Home » Авторски страници, политика

Това ли трябва да се случва в България…?

2013.11.13 Един коментар

След няколкомесечни протести в София напрежението ескалира. Полицаи срещу студенти, граждани, че и журналисти, всичкият ресурс на силите на реда, хвърлен да пази депутати и управляващи. Докога? Докато някой, не дай Боже, пострада толкова тежко, че с кръвта на нечий живот да се решава политическа криза, която, поне за българските условия, стана вече в някакъв смисъл безпрецедентна.

.

Снимка: Георги Кожухаров

Снимка: Георги Кожухаров

Полицаите изпълняват заповеди разбира се, но те получават парите си от българските данъкоплатци, не от личните джобове на депутати и министри. Депутатите и министрите не са избрани да управляват, за да бъдат пазени с месеци от “народната любов” чрез силите на реда. И да се хвърлят включително средства да се стоят задни входове на административни сгради, където преди това не е имало такива, за да може никой да не притеснява т.нар. ни елит, когато той се страхува да излезе с лицето си пред хората. И затова трябва непрекъснато да бъде охраняван, да се шмугва пред задни входове, обграден дори и там от кортежи.

Силите на реда вече няколко месеца ходят на работа, за да правят кордони пред депутати и министри. Не да пазят гражданите от криминалния контингент, не да пазят и границите на България примерно от нелегални емигранти (защото армия вече няма на практика, но полиция и жандармерия има). Трябва ли българските полицаи, и то не само от столицата вече, но и от други градове, да работят блъскане на граждани по улиците на столицата, за да могат народните избраници да се правят, че нищо кой знае какво не се случва? Трябва ли българските данъкоплатци вече няколко месеца да издържат полицаи, чиято работа е да бъдат бодигардове на управляващите, дори когато отиват в някое ТВ студио, за да обясняват там, че Бойко Борисов искал не знам какво си.

Разбира се не е трудно да се сетим, че и на полицаите не им е лесно. Не е трудно да се сетим и, че дори да имаше насрочени сега, скоро предсрочни избори, нищо чудно  “герои” като Бареков да се окажеха новите подставени фигури, добрали се до властта чрез парите на олигарси, за да се правят на свой ред на “спасители” на нацията. И как ли би изглеждал парламент, в който “спасители” като Валери Симеонов, Николай Бареков или Слави Бинев биха заменили до немай къде компрометиралите се стари “спасители и борци за правда” като Сидеров, Янев, Борисов?

Снимка: Александър Величков

Снимка: Александър Величков

Значи ли това обаче, че децата на България трябва да бъдат бити в българската столица от българската полиция? Значи ли това, че сега управляващите трябва да се държат като собствените бащи или дядовци на някои от тях, за които ничия кръв не беше важна, щом трябваше власт да пазят.

И така ли трябва да изглежда европейска уж България след 24 години преход? Така ли трябва да изглежда столицата й, сградите на властта в нея – всекидневно пазени от полиция?

.

Мариана Христова

One Comment »

  • Kiril Pashev said:

    Molia ako niakoi ima poznati v televizii, radia, vestnici kakvito I da e bilo chujdestranni medii POMOGNETE DA RAZBERE SVETAT KAKVO STAVA V BALGARIA…. ta nail shatite sa nai golemite zashtitnici na narodite ot despoti4ni ‘Upravliavashti’… Niama koi drug da napravi kra4kit evmesto nas…. !!!!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.