2024-04-20

4 thoughts on “Българи във Великобритания, Германия и Испания за свикването на референдум

  1. Ако има някакви такива данни, не знам какви, с които разполагаш, които да говорят за това, че българите в страната биха гласували с „не“ на референдум по въпроса българите зад граница да имат възможност за електронен вот, то мога само да съжалявам. Въпреки че продължава да ми се вижда леко странно. Може би биха отговорили с „не“ по въпроса за електронен вот въобще – на това бих повярвала, но да отговорят с „не“ на въпрос за електронен вот на българите зад граница, не е идентичен въпрос. Зависи какъв точно би бил въпросът все пак.

    Винаги можеш да ми пишеш или да ми се обадиш и лично, стига да искаш.

  2. Mарияна,

    Всичко това е така. Но, повярвай на опита и преценката ми, на въпрос за интернет вота на референдума, рискът българите да отговорят с „не“, въпреки, че наистина си права, че няма семейство , което да няма роднина емигрант, е много голям. Бих могъл подробно да ти аргументирам убедеността ми, но това трудно става в писмен разговор по формумите.

  3. „3) електронен вот, защо не? Всички сондажи показват, че българите в чужбина масово биха гласували “за”. НО! Българите в България ще бъдат масово “против”.“

    Не знам защо смяташ, че българите в България биха били масово против електронен вот, особено що се отнася за това такъв начин на гласуване да се използва за българите в чужбина. Дори само заради това, че почти няма българин в страната, който да няма родини, приятели, бивши колеги и пр., които да са заминали в други страни, дори само заради това подобно твърдение е твърде спорно. Но не само заради това. Отделен въпрос е, че управляващите не пожелаха да заложат подобно възможност в обсъждания сега нов Избирателен кодекс. Но не бива да се бъркат управляващите и това, което те смятат, и как си пресмятат партийните интереси, с това, което смятат вашите майки и бащи, братя, сестри, приятели, колеги и пр. А вашите майки, бащи, братя, приятели и пр., уважаеми българи в чужбина, са повече и от вас… неколкратно повече. И колкото и относителна да би била една такава обща сметка, хич няма да е малко числото, което би се получило при нея.

  4. Здравейте, позволявам си да опонирам на изложените аргументи в полза на Референдум. По точки:

    1) Мажоритарен избор на част от депутатите. На изборите за Народно събрание през 2009 г. вече имахме мажоритарен избор на 31 депутата в 31 едномандатни избирателни райони. Резултата бе изненадваш, дори за инициаторите на този вид изборна ситема (БСП), а именно
    26 мандата за ГЕРБ и 5 мандата за ДПС
    https://www.facebook.com/montpellier.bg
    С други думи, избирателите при мажоритарен избор гласуват всъшност за партии. Очевидно това много е харесало на г-н Плевнелиев, затова предлга екперимента да продължи. Очаквам мажоритарният вот да бетонира монопола на големите партии: ГЕРБ, ДПС, БСП. Що се отнася до българите в чужбина: през 2009г. в чужбина нямаше мажоритарен вот, няма да има и в бъдеще. Това е така, защото политиците не желаят ние да изберем свои представители в Народното събрание. Те ако желаеха – щяха да го гласуват, в момента се подготвя нов Изборен кодекс. Следователно мажоритарният вот ще изолира допълнително българите в чужбина от участие в български избори, както и в политическия живот на страната.

    2) Задължителен вот. Нека ни бъде ясно, че в чужбина задължителен вот не може да има. Българската държава не е в състояние да го организира, както не е в състояние да организира обучение по български в чужбина (изучаването на български език по Конституция е задължение и право на всеки български гражданин). Например, в съседна Гърция, гласуването е задължително, но не и за гърците пребиваващи в чужбина. Не знам каква ще е ползата от нашите скромни 150 000 гласа (от които 90 хиляди в Турция), срещу 6 милиона гласа в България. Вероятно никаква.

    3) електронен вот, защо не? Всички сондажи показват, че българите в чужбина масово биха гласували „за“. НО! Българите в България ще бъдат масово „против“. При негативен отговор (в което нямам никакво съмнение), забравете за Интернет гласуване в обозримо бъдеще. Вероятно това е и идеята на този въпрос – да погребем идеята за Интернет гласуване в обозримо бъдеще.

    И накрая: българите в чужбина изглежда не знаят, че съгласно закона, националните референдуми се провеждат на „територията на страната“. Референдум сред българите в чужбина следователно няма да има.

    Поздравявам инициативата на нашите сънародници в Англия, които без съмнение милеят за България. Българите в чужбина според мен имат нужда не от референдум, а от

    – избирателен район в чужбина, в който да можем да издигаме и избираме наши кандидати, които да ни представляват в Народното събрание
    – премахване на преградите пред пасивното изборно право, така че двойните граждани също да могат да бъдат кандидати за народни представители
    – изборен представителен орган на българските граждани в чужбина, който да може да говори с националните институции от наше име. Изборите да бъдат преки, тайни и по Интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *