Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Босилеградски българи: Нашите деди са давали живота си за България, но документите за произход са унищожени

2014.02.26 Един коментар
Spread the love

Културно-информационният център „Босилеград” и Демократичния съюз на българите в Босилеград, Р. Сърбия, се обръщат с писмо до вицепрезидента, министъра на правосъдието, външния министър и председателя на ДАБЧ, в което изразяват тревога и разочарование от изискването на Държавната агенция за българите в чужбина и Министерството на правосъдието на Р. България „всички лица, желаещи да получат удостоверение за български произход, е целесъобразно да представят официални документи, в които е посочена българската народностна принадлежност на техните възходящи”.” Те изразяват опасението си, че това административно изискване ще забави и предотврати естествения и засилващ се стремеж на българите в Западните покрайнини да възстановят насила отнетото им българско гражданство през изминалия век.

Вместо непрекъснато да поставяте нови и все по-абсурдни административни изисквания за документи, доказващи „наличието на възходящ българин”, и то от най-големите врагове на България, преровете българските архиви, международните договори, с които са откъсвани части от българската държавна територия, и страниците на българската история. Там ще намерите достатъчно автентични доказателства за нашият български произход. Защото нашите предци са давали животите си за България в състава на Българската армия по време на Освободителната, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни, плащали са данъците си на България, били са част от българската държава и нация, и са предадени като изкупителна жертва, за да я има днес България.” – се казва още в писмото.

Следва целият текст на Обръщението на двете организации на българите в Босилеград до българските институции.

———————————————————–

.

ДО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ г-жа МАРГАРИТА ПОПОВА

ДО МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО г-жа ЗИНАИДА ЗЛАТАНОВА

ДО МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА Р. БЪЛГАРИЯ г-н КРИСТИАН ВИГЕНИН

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДАБЧ г-н ЙОРДАН ЯНЕВ

 

Културно-информационният център „Босилеград” и Демократичния съюз на българите в Босилеград изразяват тревога и разочарование от изискването на Държавната агенция за българите в чужбина и Министерството на правосъдието на Р. България, „…всички лица, желаещи да получат удостоверение за български произход, е целесъобразно да представят официални документи, в които е посочена българската народностна принадлежност на техните възходящи”. Ние изразяваме опасението си, че това административно изискване за официални автентични документи има една единствена цел – да забави и предотврати естествения и все по-силен стремеж на българите в Западните покрайнини да възстановят насила отнетото им българско гражданство през изминалия век. Това изискване би затруднило и много българи в самата България.

Кандидатстването за българско гражданство от страна на българите, които поради ред исторически обстоятелства са останали извън днешните граници на България, е част от демократичния процес и е недопустимо и абсурдно българските държавни институции да изискват документи за българската принадлежност на техните възходящи, и то не от който и да е, а именно от държавната власт на Р. Сърбия, която в продължение на един век е провеждала политика за дебългаризация и сърбизация на българското население в Западните покрайнини. Заличаването на българския произход на нашите предци е било част от тази политика, понякога подкрепяна и поощрявана и от някои български правителства по времето на комунистическия режим в България. Унищожаването на документите, доказващи българския произход, неведнъж е било въпрос на живот и смърт и днес не е човешко да се изискват такива документи от внуците и правнуците им, и то от страна на държавните органи на демократична и европейска България, която при това претендира да е майка-родина и закрилница на всички българи по света.

Не всеки може да предостави такива документи, което не го прави по-малко българин от ония, които по някаква случайност са запазили някакъв документ. Приобщаването и интегрирането на българите извън България е въпрос от съдбоносно значение и за самата България. Не само ние имаме нужда от България. И България има нужда от нас. Това, че мнозина от нас не могат да се върнат в България, както и това, че мнозина са принудени да я напуснат и днес, не е по наша вина, а по вина на българските управници, които и днес не могат да формулират политика, която да отговаря на волята и интересите на българския народ.

Уважаеми дами и господа, български управници! Вместо непрекъснато да поставяте нови и все по-абсурдни административни изисквания за документи, доказващи „наличието на възходящ българин”, и то от най-големите врагове на България, преровете българските архиви, международните договори, с които са откъсвани части от българската държавна територия, и страниците на българската история. Там ще намерите достатъчно автентични доказателства за нашият български произход. Защото нашите предци са давали животите си за България в състава на Българската армия по време на Освободителната, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни, плащали са данъците си на България, били са част от българската държава и нация, и са предадени като изкупителна жертва, за да я има днес България. Това е достатъчно и неопровержимо доказателство за това, че сме част от българския народ и българската нация.

Ние, които сме изпитали мъката и страданието от живота в чужбина, не на последно място и заради грешките на българските управници, знаем истинската цена на род и родина, и няма да допуснем да ни я отнемат ограничени и бездушни чиновници. Именно заради това се обръщаме към вас, това абсурдно изискване за допълнителни документи, доказващи наличието на „възходящ българин” за кандидатите за българско гражданство за българите и техните потомци, родени на териториите, откъснати от България с Ньойския договор, да отпаднат и тяхното гражданство да бъде възстановено по възможно най-кратка процедура.

 

КИЦ „Босилеград”,

Иван Николов

Демократичен съюз на българите,

Драголюб Иванчов 

—————————————————————

Надгробен камък от с. Божица, Босилеградско, на зап. поручик от 2-ри Искърски полк, убит през 2013 г.

Надгробен камък от с. Божица, Босилеградско, на зап. поручик от 2-ри Искърски полк, убит през 1913 г.

One Comment »

 • Mariana said:

  “От една страна Правосъдното министерство нарушава закона, тъй като в него не се изисква документ, доказващ българския произход на бащата, майката, бабата или дядото на искащия гражданство. От друга страна една българска институция не вярва на документи, издадени от друга – Българската агенция за българите в чужбина, обясни Ангелов. Организационният секретар на ВМРО също така представи справка как всички останали държави признават правата на своите малцинства, останали извън пределите на родината, единствено в България се поставят изкуствени пречки пред тях.

  Аз съм българин, брат ми е българин, учихме и работим в България, но на баща ни се отказва гражданство. Това разказа юристът и организатор на ВМРО за Македония Петър Колев. За абсурдната ситуация допринася и грамота за проявено родолюбие и патриотизъм по случай 100 години независима България, която баща му получава от тогавашния министър-председател Сергей Станишев.

  На фона на засилваща се демографска катастрофа, една от причините за която е емиграцията на младите, българската държава обръща гръб на българи, родени извън пределите на родината. Зад това се обединиха представителите на ВМРО и доц. Антоанета Христова – директор на Института за изследване на населението в БАН.

  Аз работя в България от години, ожених се за българка, имам и дете, което също е българче. Аз не съм имал користни цели, когато кандидатствах за гражданство, сподели личния си пример Петър Колев.”

  http://www.youtube.com/watch?v=ujfPaO7bnR0

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.