Home » Избрано, политика

Мохамед Узункъш: Истинското лице на ДПС може да се види само в смесените райони

2013.12.28 9 коментара
Spread the love

Водачът на нелегалната турска организация „Дългата зима”: Няма съмнение – ДПС е продукт на ДС и БКП

.

Ако целувката на Местан и Станишев е истинска незабавно да поискат прокуратурата и съдът да приключат делото за Възродителния процес

Доган мълчи пред съкилийниците си къде се изгуби три месеца през лятото на 1989 г.

ДПС е двулика партия – има едно лице в смесените райони и друго пред София и Европа, казва в телефонно интервю пред Faktor.bg от Бурса политзатворникът Мохамед Узункъш.

moxamed_uzuznka61_190_200Мохамед Узункъш (Мохамед Юсеинов Юсефов) е роден през 1957 г. в с. Веслец, община Кирково, област Кърджали. Основател и лидир на ,, Дългата зима”(в превод на турски ,,Узун къш”). Тя се оказва най-голямата автентична нелегална организация на турците в България в годините на комунизма. През периода 1985-1986 г. се бори срещу  преименуването на турците и асимилаторската политика на Възродителния процес. 28-годишен е задържан от ДС и е осъден на 20 години затвор за антидържавна дейност. Заедно с него са арестувани над 100 души, но само 9 получават тежки присъди. Лежи в затворите в Стара Загора и Пазарджик. Освободен е през лятото на 1990 г. Изселва се в Турция, живее в Бурса. 

 

Интервю на Стойко Стоянов,  Faktor.bg

.

– Г-н Узункъш 29 г. след Възродителния процес, зараснаха ли раните от смяната на имената и принудителното ви изгонване от България?

– Трудно зарастват духовните рани, но по-големият проблем, че много от жертвите на тази насилствена смяна на имена вече са покойници и не са на този свят. Те не успяха да дочакат възмездие и справедливост за причиненото им унижение, за страданията, за разделените семейства. От друга страна младите вече живеят свой живот и не знаят какво е сполетяло техните близки преди години. Реално никой не очаква, а и не вярва нещо да се случи – виновниците да бъдат наказани и да има възмездие дори и морално.

– Как българските изселници в Турция коментират целувката между Лютви Местан и Сергей Станишев и закъснялото извинение, което получиха за смяната на имената?

– Тази прегръдка е много измамна – от една страна  ми се иска да вярвам, че хората, които управляват държавата ще направят някакви нови стъпки да се възобнови делото за архитектите и извършителите на Възродителния процес, да  се разплете истината. Но от друга страна хората вече са толкова уморени, че не вярват нещо да се случи. В Турция например от известно време вървят слухове, които пред мен бяха потвърдени от лидер на изселническата организация „Балгьоч”, че след тази прегръдка Местан и Станишев ще излезнат с обща декларация в парламента, за да се търси сметка на виновниците за тази насилствена асимилация по времето на  Тодор Живков. Аз наистина настоявам, ако Станишев и Местан са били искрени когато се прегърнаха, а това е желанието и на хиляди изселници, политическите партии да призоват от парламента главния прокурор и Висшия съдебен съвет делото за Възродителния процес, да бъде извадено от коша за боклук и в най-кратки срокове да приключи. Знаят се поименно виновниците от БКП и тогавашното правителство, които са взели решението за преименуването, знаят са офицерите от ДС и военните, които са превишили прават си и са убили невинни, знаят се имената на тези, които са изтезавали в арестите на МВР и по лагерите и затворите, знаят се  и хората, които натрупаха пари и имоти от изселването на турците от родните им места. През тези 24 години, всеки който е държал реч на 26 декември на Тюркиян чешма в село Могиляне, където пада простреляна първата жертва – 11 месечно дете, след това е ставал депутат, кмет, лидер в ДПС. На никой не поиска да назове имената на убийците на това дете, това е непростимо. Българският народ също трябва да иска това дело да приключи за да не носи и той вина с комунистите за това престъпление срещу човечеството. В случая съвсем не става дума за мъст, а за истината и морални присъди.

– Вярвате ли наистина, че виновниците ще бъдат посочени от съдебната система?

– Надеждите в известна степен са свързани и с оттеглянето на Ахмед Доган от ДПС. Доган измами хората и не направи, това, което те очакваха, но може би сега новият лидер има шанс да промени политиката и поне в исторически план да настоява за разкриване на истината за възродителния процес. Той дължи това на електората си. Освен това в Турция се говори, че в най-скоро време предстои да бъдат извадени имената на агентите провокатори, внедрени по времето на Възродителния процес сред политическите в лагера „Белене” и по затворите. Но тепърва ще видим дали нещо ще се случи реално.

– През годините на демокрация ДПС е била най-дълго във властта, винаги е имала своя квота в съдебната система, но защо не направи нищо най-дълго проточилото се дело на прехода да стигне до съда и да има осъдени конкретни виновници?

– Тази тема е болна за хората, подкрепящи ДПС, гласувахме и за правителства, и за президенти, и все очаквахме държавата и институциите й да си свършат работата. Но вместо това дело да приключи и да се изчисти името на българския народ като отговорен за това масово престъпление, ДПС вече за втори път е в коалиция с БСП, която е правоприемник на БКП,  и нанесе най-страшните рани на българските турци. Търсим непрекъснато отговори на тези въпроси, но ръководството на ДПС се крие от хората, които пострадаха при този режим и очакват справедливост. Всъщност след 24 г. вече става ясно, че всички сме били част от един голям театър. Всичко е било режисирано и инсценирано така че накрая тази трагедия да приключи без виновни, всичко да се замаже и забрави. Но болките в сърцата ни остават. И едва ли има съмнение за някого, че и елитът на ДПС е бил част от тази игра на прикриване и отвличане на внимание. Може би и това е била ролята на тази партия още при създаването й.

– Бил си лидер на нелегална организация, бореща се срещу Възродителния процес, с Доган се познавате от затвора, имате ли съмнения, че ДПС не е автентичен продукт на политзатворници и дисиденти турци, а на ДС и БКП?

– Не, вече нямам никакво съмнение. Ще споделя един факт, на който нямам логичен отговор. Когато падна режимът на Тодор Живков, бяхме с Доган в Пазарджишкия затвор. Тогава се заговори, че до дни ще ни пуснат и амнистират. В края на декември 1989 г. Доган и още една група излезнаха на свобода, но аз и много други бунтари останахме в затвора още почти седем месеца, без обяснения каква е разликата между нас и тях. Преместиха ме в Старозагорския затвор, а на свобода излезнах на 7 юли 1990 г. ДПС вече беше създадено, ръководството на партията сформирано. От друга страна семействата ни бяха екстрадирани в Турция и ние нямаше какво друго да правим освен също да потеглим към Босфора. След излизането на Доган седем месеца съм стоял изолиран в килия. Такава беше съдбата реално и на други противници на комунизма от средите на турците. А в същото време ДПС беше структурирана като партия в цялата страна и участва на първите избори. По-късно се оказа, че движещата сила на тази формация са били зависими от ДС, агенти и свързани със службите и БКП. От надзиратели в затворите и хората на ДС, които се занимаваха с политическите получихме информация, че всичко това не е случайно и е със съгласието на нашите „приятели” от ДПС. Първоначално не искахме да повярваме, но след няколко години осъзнахме, че всичко е ставало по сценарий и едно част от политзатворниците, които не можеха да бъдат контролирани от службите умишлено сме държани още седем месеца, за да бъдем изолирани от създаването на партията и изобщо от политическото включване на турците в новите демократични процеси. Трябвала им е една послушна и контролирана партия, от зависими, а не от свободни хора. Създаването и участието на ДПС в този демократичен процес се оказа един голям театър. Сега търся отговора и на още една мистерия – след майските събития през 1989 г. и започналото изселване на български турци, наречено Голямата екскурзия, Доган изчезна за около три месеца от затвора в Пазарджик. Никой не знаеше къде и какво се е случило с него. Сега имаме съмнения къде е бил, а вероятно и всеки мислещ човек се досеща. Но вече няма съмнение, че истинските, автентичните борци за права и свободи бяха принудително изгонени в Турция, а тук останаха ченгета и зависими, които овладяха политическото представителство на ДПС. Без намесата на държавата и службите това е било немислимо да се случи, но преди 24 г. едва ли някой си е давал сметка част от каква манипулация сме. Ще ви посоча и друг смущаващ факт – от истинските политзатворници, опълчили се преди 29 г. срещу възродителите и режима на Живков, днес никой не е останал в ръководството на ДПС, автентичните борци са подменени с агенти и хора, свързани с БКП, а това смущаващо.

– Как Доган проби сред политзатворниците турци?

– Историята е дълга, знам я с подробности, но реално Неджметин Хак вкарва Доган в нелегалните среди. Не Доган, а Хак е истинският автор и на първата програма на нелегалната организация, но този човек отдавна е извън играта в ДПС. Той ме запозна и с Доган в затвора. Аз съм първият човек, пред който в затвора Доган  е споменал за създаването на организация за правата и свободите на турците. Реално в затвора решихме де се обединим всички осъдени и да създадем обща структура. Аз Доган и Хак дърпахме конците на организацията, а по-късно дадохме пълномощни на Ахмед той да я представлява, а ние се оттеглихме в Турция.

– Нашите изселници в Турция дадоха гласа си за ДПС и на последните избори, но така реално беше създадена коалицията ДПС, БСП и “Атака”, това не беше ли подмяна на вота?

– Младите  са забравили страданията, не помнят историята и не правят тази връзка с миналото и сегашната управленска коалиция. Но от по-старото поколение никой няма обяснение как се оказахме в съюз с хората, които ни смениха с автомати и репресии имената, а на всичко отгоре част от тази коалиция е и партия, която призовава и до днес за изгонването на турците от България. Тази комбинация е просто необяснима, но истината е, че хората гласуват и по навик. От друга страна не искат да си признаят, че са направили грешка.

– Изселнически организации от Турция дадоха България на съд в Страсбург заради отказ от правосъдие и протакането на делото за Възродителния процес, какво се случи?

– Чакаме все още решение. Над 50 пъти ходиха наши представители до Страсбург. Една от позициите е, че все още тази тема не е приключена в България, делото е отворено, тоест правните възможности не са изчерпани, за да се намесят европейските институции.

– От колко време не сте се виждали с Доган?

– От 4-5 г. Той започна да бяга от срещи с нас, защото го е страх, че имаме какво да го питаме. Вместо отговори обаче започнаха да ни преследват и да ни създават проблеми. След демокрацията аз се върнах в родния си край и започнах бизнес, но след като станах неудобен за някои лидер на ДПС, започнаха да ме притискат и да ми взимат бизнеса, да ми отменят честно спечелени търгове. Но имам документи за всичко и скрито-покрито няма да остане. Знае се колко са зависими правораздавателните органи от политическата система, но това е друга тема.

– Защо въпреки скандалите край Доган и ДПС хората в смесените райони продължават да гласуват за тях и да са зависими?

– Държат ги със страх и заплахи. Българското обществото трябва да знае, че ДПС прилага двоен стандарт – една политика се прави в низините – по селата и общините, а съвсем друга в столицата и пред Европа. В селата, сред турското население ДПС води изцяло крайна националистическа политика и пропаганда срещу българите. Размахват опасността от нови репресии, от нов възродителен процес. Хората са объркани и стават жертва на тази манипулация, която обслужва единствено лидерите на ДПС. На национално ниво говорят колко толерантна и национално отговорна партия са, колко са отворени за реформи и диалог. Как приобщават българите, но от случая с Христо Бисеров, а и от участията на други българи в ДПС е ясно какви са истинските подбуди за това – партията да се представи, че не е етническа и е отворена за всички. Но истинското лице на ДПС е друго и може да се видим само в смесените райони. Но за състоянието на това монополизиране на етническите турци в България е виновна и цялата политическа система, че позволи на ДПС да си създаде свои обръчи и обкръжения, своя номенклатура по подобие на комунистическата, която контролира всичко в смесените райони и реално са превърнали в зависими обикновените турци.

 

9 коментара »

 • Къчо Карамасуров said:

  Смятам, че на този Човек може да се вярва…

 • SS said:

  Всички навън го знаят Доган какво представлява, само нашите будали продължават да му вярват, но не всички.

 • Milena Stefanova said:

  Искам да направя един коментар, но не да се чете само от българи…..
  Нещата са с много дълбоки исторически корени, започващи още от поробените български земи, от отношението, безчинствата, убийства, изнасилвания, палежи, много, много жестокости,на които малко народи биха устояли. Аз мисля, че трябва да бъде както по света…. всяко малценство да бъде възпитавано в самосъзнание на държавата, в която са родени, учат, работят и живеят. Само в България това не е така. Т.нар. български турци никога не са казали, че са българи, както се вижда и от интервюто на Мохамед Узункъш .Винаги в България е имало такива тайни организации срещу България и българите, което е провокирано, поддържано от някого извън България. Много пъти съм си мислила…. чии интереси са това …. оставям на читателите. Лично аз никога не съм имала нищо против турците ( наричам ги турци, защото те само така се наричат, а не български граждани) в България, даже имам мои добри познати с този произход, но ….когато виждам и усещам тяхната вродена ненавист към българския хляб, който ядат, към българските земи, в които живеят и са се родили тук …. ми става много, много тъжно. България е България и никой, ама никой няма нито моралното, нито юридическо право да се държи като не българин. В България официалният майчин език е български, в училищата се учи на български език, предизборните кампании ще се водят на български език! Никъде по света няма такава политическа партия на етническа основа, която да управлява толкова време държавата, която ненавижда и срещу която върви! Не мога да проумея с какви очи и самоуважение някои хора, които перфектно знаят историята мразят и вървят срещу народ и държава, които са и техен народ и държава!
  Нека си припомним действията на такива тайни турски организации и тяхното поведение и покушения по времето на Тодор Живков, търся причина на Възродителния процес. Да, този период за българските мюсюлмани с турско самосъзнание е един обиден процес, но …. какво го е провокирало….. това трябва да бъде основният въпрос.

 • Mariana said:

  Г-жо Стефанова, т.нар. възродителен процес е такава глупава и жестока историческа грешка на предишния режим /и тя разбира се не е единствената/, че още носим последствията от нея.

  Проблемът не е в това, г-жо Стефанова, емисарите на ДПС да правят предизборни митинги на турски – те досега и го правеха по предизборни кампании, и без превод. Проблемът е, че една партия като ДПС, която иска да мине в Брюксел, че дори и в София, за европейска и либерална, в смесените райони, долу, по места, изобщо не е това. Нито като вътрешнопартийна организация е либерална и европейска, тя е нещо съвсем различно. Тази партия, впрочем, изключваше и отстраняваше всички инакомислещи или просто достатъчно честни хора, примери за това има не е един и два. А се стигна и дотам неотдавна един млад човек български гражданин и турчин да заплаши публично на една конференция на ДПС Ахмед Доган с газов пистолет. И колкото и да не можем да одобрим подобни форми на граждански и човешки протест, това е един пример, над който си струва да се замисли човек. Този млад човек разбира се беше арестуван, преди това беше ритан и бит от депутати от ДПС, но същият този млад човек е честен в своя протест. И не е зле да се има предвид, че каквито и да различията и че колкото и естествено е всеки човек да е привързан към своя майчин език и към своя етнос, хората не се делят на честни и нечестни, или на искрени и неискрени, на умни или глупави и пр., нито по етнос, нито по вяра. Но пък, от друга страна, не знам защо трябва да се оказва така, че разни хора като Христо Бисеров и Йордан Цонев, че даже и като Волен Сидеров, могат да си сътрудничат с хора като Доган и да си редят заедно своите политически игри и икономически сметки, а т.нар. обикновени граждани – българи, турци и пр. често да плащат техните общи сметки, мразейки се едни други…

  Политическите партии и водачи неведнъж са заигравали с неща, с които не бива да се заиграва. И има, както е добре известно, твърде много корумпирани и продажни управленци. Но както българите в Сърбия, например, колкото са оцелели от тях, имат право да учат, да пишат и да говорят на български език, включително и на публични събития, така и турците в България, така и те. Но би трябвало всички да знаят официалния език на страната и който не го знае, няма как наистина да се чувства част от това общество. Как ще гласува един гражданин, който не може да чете и да пише на български, как ще чете имената по бюлетините, най-малкото? Разбира се, че само фактът, че един човек се родил като български гражданин, не е достатъчен, за да се чувства той такъв. Но етнически малцинства има в много страни, такива малцинства има във всички балкански страни, в частност. И в тази проблематика, в тази тема, трябва да се търси баланс, защото тя не е проста и никога не е била такава.

