Home » Избрано, политика

ТПТИ/ТПП – Росен Плевнелиев срещу Ноам Чомски

2014.01.20 Няма коментари
Spread the love

Материал на Saprotiva.org

.

Снимка: АФП

Снимка: АФП

Президентът на България Росен Плевнелиев за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ – Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), и най-големият жив интелектуалец на нашето време Ноам Чомски за Транс-Тихоокеанското партньорство (ТПП) Trans-Pacific Partnership (TPP), за което изтекоха данни от WikiLeaks. (14.11.2013 г., Агенция “Фокус”, по информация  на “Гардиън”.)

Уикилийкс обнародва черновата на една от главите в проектозакона за Транс-Тихоокеанско партньорство – това е многостранно споразумение за свободна търговия, което в момента се обсъжда на секретни преговори между 12 държави от бреговете на Тихия океан, пише Guardian. Пълният текст на споразумението обхваща множество различни сфери, но главата, която е публикувана от Уикилийкс”, е посветена на правото за интелектуална собственост. Тази законова рамка обхваща множество разнородни сфери, като фармацевтиката и гражданските свободи. В преговорите участват представители на САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Мексико, Малайзия, Чили, Сингапур, Перу, Виетнам и Бруней, но те се провеждат при закрити врата. Дори на американските конгресмени се позволява да се запознаят само с отделни фрагменти от документите, които се обсъждат.

.

Цялата реч на Росен Плевнелиев  (БГНЕС, 24.10.2013 г.)

Споразумението за трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство между Европейския съюз и Съединените щати се очаква да допринесе за годишен ръст на БВП от 0.4 до 0.5 на сто до 2020 година на европейската и американската икономика и би подобрило живота на 800 милиона души. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който откри в София форума “Трансатлантическо икономическо сътрудничество за конкурентоспособност и растеж. Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции: перспективите на България”. От успешната реализация на Споразумението всяко семейство в Европейския съюз би спечелило годишно над 540 евро, а всяко американско – малко над 650 долара. Достатъчно е само да бъдат премахнати излишните тарифи и бюрократични спънки пред бизнеса, каза президентът пред участниците в дискусията, организирана от Американската търговка камара в България.

Росен Плевнелиев представи българската позиция, която е в подкрепа на духа и целите на Споразумението и определи преговорите между ЕС и САЩ като решителна стъпка в стратегическото трансатлантическо партньорство. “Като една от държавите с устойчиви фискални показатели и икономически ръст през последните години, подкрепяме всеки опит за стимулиране на икономиката, особено когато цената е освобождаването на бизнеса от бюрократичните пречки. Успехът на преговорите би увеличил американските инвестиции в България, значително ще нарасне стокообменът и търговията със стоки и услуги от двете страни на Атлантика. Ще бъдат създадени и много нови работни места”, посочи президентът.

Държавният глава подчерта още, че постигането на “нов и всеобхватен договор” между Европа на 28-те и САЩ е единственият възможен начин да бъде отговорено на предизвикателствата, свързани с икономическата криза. “Не можем да сравняваме сегашната криза и състоянието на икономиката днес с разрухата на Втората световна война, когато са положени основите на бъдещия Европейски съюз. Но и днес гражданите очакват от политиците да осигурят предпоставки за много по-добър начин на живот. Само чрез постигането на висок икономически растеж на глобално ниво можем да отговорим на тези задачи, които ни поставя обществото”, подчерта Росен Плевнелиев. Той открои главните приоритети за България по отношение на трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. Сред тях са премахването на митата и подобряването на достъпа до пазара на САЩ, най-вече за селскостопански стоки, за хранителни продукти и за продукцията на българските индустрии; премахване на нетарифните пречки пред търговията, сближаване на регулаторната рамка и на стандартите, а също така сближаването на правилата за произход на стоките и подобряване на достъпа до пазара на услуги и до обществените поръчки в САЩ. Страната ни ще работи и за прилагане на правилата на интелектуалната собственост и географските означения, допълни Плевнелиев. Основен принцип за България при преговорите ще бъде постигането на облекчения за малкия и средния бизнес в България, които са гръбнакът на пазарната икономика и същевременно изпитват най-големите трудности при излизането на чужди пазари. Затова, изтъкна президентът, една от целите при преговорите по Споразумението ще бъде да изграждането на сътрудничеството в подкрепа на малкия и средния бизнес, подобряването на достъпа до информация и намирането на подходящи партньори, както и постигането на съответствие с изискванията на пазара в САЩ.

.

Цялото интервю на Ноам Чомски  (13.01.2014 г., Нuffingtonpost.com)

Noam Chomsky: Obama Trade Deal A ‘Neoliberal Assault’ To Further Corporate ‘Domination’

 

Инфографика за ТПТИ

TTIP-infographic1

Повече информация за ТПТИ

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.