Home » Избрано, политика

Ректорът на СУ пита вътрешния министър за присъствието на полицаи в университета

2013.11.14 Няма коментари

Ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев изпрати писмо до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, в което пита отговаря ли на истината информацията за полицейско присъствие в двора и около сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация, както и твърденията на студенти, че от тях са изисквани студентски книжки или други лични документи при влизането им на територията на Факултета.

Това не са само твърдения на студенти, но и има снимки във Фейсбук, на които се виждат униформени пред и вътре в сградата.

В писмото ректорът на Софийския университет напомня, че съгласно чл. 22, т. 2 от Закона за висшето образование, автономията на висшето училище не може да се нарушава чрез: “влизане или оставане на органите на сигурността и обществения ред без съгласието на академичните власти, освен за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на природни бедствия и аварии”.

Полицията наруши автономията и на друго висше учебно заведение – Националната художествена академия, като нейни служители влязоха в двора на академията и останаха дълго време, въпреки настойчивите подкани на ректора и преподаватели да напуснат.

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.