 • Искрен Иктинов said:

  Убиецът на Тюркян е неизвестен, но убийците на българските деца при атентата във влака край гара Буново се знаят, както и на ония двама БГ турци, които отвлякоха двете българчета и едното го осакатиха (остана без един крак) за цял живот. Та, по-кротко с нападките. А въпросният господин би целувал Доган, ако Доган не му бе спрял кранчето. Хората в смесените райони гласуват за ДПС не от страх, а от интерес, за да са власт.

 • Mariana said:

  Октай Енимехмедов, за когото става дума в случая, никога не би целувал Доган и не би му се кланял.

  Изгледайте това интервю, ако искате – http://www.youtube.com/watch?v=bUQKYzDiPdY

  А ако искате, вижте и тези материали –

  https://www.eurochicago.com/2013/11/otvoreno-pismo-ot-oktay-enimehmedov-kam-grazhdanite-na-republika-balgariya/

  https://www.eurochicago.com/2013/10/tantsat-na-metin-enimehmedov-koyto-ne-stigna-do-tv-efir/

 • асан said:

  Ахмед Доган е номер едно затова всички му завиждат дори българите го признават.Казват ако не беше АХМЕД ще ше да го изберем за ПРЕЗИДЕНТ!!!!

 • @@@ said:

  http://www.peticiq.com/dps_out
  Петиция за разпускане на ДПС,като незаконна партия

 • Tzveta said:

  Цвета Кирилова написа открито писмо до председателя на ДПС Лютви Местан. Ето и текста на цялото писмо.

  В пълна хармония на духа и толерантността проявих желание да напиша малко размисли снощи, но ги оставих за тази сутрин, тъкмо за да бъдат в синхрон с разбирането, че “Утрото е по – мъдро от вечерта! На годишнината от екзекутирането на Васил Левски лидерът на ДПС Лютви Местан се позова именно на Апостола, за да призове да не се насажда етническо напрежение. Това стана по време на обсъждането на три декларации, които осъждат изказването на Хюсеин Хафъзов от ДПС от миналата седмица.

  Вие представяте ли си, след толкова години измамен демократичен преход, колко лицемерно е да заговориш за най – великия българин – Васил Левски. След 25 години да си пречупиш езика и да споменеш името на Светеца, на Родолюбеца, на Духовния водач, на Революционера за национално освобождение, на Стратега, който е пожертвал живота си да освободи клетия народ от ТУРСКОТО РОБСТВО. Редно е, когато гласът на Левски говори, Вие да мълчите и да слушате правилно неговите завети, а не да интерпретирате изкривено думите му.

  Вашата интерпретация я изслушах в парламента, а сега чуйте моята. Казвате, че представлявате 500 000 български граждани и, че ще следвате неотклонно завета на Апостола за демократска република, в която българи, турци, евреи и прочее ще бъдат равноправни във всяко отношение. Уважаеми г-н Местан, чуйте ме внимателно, в България законите са валидни за всички, а за това дали се изпълняват отговорност носят политиците, управлявали държавата ни през последните 25 години, а именно и Вие и Вашата партия.

  Длъжна съм да отблежа, че за българите отношението към етническите малцинства е равноправно и то не от днес. Има знак за равенство между роми, турци и евреи по отношение на толерантност и разбирателство. След 25 години управление и 141 – години от ОБЕСВАНЕТО МУ Вие имате самочувствието да ни четете БАЩИНИТЕ ЗАРЪКИ И ПОСЛАНИЯ?! Вижте, господин Местан, Левски се намира в Кръвта на всеки един българин, НИЕ СМЕ ЗАКЪРМЕНИ С НЕГО! Той е Нашето ДНК. Непроменимо е, неизкоренимо е.

