!от къде на къде държавата не може да добива?
    и как така правят услуга някой неизвестен да става богат за сметка на цялата страна и гражданите и.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.