Home » Избрано, политика

“Ранобудните студенти” призовават на “Поход на справедливостта: общонационален протест”

2013.11.09 Няма коментари
Spread the love

“Ранобудните студенти” канят всички да се съберат в неделя, 10 ноември, в 11 часа пред сградата на Ректората, за да се включат в “Поход на справедливостта: общонационален протест”.

Снимка: Mediapool

Снимка: Mediapool

“Ако не искате да продължавате да живеете както досега: ПРОТЕСТИРАЙТЕ, ОКУПИРАЙТЕ, СТАЧКУВАЙТЕ!”, се казва в призива на студентите, разпространен във “Фейсбук”.

“Излизаме, за да окупираме узурпирана България!

Излизаме, защото е несправедливо заплатите и пенсиите да са по-малки отколкото политическият и икономическият каймак харчи за един обяд.

Излизаме, за да се противопоставим на бедността и безработицата.

Излизаме, защото мястото на мафията не е в управлението.

Излизаме, защото сме против потъпкването на обществения интерес в името на олигархичния.

Излизаме, за да не емигрираме.

Излизаме, за да отхвърлим образованието, което ни прави роби, а не свободни.

Излизаме, защото не можем да търпим унищожението на природата.

Излизаме сега, докато не е дошъл гладът и не са спрели тока.

Излизаме преди да сме станали висококвалифицирани просяци.

Излизаме, за да кажем “стоп” на неумолимото превръщане на здравеопазването в привилегия.

Излизаме, за да покажем, че има алтернатива отвъд партиите: гражданите са властта – ние сме суверенът.

Ако не искате да продължавате да живеете както досега: ПРОТЕСТИРАЙТЕ, ОКУПИРАЙТЕ, СТАЧКУВАЙТЕ!

Напук на всеобщото мнение ние не довършваме започнатото дело. Напротив, ние започваме нещо ново. Нямаме само памет, но и визия. Заставаме зад:

1. Отговорна държавна политика в образованието, която да стимулира и изисква изграждането на независими и критично мислещи личности, а не на апатични изпълнители.

2. Изграждане на независими държавни институции, работещи в полза на обществото, а не обслужващи частни олигархични или партийни интереси;

3. Създаване на адекватни дългосрочни стратегии за развитие на всички сфери от обществения живот и приемственост в прилагането им;

4. Допускане до висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чиито действия да се ръководят единствено от интересите на суверена;

5. Прекратяване на системната практика държавните медии да се използват за партийна пропаганда и конструиране на псевдореалност.

6. МОРАЛ и ОТГОВОРНОСТ.

11 часа на стълбите на Ректората на Софийския университет”, гласи пълният текст на съобщението на протестиращите студенти.

За 10 ноември, деня, в който се навършват 24 години от падането на комунистическия режим, протестно шествие с начало на същото място и в същия час обявиха и преподавателите, подкрепящи студентите. Шествието ще премине през Народното събрание, Министерския съвет и ще завърши на стълбите пред бившия Партиен дом, обявиха инициаторите във Фейсбук групата “Преподавателите казват: повече така не може”.

“По повод 24 години от падането на тоталитарния режим в България ви каним на протестно шествие, с което:
– да дадем пример за гражданска позиция, към която да приобщим и студентите;
– да огласим публично оценката си за състоянието на държавността и демокрацията в България;
– да защитим правото си на свободна волеизява като пълноправни европейски граждани.”, се казва в поканата за шествието, отправена към колеги, студенти и граждани”, се казва в призива на преподавателите.

В неделя е планирана още една протестна проява – Инициативният комитет “Чисти ръце” организира концерт от 17 часа пред храма-паметника “Св. Александър Невски” под мотото “Вдигни очи: стоп на псевдопрехода”. Потвърдилите до момента участие са Ваня Костова, Васко Кръпката, Валди Тотев, Група 7, от Тоника – Милица, Ралица, PIF, Драго и Ева, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Шкумбата.

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.