Home » Избрано, политика

Юрген Рот: В България нищо не се е променило

2013.11.23 Един коментар
Spread the love

Снимка: БГНЕС

Случаят с бившия зам.-председател на Народното събрание и втори човек в ДПС Христо Бисеров е симптом, че в България нищо не се е променило и отговорни за това са социалистите като наследници на комунистическата партия. Това заяви разследващият журналист Юрген Рот в телевизионна връзка с предаването „120 минути” от дома в Германия.

Социалистите като наследници на комунистическата партия са дълбоко свързани, дори отговорни е по-правилната дума за тази структура на политическа и икономическа обвързаност в България. Социалистите и Движението за права и свободи, вашата така наречена турска партия. Ако се вгледаме в последните събития и помислим за случая с господин Бисеров, който беше доста високопоставен в тази партия, е очевидно, че нещо не е наред. Той е обвинен в пране на пари. Така се създава впечатлението, че нищо не се е променило през годините”, коментира Юрген Рот.

Той обаче беше и сред хората, които през 2009 г. заявиха, че тогавашният нов български премиер Бойко Борисов не е никакъв нов месия.

Нов месия… Той беше нещо като месия в това време, когато беше избран. Много хора в България, а и в цяла Европа вярваха, че той ще се бори срещу корупцията и организираната престъпност. Хората вярваха, че той е носител на промяна. И хората се надяваха, вярваха, но след няколко години много хора не само в България, но и в Западна Европа, и Германия виждат, че нищо не се е променило. На фона на това обещание, тезата, че не е месия, се оказа вярна”, подчерта Рот.

Той коментира и доклад на германските тайни служби от декември 2011 г. и, който цитира в своя публикация за България в „Дойче Веле”. „Този документ анализира високото ниво на корупцията в България, която преминава през политическите партии. Разглежда се и въпроса за трансформацията, начина по който ограничен брой българи, свързани със старата комунистическа партия и тайните служби, а също и организираната престъпност окупират страната. Това казано накратко е най-важната част от този доклад на нашето външно разузнаване”, обясни Рот в ефира на bTV.

С препратка към книгата си „Гангстерска икономика“, издадена преди няколко години, той позиционира и България на картата на „гангстерските икономики”.

Ако си представим наистина обвързаността на нещата като карта, България има своето топ място. Ако се вгледате в съседните страни, държавите около вас, например Гърция, Румъния, Сърбия или Австрия ще видите еднотипни системи на корупция. Когато някои говори как олигарси си купуват политически партии, всеки би погледнал първо към България, но в Австрия нещата са по-зле. Ако си зададете въпроса кой държи мнозинството, 99% от медиите, бихте погледнали към България, но това не е правилно, защото верният отговор е Италия. На по-глобално ниво всичко е свързано особено тук, в Европа”, обясни журналистът.

През годините Юрген Рот е отправял редица обвинения, свързани с организираната престъпност, връзките, корените, проблемите на политиците, икономиката и влиянието на престъпността. На въпрос какво е постигнал с това той отговаря: „Имахте един бивш министър на вътрешните работи, който беше обвинен във връзки с някои известни мафиоти и беше свързан с контрабанда. Това беше казано на глас в съдебна зала в София. И какво се случи? Нищо не се случи… Ето ви отговора ми…

Източник:  Nakratko.bg

One Comment »

  • венеция said:

    Този образ е толкова неприятен и компрометиран, че чак е странно, че му се дава поле за изява. Той дори не живее в България, не е запознат реално с действителността ни, всички знаят, че получава пари от определени олигархични кръгове, за да пише уж журналистически разследвания и да си слага немското име отдолу.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.