2024-04-25

1 thought on “(Не)Споразумението в Украйна

  1. На 4 септември м.г. година украинският президент Виктор Янукович свиква на среща в Киев членовете на своята Партия на регионите за първи път от 3 години. В продължение на 3 часа той убеждава и притиска всеки, който смята, че Украйна трябва да развива по-тесни връзки с Русия.

    Депутати обясняват, че бизнесът в източната част на страната ще пострада, ако Янукович се отдръпне от Москва, разказват свидетели пред Ройтерс. Това вбесява Янукович: “Забравете за това…”, крещи той, като говори за задълбочаване на търговията и сътрудничеството с ЕС.

    По-малко от 3 месеца след това Янукович отхвърля ЕС, обръща се към руския президент Владимир Путин и сключва с него споразумение на 17 декември за спасителен пакет за страната му. Русия поема ангажимент да инвестира 15 млрд. долара в украинския държавен дълг и да намали с около една трета цената, която украинската компания “Нафтогаз” плаща за руския газ.

    Как се стига до резкия завой на Янукович?

    Когато в средата на ноември Киев замрази подготовката за споразумение за асоцииране с ЕС, което е първа стъпка към еврочленство, Украйна се мотивира с икономическите щети, които то ще нанесе на търговията с Москва. Тя предложи тристранни разговори, в които да участва и Русия. Брюксел обаче отхвърли варианта.

    Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 1,20 до 4,80 лева – вечеи с SMS

    Според руската НТВ по това време въпросът за освобождаването на осъдената на 7 г. затвор бивша премиерка Юлия Тимошенко за лечение вече не стои като условие пред Киев за споразумението. Пазарлъкът е само финансов.

    Според източници от украинското президентство желанието на Янукович да работи за по-тесни връзки с ЕС било искрено, но той бил озадачен, когато видял, че ЕС не признава мащаба на финансовите трудности, пред които ще бъде изправена страната му, ако обърне гръб на Москва. Янукович изчислява, че на Украйна и? трябват 160 млрд. долара за 3-годишен период, за да компенсира загубите от търговията с Русия и да омекоти цената на тежките реформи, за които ЕС настоява. Брюксел обаче отказва, като заявява, че тази сума е раздута и неоправдана. Вместо това ЕС предлага 610 млн. евро (839 млн. долара) веднага и още инвестиции по програми.

    Дипломати от ЕС разкриват пред Ройтерс, че

    Украйна вероятно е

    щяла да получи

    поне 19 млрд. евро под формата на кредити и грантове от ЕС, ако беше подписала споразумението за търговия и се беше споразумяла с МВФ. Тази сума обаче не била спомената при преговорите с Янукович. В резултат срещата на Източното партньорство във Вилнюс завършва на 30 ноември без споразумение между Украйна и ЕС. Постоянният представител на Украйна в НАТО Олиник разказва пред Ройтерс, че когато Украйна се обърнала към ЕС за финансова помощ, “те плюха по нас”.

    В началото на февруари в. “Уолстрийт джърнъл” разкри, че САЩ и ЕС се подготвят за решителна намеса в политическата криза в Украйна със сглобяването на план за краткосрочна финансова помощ. Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън обяснила, че сумата няма да е малка и няма да съдържа условие първо Киев да подпише дългосрочно споразумение с МВФ. Може би обаче вече е късно, тъй като политическата криза се разпространява в цяла Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *