Home » Авторски страници

България в международните икономически класации за 2013 г.

2013.12.27 Един коментар
Spread the love

bbbbbОбзор на отдела за Икономически анализи и политика към Българската търговско-промишлена палата, засягащ някои от по-известните индекси и класации, представени през 2013 г., и позицията на България в тях.

————————————-

Излязоха актуализираните доклади на водещи международни организации, които оценяват икономическото развитие на страните. Детайлният преглед на основните индекси показва, че сред най-добре оценените условия в България са макроикономическата стабилност, нивото на данъците и свободата на търговията. От друга страна слабите места на страната са регулациите за бизнеса, дейността на институциите и нивото на корупцията. Оставаме уязвими и по отношение на иновациите и развитието на бизнеса.

След обзор на някои от по-известните индекси и класации, представени през 2013 г., можем да посочим, че България е подобрила позициите си в:

нн

„Индекса на глобалната конкурентоспособност 2013-2014” , където страната ни заема 57-мо място, изкачвайки 5 позиции спрямо доклада 2012-2013 (62-ро място). За поредна година от критериите, включени в индекса, най-добра оценка получаваме за макроикономическата стабилност, а най-лоша – за дейността на институциите.

.

ннkkg

„Индекса на право на собственост” , който поставя страната ни на 49-та позиция от общо 130 държави, а година по-рано мястото ни е 62-ро. По-добрата оценка за България е заради положителната промяна по подиндекса „право на физическа собственост”.

.

bbbb

– Класацията „Най-добри страни за бизнес”, където България се изкачва на 42-ра позиция през 2013 г. от 49-та. По-благоприятното ни място се дължи на оценката за „функциониране на фондовия пазар” – на 5-то място сред общо 145 държави.

.

ннkkgg

“Индекса на икономическата свобода”, при който България напредва с едно място – на 60-та сред 177 държави позиция в доклада от 2013 г., спрямо на 61-во място през 2012 г. В оценката за България по този индекс не се наблюдава значителна динамика през последните 5 години.

.

Обезпокоителни остават резултатите за България в някои от обявените доклади през 2013 г., според които България влошава мястото си в международен аспект:

ннkkggg copy

– В „Класацията на световната конкурентоспособност”  сме на 57-мо място, при 54-та позиция в предишното издание. Страната ни остава в дъното на подреждането сред 60-те участващи държави. От страните – членки на ЕС единствено Хърватия има по-лоша позиция от нашата.

.

ннk

– В индекса за „Икономическата свобода по света” отчитаме също значителен спад за България: 49-то място – при 45-то в доклада от 2012 г. и 28-мо в доклада от 2011 г. При всички субиндекси оценката за България се влошава, но най-лошо е представянето ни по критерия за „бизнес регулации”, където сме на 100-на позиция.

.

bb

– В доклада „Doing Business 2014”  страната ни е на 58-мо място сред 189 държави по „Индекс на правене на бизнес”. Отбелязваме макар и слаб спад спрямо предходния ревизиран доклад, когато България е на 57-мо място. Най-лошо е класирането ни по подиндексите „свързване с електричество” и „получаване на разрешение за строеж”, за които са нужни приблизително между 3 и 5 месеца.

.

ннkk

– По „Индекс на възприятие на корупцията”  сме на 77-мо място при 75-то място година по-рано. За втора поредна година с по-лоша позиция от нас сред страните членки на ЕС е само Гърция.

.

БТПП напомня, че тези индекси и класации са важен ориентир за областите, в които България трябва да извърши промени за по-добра бизнес среда и повече инвестиции.

Подробна информация за всеки от индексите може да се открие в отдел „Икономически анализи и политика” в БТПП телефон  +359 2 8117 411, email: [email protected]

 

Гергана Димова,

БТПП

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.