Home » Избрано, политика

“Ройтерс”: САЩ ще обучават хиляди либийски войници в България

2013.11.18 Няма коментари

Военните в САЩ разработват план за обучение на между 5 и 7 хиляди либийски войници, както и специални антитерористични части, съобщи агенция “Ройтерс”.

.

Съвместни българо-американски военни учения на полигона "Ново село"Снимка: Красимир Юскеселиев, в. "Дневник"

Съвместни българо-американски военни учения на полигона “Ново село”
Снимка: Красимир Юскеселиев, в. “Дневник”

Обучението ще се извършва на ротационен принцип за период от няколко години в България, казва неназован представител на американската армия. Той обаче подчертава, че все още е необходимо изясняването на много детайли, преди обучението да започне.

През септември министърът на отбраната Ангел Найденов за първи път разкри подробности за предложението. То е постъпило през юли и се предвижда обучението да се провежда в съвместните поделения със САЩ в Ново село и в Граф Игнатиево.

“Това към този момент е двустранно предложение, но то се обсъжда и в рамките на НАТО и може да се очаква, че това ще бъде част от мисията на НАТО за следвоенното възстановяване на Либия и съответно подготовка и обучение на части от либийските сили за сигурност”, посочи още Найденов, цитиран от “Труд”. Министърът е допълнил, че премиерът Орешарски е информиран за предложението на САЩ. Найденов също така казва, че ще поиска Народното събрание също да се произнесе.

Либия все още се опитва да обезоръжи групировките, които свалиха от власт полковник Муамар Кадафи през 2011 г. През последните няколко дни в Триполи има ожесточени сблъсъци между различните фракции. В края на миналата седмица Източна Либия обяви, че сформира автономно правителство. Затова се смята, че има нужда от по-добра подготовка на либийската официална армия.

Адмирал Уилям Макрейвън, който ръководи спецчастите в американската армия, не разкрива повече подробности за плана с изключение на това, че той все още е в преговорна фаза.

“Достатъчно е да кажем, че това ще е конвенционален опит, да обучим конвенционалните сили, между 5 и 7 хиляди войници. Имаме и допълнителни усилия да обучим определен брой сили, които ще действат срещу тероризма”, заяви Макрейвън през уикенда по време на отбранителен семинар в Калифорния.

Макрейвън също така казва, че обучаваните от САЩ либийски войници ще бъдат много внимателно проучвани. Той обаче признава, че това може и да не свърши много работа, защото бившите бойци са наемани от официалните сили, но си остават лоялни на командирите или племената, откъдето идват.

“В момента търсим добър начин да създадем либийски сили за сигурност така, че те не са контролирани от въоръжени групировки. Трябва да приемем, че има определени рискове”, казва Макрейвън. “Съществува риск, че може би някои от хората в обучението няма да са с напълно чисти досиета. Но в края на деня най-доброто решение е да ги обучим, така че те да се грижат за собствените си проблеми.”

Друг представител за сигурност от САЩ коментира пред Reuters, че обучението ще продължи няколко години на ротационен принцип в България. През септември министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че до 8 хиляди либийци ще се обучават в американски бази в България.

Източник:  в. “Дневник”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.