Home » Авторски страници, българи зад граница

Изложба “Бесарабските българи: хроника на ХХ век”

2014.01.16 Няма коментари
Spread the love

Изложба на стари снимки “Бесарабските българи: хроника на ХХ век” ще бъде показана за първи път в България

vistavka-1_inet

От 17 до 31 януари 2014 г. във фоайето на зала „МАЙ” на Община Сливен ще бъде представена изложба на стари снимки „Бесарабските българи: хроника на XX век“ в рамките на честването на 136-годишнината от Освобождението на Сливен от османско иго.

Изложбата се организира от Български младежки клуб „Актив“ с подкрепата на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, по покана на Обществения съвет за сътрудничество с бесарабско-таврийската диаспора  – гр. Сливен.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 17 януари 2014 г. от 12.30 часа. За пръв път ще бъдат представени стари снимки на българи от Таврия (Украйна). Журналистът Веселин Цветанов ще представи филм за българите в гр. Болград.

От 11.00 ч на 17 януари 2014 г. на площад „17-ти януари”, кв. Клуцохор, Сливен, Община Сливен организира Общоградски ритуал – поклонение със заупокойна молитва, благодарствен молебен, военни почести и поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на руските освободители от отряда на генерал Делингхаузен.

Изложбата на стари снимки „Бесарабските българи: хроника на ХХ век” се състои от автентични снимки от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област, в украинската част от Бесарабия. Младите българи от БМК “Актив” са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони.

Най-старите снимки датират от първото десетилетие. Раждане, детство, юношество, брак, най-накрая – погребение… Всички моменти от живота, свидетелствата за които са взети произволно от различни политически епохи, които са се случили в Бесарабия. Тя е била в територията на Русия, Румъния, а след това на СССР, а днес – на Украйна…

DSC00133

Димитър Петков, координатор на изложбата, член на Български младежки клуб „Актив“:

“За пръв път представяме изложбата на стари снимки „Бесарабските българи: хроника на ХХ век“ в България. Първото й представяне е в гр. Сливен и това не е случайно. Голяма част от българските преселници в Бесарабия са от Сливен и околностите. Исторически сме свързани с този край. До момента изложбата бе представяна няколко пъти само в Украйна. Тя винаги е посещавана с голям интерес, защото ни връща в миналото и показва живота на българите в Бесарабия. Представяйки я в България, ние имаме за цел да запознаем посетителите тук с нашето минало чрез снимки. Това е още един начин да станем по-близки един с друг, опознавайки нашето минало. През 2014 година изложбата ще бъде в Българи – там, където ще ни поканят. Отворени сме за сътрудничество.“

Всеки човек може би някога е намирал пожълтяла снимка в стария албум на бабите ни, питал е и после е слушал с интерес история за хората, които са изобразени… Колко интересни неща има зад всяка една от тези снимки… Колко от тези албуми, за съжаление, са изгубени, а заедно с тях десетки или стотици истории. И колко често една такава снимка е единствено доказателство за нечий живот, просто защото вече няма никой жив, който може да разкаже нещо…

 

Максим Димитров,

Информационен портал на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.