Home » Авторски страници, политика

Родителски комитет изпрати писмо до министъра на образованието

2014.01.17 Няма коментари
Spread the love

Родителски комитет изпрати Отворено писмо до българския министър на образованието и науката Анелия Клисарова, до Комисията по образованието и науката в НС и до депутатите в парламента. В Отвореното писмо апелираме за спиране на разглеждането на стария законопроект за образованието, който, предизвиквайки много протести, оставки и дебати преди година, загуби доверието на гражданите и с основание не беше гласуван в предишното Народно събрание.

Съществуват предположения, че се работи по нов законопроект от управляващите партии. Ние смятаме, че ако това е истина, се „работи” напълно скрито от обществеността и от неправителствените организации, което дискредитира излизането на бял свят на подобен закон.

Нашето категорично мнение е, че в момент на политическа криза, нестабилно правителство и зараждащо се активно гражданско общество, което тепърва ще играе ключова роля при взимането на решения (особено свързани с децата), е напълно неприемливо на дневен ред да излиза законопроект, който вече е загубил актуалността посредством решенията, които предлага.

Ако Министерството има желание да кооперира съвместно с гражданите – да работи заедно с тях, би следвало да преразгледа отношението си към отделните алтернативни и свободни форми на образование.

Би следвало да преразгледа изцяло стратегията и визията си за образованието, за да бъде тя актуална с времето – с настоящето, и да се превърне не в регулатор, а в гарант на правото на всеки да се образова.

 

Петър Пеев,

представител на Родителския комитет

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.