Home » Авторски страници, литература

Американско издателство публикува втора книга на Здравка Евтимова

2014.02.11 Няма коментари
Spread the love

зд

Издателство Fomite Books, щата Върмонт, САЩ, публикува в началото на този месец романа на Здравка Евтимова “Sinfonia Bulgarica” – като хартиено тяло и в електронен формат за електронни четци от типа Kindle. Същото издателство публикува през 2012 г. сборника с разкази на Здравка Евтимова “Carts and Other Stories” („Стари коли и други разкази“) – http://www.amazon.com/Carts-Other-Stories-Zdravka-Evtimova/dp/1937677028

зд1

Createspace.com описва накратко романа по следния начин:

„Sinfonia Bulgarica“ е роман за четири жени в съвременна Българиябогата хладнокръвна наследница, масажистка, съпруга на най-влиятелния човек в страната и сервитьорка. Това е реалистична книга за копнеж и лъжи, за истинност и измамни схеми, за любов и отчаяние. Действията на героите се ограничават от противоречията на едно общество, в което липсват правила на много нива. Романът рисува картина на живота в страна, в която много хора вярват, че „Парите са най-верният приятел на човека“. И все пак четирите жени имат един още по-верен приятел: безпощадността на живота.

Книгата в Amazon:

http://www.amazon.com/Sinfonia-Bulgarica-Zdravka-Evtimova-ebook/dp/B00I6NL6CE

.

–––––––––––––––––––––––––––––

Рисунка: Fakel.bg

Рисунка: Fakel.bg

Здравка Евтимова е родена през 1959 г. в Перник. Завършила е Английска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” (1995). Специализира художествен превод в Сейнт Луис, Мисури, САЩ. От ноември 2003 г. е редактор на българската секция на списание “Muse Apprentice Guild” – Сан Диего; от януари 2004 г. – редактор за България на списание “Literature of the Avanteguard”, Великобритания. В България има публикувани около 90 разказа в сборниците: “Разкази срещу тъга” (1985), “Разкази от сол” (1990), “Разкази за приятели” (1992), “Сълза за десет цента” (1994). Публикувала в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Германия, Франция, Индия, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Македония и Сърбия. Нейни разкази са четени по ББС – Лондон.

Евтимова е автор е на романите “В студената ти сянка, лейди”, “На две крачки от мен” (1999), “Линди” (1999), “За теб, за мен”, “Четвъртък” (2003). Научнофантастичният й роман „Божество на предатели“ („God of Traitors“) е публикуван като електронна книга през 2004 г. от издателство „Buck Publications“, Далас, Тексас.

Писателката е носител на множество награди, сред които: за дебютна книга (1985); Национална награда “Чудомир” на в. “Стършел” (1982); Национална награда за съвременен роман на фонд “Развитие” (1998) за романа “В студената ти сянка, лейди”; Специална награда за разказ на немската фондация “Lege Artis Verein” (1999); Награда за проза на английското списание “The Text” за разказите “Малката гара” и “Възбудата от снощи” (2000); Награда на английското издателство “Skrev Press” за сборника с разкази “Bitter Sky” (2003); Награда “Генчо Стоев” за серия разкази от балкански писатели на издателство “Балкани” (2003).

Здравка Евтимова е превела на български повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори, превежда и произведения на български писатели на английски. Член е на Съюза на българските писатели, на българския ПЕН клуб и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд.

Разкази на Здравка Евтимова са публикувани в много периодични издания. Едно от тях е и Еврочикаго (вж. тук и тук). През миналата година нашето издание информира читателите за друга книга на талантливата българска авторка, излязла в чужбина – сборника с разкази “Невъзможно синьо” („Impossibly Blue“), който бе третата нейна книга, публикувано от издателство “Skrev Press”, Великобритания (вж. тук).

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.