Home » Избрано

„Ранобудните монтанчани” протестират срещу тровенето им с хвост пълен с тежки метали

2013.12.02 Няма коментари
Ул. "Д-р Стамен " в гр. Монтана, 2.11.2013 г. Снимка: "Ранобудните монтанчани"

Ул. “Д-р Стамен Илиев” в гр. Монтана, 2.11.2013 г. Снимка: “Ранобудните монтанчани”

Протест срещу хвостохранилището край Чипровци се проведе в Монтана. Това съобщи за Агенция „Фокус” Петър Пенчев, организатор на протестиращите „Ранобудните монтанчани” и председател на Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская” (За смъртните заплахите срещу него, Еврочикаго вече писа тук).

Днешният протест се е провел пред Областната администрация в Монтана, на който са присъствали около 100 души, каза той. Протестиращите са се организирали в социалните мрежи. „Ние ще продължаване да се борим и да протестираме”, каза Пенчев. Местните управници се опитаха да направи един черен пиар, като поканиха един доцент, който цитира едно число 120, което е накрая на наредбата при най-тежките индустриални и промишлени почви, че там има допустимост на арсен. Ние протестираме за въздуха, който дишат всички хора в града. При топло време, хвостът се разнася като прах”, каза Пенчев.

Хвостът в града е 12 пъти над нормата. Според протокол, който е Евротест-контрол ЕАД, за химичните в стойностите на хвоста, 890 % над нормата за замърсяване е арсенът, оловото е с отклонение 490 % и живакът е – 670 %, заяви Пенчев.
Той посочи, че първото искане на протестиращите е – веднага да се спре хвостът, идващ от Чипровци. Той беше спрян два месеца, след като подадохме искането си, уточни Пенчев.

„Второто ни искане е – тези 15 – 16 километра, които са изпълнени от проект, да бъдат разкопани, и хвостът да бъде изваден, защото подпочвените води са много високо в Монтана. Третото ни искане е – да се смени ръководителят на проекта за водния цикъл на Монтана, който беше зам.-кмет по строителството, и през април беше осъден на последна инстанция от съда. Той за нас е престъпник”, каза Петър Пенчев. Четвъртото искане на протестиращите се касае до смяната на канализационните тръби и поставянето на етернитови.

По думите на Петров – тези искания, и сигналът за замърсяването на града, са постъпили в Прокуратурата, Главна дирекция „Регионална политика” на Европейската комисия, ОЛАФ, ДАНС, защото, според него, това е заплаха за националната сигурност. Уведомени са парламентарната комисия за околната среда, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова и президентът Росен Плевнелиев”, добави Пенчев.

Източник:  Агенция Фокус

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.