Home » Избрано, политика

Пореден протест на „За Земята на България”

2014.01.14 Няма коментари
Spread the love

Протестиращи: Земята не се продава, тя е част от територията на България

1472751_10202662590553142_1027956197_nПротест срещу искането за отмяна на мораториума върху продажбата на земя на чужденци се проведе пред служебния вход на Министерски съвет, съобщи „Фокус”.

„Събрали сме се около 50 човека, като смятам, че това са достатъчно хор. Протестиращите тук имаме подкрепата на много хора, и изразяваме мнението на много повече от тези, които сме се събрали. В момента всичко е мирно и тихо, има полицаи, които охраняват, както и телевизии и едно радио, които отразяват. Обстановката е абсолютно спокойна”, заяви Боряна Рашкова от Информационен център „За Земята на България” и член на фейсбук групата „За Земята на България”.

„Донесли сме торбички със земя от почти всички краища на България, като сме написали местата, от които идва тя. Имаме табелки: „Земята не се продава, тя е неделима част от територията на България”, като под всеки надпис има краят или населеното място, от което идват протестиращите хора – Родопи, Странджа, Сакар, Варна, и т.н. В момента хората наистина трябва да разберат, че това, което искат да продават, е територията на България, държавната земя, която вече е преминала в частни фирми и фондове. Те просто чакат гласуването на закон за свободната продажба на земя на чужденци и българската територия отива в чужди ръце. Тази територия е различна от земеделска земя или градска част. Просто това наистина е държавната земя, нашата територия, което никъде по никакви закони и правила не би трябвало да се случва”, каза още Рашкова.

Проектът „За Земята на България” е внесъл Отворено писмо миналата седмица до Конституционния съд, с три приложения, в които твърди и доказва, че промяната на чл. 22 от 2004 г. от Конституцията е абсолютно противоконституционна. “Приложили сме декларацията, която сме внесли до парламента, с искане да се върне този член 22, неправомерно променен тогава, уведомили сме и, че ще бъдем тук днес. Това отвореното писмо внесохме миналата седмица в КС, до президента и до парламента”, обясни Рашкова.

Източник:  в. “24 часа”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.