Home » Избрано

През 2134 г. ще се роди последният българин, ако се запазят сегашните тенденции

2014.01.14 Няма коментари
Spread the love

След 120 години ще се роди последният българин на територията на страната, прогнозира учен

.

dd64997985b8202c16360800ea929424През март 2134 г., ако се запазят сегашните тенденции на раждаемост, смъртност и емиграция, ще се роди последният българин на територията на страната. “Той ще загаси тока и ще замине за Кипър”, пошегува се горчиво във връзка с ужасяващата си прогноза пред bTV проф. Петър Иванов.

По думите му, цитирайки предишна статистика на НСИ, медиите са сгрешили като са казали, че населението у нас се топи с по 7 души на ден. Темпото било много по-бързо – с по 8 души на час. Това прави по 172-ма българи на ден.

“Средно с по 10 000 на година намаляват бебетата. От 132 000 през 1950 година, през миналата година са били едва около 61 000. В капан на демографската катастрофа сме и каквото и да направим в този момент, затъваме. Ако увеличим раждаемостта – това означава, че работещите, които и без това сега се задъхват да издържат пенсионерите и малолетните, ще бъдат натоварени още повече. Ако намалим смъртността – също ще трябва да се издържат повече пенсионери”, обясни професорът.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.