Home » Избрано, политика

Орешарски, Станишев и Местан на безпрецедентна среща с над 200 журналисти

2014.03.10 Няма коментари
Spread the love
Снимка: Скийншот от пряко предаване на БНТ

Снимка: Скийншот от пряко предаване на БНТ

Премиерът Пламен Орешарски и лидерите на подкрепящите го партии БСП и ДПС – Сергей Станишев и Лютви Местан се явиха на безпрецедентна среща с над 200 поканени журналисти да отговорят “на всички въпроси”, “без забранени теми”, “открито” и да покажат, че във властта няма задкулисие.

Срещата започна в 11 часа в понеделник /11 ч. българско време днес – бел.ред./ в зала 3 на НДК. Залата бе режисирана също по безпрецедентен начин – на кръгла маса в средата на залата се разположиха Орешарски и двамата лидери, а на останалите около трийсет места насядаха главни редактори и собственици на медии.

Наоколо бяха местата за редовите журналисти, които трябва да задават въпроси към тримата домакини на срещата. Пресконференцията се предава по държавните радио и телевизия и по някои частни национални медии.

Пресконференцията е предвидено да трае два часа, а при откриването й премиерът Орешарски започна с равен тон встъпително слово, в което обяснява какво добро е свършило правителството му за месеците от началото на управлението.

Такава медийна среща е новост за България, но не и за някои страни в света като Русия и Венецуела. За разлика от скромното време от две часа, отделено за българската среща на властта с медиите, руският президент Путин и покойният вече Уго Чавес правеха по четири или петчасови пресконференции, предавани по всички възможни телевизии радиа.

.

Орешарски: “Открит стил на управление”

“Поех отговорността да стабилизирам страната след близо четири години на управленски волунтаризъм”, заяви Орешарски.

“Четири години на икономика в депресия, тенденция за нарастване на дълговете, особено в сектор енергетика. Нарастващ брой български домакинства бяха обезверени, притиснати от нарастваща бедност и социално отчаяние”, продължи премиерът. Той посочи при какви още тежки условия е поел властта:

“За пример, ако през 2009 г. при старта на предходното управление, отчитайки едногодишно закъснение, имаше 81 000 новородени бебета, рекорд за предишните 20 години, то миналата година раждаемостта слезе на 59 000 бебета, тъжен рекорд за последните 50 години”, посочи Орешарски.

“Днес социално-икономическата обстановка остава трудна, налице са само първи позитивни сигнали, че бизнесът може да се развива без да бъде притискан, че държавата ще развива социалните си функции. За 9 месеца подобрихме функционалността на редица публични сектори, подобрихме събираемостта на държавните приходи”, продължи той.

И обясни каква всъщност е целта на срещата с медиите: “Днешната пресконференция е стъпка в утвърждаването на открития стил на управление, който се стремим да водим. Двамата лидери на партиите и парламентарните групи, които подкрепят кабинета, са поканени със същата цел, да покрием максимално широк кръг въпроси”, завърши премиерът.

След което думата бе дадена на лидера на БСП Сергей Станишев.

.

Станишев: Потърсихме този разговор, защото трябва да се говори за същността не нещата

“Причината да инициираме тази среща с медиите е, че в последните години политика и публичното говорене се превърнаха в територия на омразата”, започна председателят на социалистите.

“Политическият разговор е подменен с крясъци и популизъм, и ще е сведен до много лични отношения, което е изкривяване на политически и обществения интерес. Няма съмнение, че тези, които се стремят да превърнат евроизборите в избори на “за” или “против” правителството, ще се стараят да го превърнат на междубалканска разправия. Аз и моята партия отказваме да участваме в тази какофония и искаме да върнем политически дебат там, където му е мястото”, подчерта Станишев.

“Политиката е разговор за бъдещето – тя е разговор за битие на всеки един човек, как да може да има сигурност и работа и как да се грижи за близките си”, посочи той.

Станишев отправи съвети към медиите. Главната им роля, по думите му, е по-авторитетна от политиката, “защото медиите формират общественото мнение”.

“Затова потърсихме този разговор, защото смятаме, че сега е важно да се говори за същината на политиката. Още от февруари миналата година страната се намира в изключително нестабилна и изострена ситуация и всяка грешка може да бъде повод за взрив”, каза още Сергей Станишев.

.

Местан: Този кабинет заслужава пълен мандат

Лидерът на ДПС Лютви Местан наблегна на аграрната политика на правителството на Орешарски, като увери, че то има заслуженото право да изкара пълния си мандат.

“Кабинетът има идея да реши фундаменталния проблем на българското земеделие и българския земеделски производител. Той заслужава пълния си мандат”, заяви Местан.

При присъединяването към ЕС допуснахме една фундаментална грешка. Пред вас е председател на партия, който е в състояние да признае грешката. Като механизми за преки плащания на земеделски производители, от Европа, заложихме предпоставки за южноамерикански тип земеделие; днес само 6 процента от земеделските производители получават 80% от размера на преките плащания от 1.082 млрд. лв. 80% от тези средства се получават от 6% едри земеделски производители. Земеделски производители, които обработват до един хектар, бяха изключени от механизма на преките плащания, това са над 90-95% от земеделските производители в България”, каза Местан.

“От 2014 г. ще прилагаме преразпределително плащане, чрез което малки и средни стопанства ще получават вместо 30-45 лева пряко плащане на декар. От това няма да пострадат едрите производители. Най-важното – точно този сегмент – малки, рискови производители, които обработват до един-два хектара – ще получават константна субсидия от 1250 евро, без задължението да изпълняват зелените ангажименти”, обеща Местан.

“1250 евро, необвързани дори с конкретно производство, това е най-радикалната промяна, за която земеделският производител е можел да мечтае през изтеклите седем години членство на България в ЕС. Това е най-радикалната стъпка за създаване на трайна заетост в българското село, каза Местан. Тази новина си струва да стигне до всеки земеделски производител, това не е обещание, това просто ще се случи”, заяви още той.

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.