  Патриотизмът, моралът и дългът са свещени чувства. Тези качества в политиката не виреят, те се убиват и заличават безжалостно в най-ранната фаза на тяхната първа проява в нея. Чуйте ме, Левски не е просто историческа личност, с името на която някои може словесно да жонглира, за да продължава да внушава несъществуващи НЕРАВНОПРАВИЯ!

  И ще продължа да Ви цитирам: “Това е концепцията на Апостола за върховенството на закона, като основа на правовата държава. Ние ще следваме този завет, докато той бъде реализиран наистина, докато се постигне истинското равноправие” Какво означава за Вас истинско равноправие? Ние не сме длъжни на никому с нищо! Никой не длъжен в този живот на някого с нещо! Къде видяхте неравноправие?

  На улицата, в малките населени места, в града, където в институциите на държавата се чува все повече турска реч? Нима не знаете, че членове на вашата политическа формация, която се капсулира на базата на етнос и се е самозатворила за външния свят, се намират на челни позиции в управлението на структури, министерства и правителства?

  С кое сте неравно третирани? С това, че в продължение на 25 години участвате активно в политическия живот на страната и сте сред основните управляващи партии в държавата ни? Че огромна част от властовия ресурс е в ръцете на политическата Ви формация? Къде е тази неравнопоставеност и какво още искате от едно крайно толерантно общество, което търпи всичките Ви политичски еквилибристики? Къде е неравенството, господин Местан? Гледахте ли на 18.02.14 предаването “Часът на Милен Цветков”.

  Там гостуваше един отруден човек на име Юри Щерев, българин от турски произход. Той каза: “Аз бих застанал срещу всеки турчин, ако засегне България. България е моята Родина, аз обичам България. Не мога да кажа, че не обичам България. Аз проклинам тия, които дойдоха на власт, вече 25 години и нищо не направиха за България! Не може да ме убеждава никой, че е направил нещо за България! Нито една партия!”.

  Ето в тези думи, господин Местан, България е повторена многократно с уважение и гордост. И точно тези думи са безспорното доказателство за етнорелигиозния мир, за който Вие смятате, че има какво още да се желае. Е аз Ви казвам, няма какво още да се желае! Бъдете благодарни и уважавайте търпението на българите, които Ви приемат с мир и разбирателство.

  И спрете да търсите под вола теле и да насаждате измислени неравноправия! Такъв филм няма. Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права! Е и ние имаме права в собствената ни държава, на собствената ни територия, на собствената ни земя, в собствения ни дом. ТУК СМЕ БИЛИ ВИНАГИ, ТУК СМЕ И ТУК ЩЕ ОСТАНЕМ И В БЪДЕЩЕ! Прочетете внимателно Конституцията на България и я спазвайте!

  Там е записано, че: Цялата държавна власт произтича от народа. Териториалната цялост на България е неприкосновена. Официалният език в републиката е българският. Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна.

  Партиите съдействуват за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Традиционна религия в България е източноправославното вероизповедание.

  Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели!

  И накрая искам да Ви попитам, господа лидери, над лидери и под лидери на ДПС. Защо толкова години тези отрудени българо -мохамедани, изкривени от работа и с изпръхнали ръце и лица от умора са оставени в бедност и неравноправие от Вас самите? Защо са родени тук, а мнозина не знаят български език? Нима това не е неравноправие? Нима образователното им осакатяване е плод на личен избор? Защо не знаят за кого гласуват и изборът им се осъществява в стройни редици? Нима те не биха припознали добри идеологии и каузи, произведени от останалите български политически партии.

  И накрая ще си позволя да променя името Русия с името България в речта на президента Владимир Путин В България живеят българи. Всяко малцинство, независимо от къде е, което иска да живее, работи и яде в България, трябва да говори български език и трябва да уважава и спазва българските закони. Ако някой иска Шериат, съветвам ги да отидат в държавите, където това е държавен закон. България не се нуждае от малцинствата. Малцинствата се нуждаят от България и ние няма да им предоставим специални привилегии или да редактираме законодателството си спрямо техните желания, независимо колко силно крещят думата “дискриминация”.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.