Home » Авторски страници, история

За българските визи за европейски евреи, спасени от Холокоста

2013.12.20 Един коментар
Spread the love

ДОКУМЕНТИ СРЕЩУ ЛЪЖАТА

.

На 19 декември 2013 г. в Израел бе открита документалната изложба на Държавна агенция „Архиви“ – „Труден избор с голямо значение: СЪДБАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 1943“. Изложбата е прекрасна и наистина разкрива малко известни подробности около спасяването на 50 хиляди български евреи, а също така българската роля за спасяване на 15 хиляди европейски евреи под нацистки контрол. Тревожен е обаче направеният от българи коментар, че това е станало „въпреки официалната българска власт в годините на Втората световна война”.

Твърдението, че няколко български дипломати на своя отговорност и без съгласието на държавата са издали 15 хиляди български визи на европейски евреи е поредната антибългарска лъжа, която има за цел да охули България и в крайна сметка да доведе до търсенето на отговорност от нея. Лично съм гледал документите за въпросните 15 хиляди български визи. Технологията на издаването им първоначално изисква дипломатическата мисия да изготви списък с кандидатите за визи, този списък се съгласува със София и едва след даването на съгласие, тези визи са издавани. В някои документи конкретно е записано, че лично премиерът Богдан Филов е давал нареждания за за издаване на визи.

 

3 - konvoy za Palestina 1942

Така например в документ на Министерство на външните работи и изповеданията от 13.06.1942 г. е записано:

„Международният комитет на Червения кръст замоли телеграфически българското правителство да разреши преминаването през България на един конвой с 200 деца, идващ от Унгария – Румъния и пътуващ за Палестина през Турция.

Конвоят е организиран от Барлас, представител на Еврейската агенция за Палестина.

Въпросът бе докладван на Министър-председателя и Министър на външните работи и изповеданията г. Б. Филов, който даде съгласието си за преминаването на конвоя през българска територия…

Българското правителство разрешава преминаването на конвоя от 200 деца за Палестина, ако турското правителство е разположено да даде подобно разрешение. Същевременно Министерството поиска да бъде уведомено поне 20 дни по-рано за идването на конвоя на българската граница, за да могат на време да бъдат уредени формалностите относно визата и пр.

Министерството на външните работи и на изповеданията ще уведоми своевременно българското дружество „Червен кръст” за датата, на която децата ще пристигнат в България, за да може да им даде съдействие и положи грижи при преминаването им през България”.

Документът няма нужда да бъде коментиран.

Позорно е обаче, когато държавата Израел признава заслугите на българския народ и неговите ръководители за спасяването на българските евреи, българи, ръководени от някакви съмнителни съображения, да петнят името на България.

.

Спас Ташев

One Comment »

  • leon benatov said:

    Похвално е, че г-н Спас Ташев по неоспорим начин затваря устата на този псевдо историк от Израел – Шеалтиел. Един само документ, оборва всички твърдения, а има още много такива.Тези хора са с промит мозък, лишени от логическо мислене. Имах възможността да го слушам този “историк” на една негова лекция по случай 70 години от спасяването на Бг евреи в една църква. Нивото му беше като на ученик от 5-6 клас, мислеше че говори пред папуаси. Когато чу моите думи за Лиляна Паница, дойде при мен, попита от къде имам всички тези материали и поиска да му изпратя моя текст. Много съм щастлив, че още тогава го прецених що за “учен” е и нищо не му изпратих. И такива “капацитети ще дават становище дали държавата Израел да даде званието “Праведник на света” на една непризната светица.
    Леон Бенатов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.