Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Становище на Демократичния съюз на българите за изборите в Босилеград

2014.03.20 Няма коментари
Spread the love

Босилеград

Босилеград

Анализът на резултатите от парламентарните избори, проведени на 16 март т.г. в Босилеград, показва продължаващи тревожни тенденции на изборни манипулации и злоупотреби с общинска власт, в полза на управляващата и несменяема на местно ниво Демократична партия на Сърбия на д-р Воислав Кощуница, който дори и в Сърбия претърпя пълен изборен провал и си подаде оставка от лидерския пост. Както е известно, на републиканско равнище тази партия не можа да прескочи избирателния ценз от 5% за влизане в парламента, но в Босилеград, под управлението на кмета Владимир Захариев, тя спечели изборите с 54,13%.  Това на практика означава „даване на доверие” на досегашното еднопартийно и вредно за общината и за българите управление с ясно изразени великосръбски, антиевропейски и антибългарски позиции, и то в ситуация, в която Сърбия започва преговори за пълноправно членство в ЕС, въпреки че Босилеград се намира на самата граница на Европейския съюз и е отправен на ежедневно и всекидневно сътрудничество с България.

Демократичния съюз на българите оценява, че това е изключително вреден и опасен за положението и развитието на Босилеград изборен резултат. Този резултат обрича Босилеград на изолация от страна на Сърбия и България, икономическа изостаналост, нарушаване на правата на човека и правата на малцинствата, и ускорена асимилация и емиграция на населението. Освен това, управлението на Кощуница неизбежно води до проблеми в преговорите на Сърбия за членство в ЕС, и до проблеми в сръбско-българските отношения.

Този изборен резултат се дължи на недопустими изборни манипулации, проведени с мълчаливото съгласие на централната власт в Белград. Първо, броят на избирателите от избирателния списък – 8 303, надвишава броят на жителите на общината – 7 979 жители (и то по преброяването от 2011 г.)! Ако от този брой извадим малолетните до 18 години, които нямат избирателно право, и броя на починалите и емигриралите през последните две години, ще се убедим, че избирателния списък в Босилеградска община бе завишен с над 1 000 „мъртви души”.

Общинската власт в Босилеград имаше неограничени възможности за злоупотреби с общинските ресурси (возила, телефони и медии) за собствена партийна пропаганда, партийни назначения на работа с цел създаване на корпоративен вот, сатанизация на българските малцинствени партии, които са в неравностойно положение не само в сравнение с управляващите, но и в сравнение с опозиционните партии от т.нар. „сръбски патриотичен блок”. За изборната „победа” допринесе и повсеместната корупция и престъпност, разбиването на организациите и преследването на активистите на малцинствените партии и граждански сдружения. За „доверието” към партията на Кощуница значително допринесоха и фиктивните избирателни комисии и контрольори на 19 партии, повечето от които в Босилеград нямат никакви партийни структури и симпатизанти, но за сметка на това имаха бройни представители в избирателните комисии. На някои секции, които едва наброяват стотина души, в комисиите имаше по над 40 членове! Общият им брой на територията на общината надвиши 1 200. На практика това са купени гласове, защото на всеки член на комисията се плаща надница и е прието те да гласуват за оня, който им плаща надницата. Това е похват, който години наред се използва както от управляващите, така и от опозиционните партии в Сърбия.

Демократичния съюз на българите неведнъж е предупреждавал, че за изборните победи на партията на Кощуница в Босилеград, съзнателно или несъзнателно, значителен принос дава и българската държава с над 3 000 медицински интервенции, оказани на босилеградчани на Военно-медицинска академия с посредничеството на кмета Захариев. Тия интервенции на последните избори бяха материализирани с 2 734 гласа за неговата партия, въпреки че по всички показатели,той е най-неуспешния кмет в Р. Сърбия. Демократичния съюз на българите призовава кмета на Босилеград Владимир Захариев да последва примера на своя партиен лидер д-р Кощуница и да си подаде оставката от кметския пост.

Също така, очакваме от новото управление на спечелилият изборите Александър Вучич, да обърне сериозно внимание на ситуацията в Босилеградска община като направи съответните реформи и насърчи промените, които да гарантират спазването на правата на човека и да създадат нормални условия за живот на българите в Сърбия и специално в Босилеград. Това ще бъде полезно както за самото българско малцинство, така и за членството на Сърбия в ЕС, но и за приятелски и честни сръбско-български отношения.

.

Демократичния съюз на българите,

Драголюб Иванчов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.