2024-04-19

1 thought on “Хиляди получили български паспорти и гражданство незаконно

  1. Граждани на Косово и Албания например са получили удостоверения за български произход само защото са декларирали, че членуват в някоя от следните организации – младежки съюз “Гора”, културно просветно дружество на българите мюсюлмани от жупа “Български мохамедани”, дружество “Просперитет Голо бърдо” – Тирана, и дружество “Българите в Албания” – Тирана. Нито една от тези организации не е призната от ДАБЧ за съюз на българите зад граница, установява проверката на Върховната административна прокуратура. Нещо повече, прокурор Беремска е установила, че в устава на младежки съюз “Гора” няма изискване за българска народност на членовете. А членове на тази организация получавали удостоверения за български произход само заради принадлежността си към структурата.
    Вместо да признава с официален акт организациите на българите в чужбина, експерт от ДАБЧ устно или с имейл нарежда на системния администратор тази или онази организация да бъде вписана в списъка на агенцията. Нещо повече, прокуратурата е установила случаи, при които кандидатът дава доказателство за българския си произход, но получава отказ да му бъде издадено удостоверение.
    Всички тези данни дават основание да се предположи, че наред с чужденците от български произход гражданство са получавали и хора, които нямат никакви родни корени. Преди 6 месеца “Дойче веле” съобщи, че цената за удостоверението за произход, издавано от ДАБЧ, е 1000 евро. Вече бившият шеф на агенцията Росен Иванов опроверга тази информация.

    ВМРО стяга протест
    ВМРО организира митинг в четвъртък пред двете сгради на Министерството на правосъдието заради това, че Законът за българското гражданство вече се прилага стриктно и всички чужденци, които не са доказали произхода си, са с върнати документи.
    Столичната община вече дала зелена светлина на проявата, която ще се проведе от 12 до 15 ч. Воеводите обявили, че ще използват озвучителна уредба. Според тях министерството не трябва да иска от македонците доказателства, че са имали възходящи роднини българи. Сред кандидатите с “български корени” обаче има жени с бурки и мъже с дълги бради, които идват на интервю с преводачи от арабски и албански.

    Ведомството ще бъде закрито

    Вече има политическо решение Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) да бъде закрита и да стане отдел във външното ни министерство, научи “Труд”.
    Скандалното ведомство е най-малката самостоятелна структура в администрацията – в нея работят 25 души. От тях 7 са обща администрация. Въпреки този скромен състав ДАБЧ дописва и тълкува закона, както си поиска. Без да е уредено в нито един нормативен акт, по своя инициатива агенцията въвежда нов документ – “декларация за национално самосъзнание”. Всеки чужденец може да попълни бланката, че се чувства българин, и да получи удостоверение за произход и бърза писта за паспорт. Съвсем незаконно, както установи и прокуратурата. Когато Министерството на правосъдието установи незаконната практика на ДАБЧ и изиска за проверка 2000 преписки, от агенцията отказаха да дадат папките с аргумента, че съдържали чувствителни лични данни. След като Комисията за защита на личните данни се произнесе, че няма пречка папките да се предадат, те най-накрая попаднаха в министерството, а оттам – в прокуратурата и в икономическата полиция.
    Междувременно и.д. шеф на ДАБЧ Йордан Янев нарече публикациите на “Труд” за незаконното даване на удостоверения “клеветнически”.

    Пълен смях с кандидатите за гражданство

    Измамите с т.нар. българи от близката чужбина лъсват най-добре по време на интервютата с тях, които се провеждат в Министерството на правосъдието. Разговорите са идеални за комедиен сериал, който ще удари британския “Ало, ало” в земята!
    На въпрос “Кои са българските официални празници”, кандидатът отговаря “Електротехник”. Или: “Какво работите?” – “Кирил и Методий”. Обяснението е просто: въпросите са петнайсетина и обикновено се задават в определена поредност. А в услугата на посредниците влиза и наизустяването на отговорите. Затова, когато интервюиращият служител реши да разбърка въпросите, настава невероятно шоу. От което веднага се изяснява, че кандидатът не знае и бъкел български език, въпреки че има удостоверение за произход. До 2001 г. в Закона за българското гражданство е имало изискване да се владее езикът ни, което да се доказва с документ. То обаче отпада с аргумента, че кандидатите, които имат предци българи, би трябвало да знаят добре езика, а полагането на изпити ще е финансова тежест за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *