Home » Авторски страници

Ясен Пеянков режисира нова постановка в Чикаго

2014.02.11 Един коментар
Spread the love

Foto-1Mиналата седмица в един от най-добрите театри в Чикаго Steppenwolf Theatre Company се състоя премиерата на пиесата „Руски транспорт“, написана от Eрикa Шефър.

Спектакъл на имигрантска тема рядко ще срещнеш на сцената на американски театър. Веднага възниква въпросът за автора, актьорите, процеса на създаване на постановката.

Режисьор-постанoвчик на спектакъла и член на трупата на Steppenwolf Theatre Company е българинът Ясен Пеянков. Повече за пиесата може да прочетете в ексклузивното интервю на Сергей Елкин с Ясен Пеянковтук (на руски език).

.

КОЙ Е ЯСЕН ПЕЯНКОВ? – пита Сергей Елкин и сам отговаря – актьор и режисьор. Роден в гр. Варна. Завършил е ВИТИЗ в София, а от 1990 г. живее и работи в Чикаго. През 1992 г. той става един от основателите на European Repertory Company.

Работил е в много театри в Чикаго: Goodman, Court, Next, American Theatre. Лауреат е на Joseph Jefferson Award за най-добра второстепенна роля (ролята на Грийнспан в спектакъла „Утринна звезда“ по пиесата на Силвия Рейгън „Morning Star“ за сезон 1998-99 г.).

От 2002 г. той е актьор на Steppenwolf Theatre. Играл е в над двадесет постановки на театъра. Автор е на адаптирани преводи на пиеси на Чехов, Булгаков, Николай Коляда, Сигарева. .

Неговият превод-адаптация на пиесата „Ivanov“ на Антон Чехов бе номиниран за наградата на Joseph Jeffersonл за най-добра адаптация.

Ръководител е на театралната катедра в University of Illinois at Chicago (UIC), където е доцент. Там той води курс по актьорско майсторство и поставя спектакли в учебния театър към университета.

.

Спектакълът “Руски транспорт” можете да гледате до 11 май в Steppenwolf Theatre на адрес: 1624 North Halsted Street, Chicago, IL 60614.

Информация и резервации за този и други спектакли през този сезон – на телефон (312)335-1650, онлайн www.steppenwolf.org и в боксофиса.

Понякога билети можете да купите с 50% намаление, един час преди началото на спектакъла. На сайта можете да купите билет със студентско намаление, но трябва да покажете студентско удостоверение на входа. За групи с повече от 10 човека също са предвидени намаления. След всеки спектакъл можете да се срещнете и да беседвате с актьорите.

 

Вж. видео:  Арт-директорът Martha Lavey представя пиесата RUSSIAN TRANSPORT, режисирана от Ясен Пеянков.

.

One Comment »

  • BGотЧикаго said:

    С пожелание за успех!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.