Home » Избрано, политика

Хиляди получили български паспорти и гражданство незаконно

2014.02.26 Един коментар
Spread the love

В продължение на години Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е издавала незаконно удостоверения за български произход на всякакви чужденци. Това констатира Върховната административна прокуратура, която провери дейността на ведомството, съобщава „Труд“.

Проверката потвърди, че хора, които нямат български корени, са получавали бележки за наш произход. Благодарение на тези документи те са вземали български паспорти по облекчена процедура. Става въпрос за хиляди такива случаи.

Новото ръководство на министерството и ресорният заместник-министър Илия Ангелов, обаче, са спрели тази незаконна дейност и алармирали главния прокурор Сотир Цацаров, който веднага е разпоредил проверка.

Прокуратурата е проверила 810 преписки на чужденци от 2011 до 2013 г., избрани на случаен принцип. В 717 от тях са намерени декларации за национално самосъзнание на заявителя и липса на каквито и да е документи, доказващи, че той има възходящ българин в рода си – баща, майка, баба, дядо. Това представлява пряко нарушение на Закона за българското гражданство, който изисква поне един възходящ роднина българин, за да може чужденецът да получи удостоверение за произход.

Вместо да прилагат закона, чиновниците от ДАБЧ се оправдали, че издават удостоверения за български произход на базата на 4 книги: „Не заблудата, а лъжата за гагаузите“ от Емил Боев, „Майка България и нейните чеда“ от Йордан Колев, „Българите в Албания и Косово“ и „Българите от Голо бърдо, Албания“ – сборници от кръгла маса. Всички тези книги сочат доказателства за съществуването на български общности в съседните на България държави, но не могат да са основание за конкретни кандидати да получат гражданство, защото освен македонски граждани, които носят имена от българската именна система и характерни за България наставки във фамилните имена, удостоверения за български произход са получили хора, в чиито имена няма нищо българско, които не знаят и дума на български. /БЛИЦ/

 

One Comment »

 • Още инфо said:

  Граждани на Косово и Албания например са получили удостоверения за български произход само защото са декларирали, че членуват в някоя от следните организации – младежки съюз “Гора”, културно просветно дружество на българите мюсюлмани от жупа “Български мохамедани”, дружество “Просперитет Голо бърдо” – Тирана, и дружество “Българите в Албания” – Тирана. Нито една от тези организации не е призната от ДАБЧ за съюз на българите зад граница, установява проверката на Върховната административна прокуратура. Нещо повече, прокурор Беремска е установила, че в устава на младежки съюз “Гора” няма изискване за българска народност на членовете. А членове на тази организация получавали удостоверения за български произход само заради принадлежността си към структурата.
  Вместо да признава с официален акт организациите на българите в чужбина, експерт от ДАБЧ устно или с имейл нарежда на системния администратор тази или онази организация да бъде вписана в списъка на агенцията. Нещо повече, прокуратурата е установила случаи, при които кандидатът дава доказателство за българския си произход, но получава отказ да му бъде издадено удостоверение.
  Всички тези данни дават основание да се предположи, че наред с чужденците от български произход гражданство са получавали и хора, които нямат никакви родни корени. Преди 6 месеца “Дойче веле” съобщи, че цената за удостоверението за произход, издавано от ДАБЧ, е 1000 евро. Вече бившият шеф на агенцията Росен Иванов опроверга тази информация.

  ВМРО стяга протест
  ВМРО организира митинг в четвъртък пред двете сгради на Министерството на правосъдието заради това, че Законът за българското гражданство вече се прилага стриктно и всички чужденци, които не са доказали произхода си, са с върнати документи.
  Столичната община вече дала зелена светлина на проявата, която ще се проведе от 12 до 15 ч. Воеводите обявили, че ще използват озвучителна уредба. Според тях министерството не трябва да иска от македонците доказателства, че са имали възходящи роднини българи. Сред кандидатите с “български корени” обаче има жени с бурки и мъже с дълги бради, които идват на интервю с преводачи от арабски и албански.

  Ведомството ще бъде закрито

  Вече има политическо решение Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) да бъде закрита и да стане отдел във външното ни министерство, научи “Труд”.
  Скандалното ведомство е най-малката самостоятелна структура в администрацията – в нея работят 25 души. От тях 7 са обща администрация. Въпреки този скромен състав ДАБЧ дописва и тълкува закона, както си поиска. Без да е уредено в нито един нормативен акт, по своя инициатива агенцията въвежда нов документ – “декларация за национално самосъзнание”. Всеки чужденец може да попълни бланката, че се чувства българин, и да получи удостоверение за произход и бърза писта за паспорт. Съвсем незаконно, както установи и прокуратурата. Когато Министерството на правосъдието установи незаконната практика на ДАБЧ и изиска за проверка 2000 преписки, от агенцията отказаха да дадат папките с аргумента, че съдържали чувствителни лични данни. След като Комисията за защита на личните данни се произнесе, че няма пречка папките да се предадат, те най-накрая попаднаха в министерството, а оттам – в прокуратурата и в икономическата полиция.
  Междувременно и.д. шеф на ДАБЧ Йордан Янев нарече публикациите на “Труд” за незаконното даване на удостоверения “клеветнически”.

  Пълен смях с кандидатите за гражданство

  Измамите с т.нар. българи от близката чужбина лъсват най-добре по време на интервютата с тях, които се провеждат в Министерството на правосъдието. Разговорите са идеални за комедиен сериал, който ще удари британския “Ало, ало” в земята!
  На въпрос “Кои са българските официални празници”, кандидатът отговаря “Електротехник”. Или: “Какво работите?” – “Кирил и Методий”. Обяснението е просто: въпросите са петнайсетина и обикновено се задават в определена поредност. А в услугата на посредниците влиза и наизустяването на отговорите. Затова, когато интервюиращият служител реши да разбърка въпросите, настава невероятно шоу. От което веднага се изяснява, че кандидатът не знае и бъкел български език, въпреки че има удостоверение за произход. До 2001 г. в Закона за българското гражданство е имало изискване да се владее езикът ни, което да се доказва с документ. То обаче отпада с аргумента, че кандидатите, които имат предци българи, би трябвало да знаят добре езика, а полагането на изпити ще е финансова тежест за тях.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.