Home » Авторски страници, българи зад граница

Едно българско цвете в Ню Йорк, което вярва в труда, образованието и успеха

2014.02.25 Няма коментари

Интервю на Катя Ермак с Цвета Калейнска

специално за Еurochicago.com

 

Цвети Калейнска

Цвета Калейнска е родена на 19 юни 1988 г. във Велико Търново. Израснала е в семейство на университетска преподавателка и лекар. Завършва езиковата гимназия в родния си град през 2008 г. Получава стипендия за колежа “Св. Франциск” в Ню Йорк и се премества в САЩ, за да получи там висшето си образование. Междувременно през 2010 г. тя печели приза “Любимец на публиката”  на конкурса за междунорадни модели, работещи в САЩ – “Диаспора Моделс ‘2010”, където представя България. В момента Цвета учи магистратура в Градският университет на Ню Йорк и работи като консултант-стратег за социалните мрежи в компанията Dogs Bollocks 5. Тя е едно красиво и успяло българско момиче в Америка, което вярва, че може да промени света към по-добро.

 

– Миналата седмица бутиковата марка Edward Roth New York обяви, че ти си вдъхновила колекцията им за 2014 г. Разкажи малко повече за това.

Рокля от колекцията на Едуард Рот

Цвета Калейнска в рокля от колекцията

– Все още не мога да повярвам, че това се случи. През 2010 г., когато участвах в Мис Диаспора Моделс (Miss Diaspora Models International ‘2010) , се запознах с дизайнерката Наири Барсех. Наири тогава шиеше за местни звезди, но мечтаеше да си има своя марка. И двете не очаквахме, че един ден тя ще има такава, нито, че аз ще съм станала известна в родината си с благотворителни дейности. Пътищата ни тръгнаха в различни посоки след 2010 г. и се събраха отново миналата година. След разговора за новостите около всяка от нас, Наири направи колекцията си за силни, независими хора, и искаше да ме използва като пример за успешна млада дама, имаща и изявено обществено присъствие.

Всички дрехи станаха наистина невероятни. Щампите върху тях са правени в Италия, а дрехите са ушити в Ню Йорк. Разноцветни и изключително раздвижени са. Беше чудесно да имам възможността да работя с екипа на Едуард Рот и за мен е чест да съм спомогнала във вдъхновяването на нещо толкова красиво.

– Как се промени животът ти след участието в конкурса за красота Мис Диаспора Моделс? Очакваше ли, че години след него хората все още ще те разпознават като Мис България?

Цвети като Мис България на конкурса Диаспора моделс 2010

Цвети като Мис България на конкурса Диаспора Моделс ‘2010

– Честно казано, аз случайно попаднах в този конкурс. Винаги съм се вълнувала от книги, образование и чужди езици. Въпреки, че външната естетика никога не ми е била чужда, аз съм израсла в семейство, в което се ценяха само успехите в училището и работата. Вкъщи красотата беше тема на разговор разбирана най-вече като морални ценности и като вътрешна красота. Но една моя приятелка беше ме записала на конкурса, без да ми каже, и когато получих писмо, че съм избрана да представям България (сред 56 други българки), просто знаех, че трябва да отида, въпреки, че се притеснявах малко от 165-вия си ръст. След конкурса осъзнах, че много хора са взели участието ми на сериозно и че това е въпрос на национална гордост сред приятелите и семейството ми. Получих внимание от българските медии и чрез него успях да популяризирам две от благотворителните инициативи, с които се занимавам. Това ми помогна да набирам средства за организацията “Момичетата, водещи нашия свят” (Girls Leading Our World /GLOW). Изобщо не очаквах, че хората години по-късно ще си спомнят за участието ми в конкурса.

– Разкажи ни за работата си в Dogs Bollocks 5 (db5). Какво всъщност прави стратегът на социални мрежи?

Dogs Bollocks 5 (db5) е компания за проучвания на пазара и влиянието в социалните мрежи, която предлага индивидуални количествени изследвания чрез интерактивни и иновативни инструменти. Присъединих се към екипа на DB5 малко след като завърших колежа и се занимавам предимно с анализ на социални мрежи. Аз съм като разказвач на история – казвам на клиентите си какво става с тяхната марка в онлайн средите и как техните кампании са приети от публиката, колко успешни или неуспешни са били и т.н. Анализирам голяма база данни и от резултатите, които получа, правя препоръки на клиентите си. Никога не съм си мислела, че ще работя в сферата на дигиталния маркетинг. Обожавам работата си, защото Db5 е невероятната компания и имам чудесни колеги. Човек се мотивира много,  когато работи с умни хора.

– Как се обвърза с организацията Girls Leading Our World? Какви са благотворителните събития, които организираш?

– GLOW е уникална организация. Тя стартира в България през 2000 г. като инициатива на доброволци на Корпуса на мира, които искат да отговорят на емоционалните и образователни нужди на подрастващи момичета. Първоначалната цел на GLOW е да информира младите по теми като сексуалното здраве, хранителните разстройства, употребата на наркотици и домашното насилие, както и да им предостави подходяща среда, за да споделят своите мисли и притеснения. Аз бях участник в академията през 2004 г. и това бе едно невероятно преживяване. Там се запознах с най-добрите си приятели, а лагерът промени живота ми. Сега организирам много благотворителни мероприятия в Ню Йорк. Намерих партньори на GLOW  и в други части на САЩ, чрез приятели, GLOW последователи и организации с близки цели. Инициативите през следващия месец ще включват благотворителни уроци по йога, разпродажба на печива в Университета на Кънектикът и Зумба занимание в София, България. Мероприятията ще бъдат нашия начин за отбележим Международния месец на жената.

Цвети на празненство на колежа "Св. Франциск". Снимка: flickr.com

Цвети на празненство на колежа “Св. Франциск”. Снимка: flickr.com

Поставих началото и на друга инициатива в България, имаща за цел да стимулира изучаването на чужди езици. Тя се нарича “Цвета за цветовете на езика”. Част от тази инициатива, с която се чувствам много ангажирана, е даряването на книги на библиотеки в България.  Когато бях в гимназията, говорех английски, френски и испански, и бях прочела всички книги на тези езици в училищната библиотека. Училището обаче нямаше никакви средства за нови книги, което ме лишаваше от възможността за се докосна до нови знания и хоризонти. Искам да разширя книжните фондове в малки градове и села, където има нужда от повече чуждоезикова литература.

– Работиш по толкова интересни проекти. Какви краткосрочни и дългосрочни планове имаш за себе си?

– Чувствам, че ми е била дадена невероятна възможност да мога да помагам за променянето на този свят към по-добро. Работя в една много добра компания, уча магистратура (което винаги ми е било мечта) и намирам време дори за хобитата си, едно от което е модата. Краткосрочно – подготвям публикация в България, свързана с работата ми. Не съм сигурна как точно ще изглеждат следващите няколко години, но със сигурност ще съм в позицията на човек, от когото нещата зависят. Винаги ще се занимавам с благотворителни дейности, без значение накъде ме отведе професионалната ми кариера. Работила съм много да поставя основите на успеха си и се радвам, че идва време, когато тези усилия дават плод.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.