Home » Авторски страници, българи зад граница

Протестиращите българи в чужбина осъждат полицейското насилие в България

2013.11.15 Няма коментари
Spread the love

1157483_405939722851027_64027982_n Ние, протестиращите български граждани от групата ДАНСwithme Global, живеещи в чужбина, сме силно обезпокоени и осъждаме използваната прекомерна и непропорционална физическа сила и произволни действия от страна на служителите на Министерството на вътрешните работи по време на 152-ия и 153-ия ден от антиправителствените протести (12 и 13 ноември) срещу студенти и граждани, упражнявaщи своето конституционно право на протест и мирно сдружаване.

Според видео и фото материали, както и от информация, разпространена от мястото на събитията на 12 ноември, протестиращи граждани, в голяма част студенти, и някои журналисти, са били грубо блъскани, ритани и удряни от служителите на МВР, като около 23-ма са били арестувани за „хулиганство и противообществени прояви”, често без да бъдат уведомени за техните права по време на ареста. Българският хелзинкски комитет също съобщи, че са получени многобройни сигнали за правоохранителни органи, които не са носели идентификационни знаци, носели са маски и са отказали да се легитимират. Това е недопустимо, тъй като предотвратява възможността да бъдат идентифицирни служителите на реда, отговорни за тези инциденти и нарушения срещу законните права на протестиращите.

Ние сме дълбоко обезпокоени от безотговорното поведение на представители на правителството и от депутати и лидери на парламентарно представени партии. Заместник-председателят на Народното събрание, който по време на събитията не само, че не се опита да разбере подробности за подадената сериозна информация за полицейско насилие и да реагира своевременно, но бързо отхвърли информацията като невярна след „справка с МВР“ и окачестви опитите за дебат в пленарната зала по случващото се пред парламента като “провокация”. Недопоустими са и изказванията и обидни квалификации към справедливо протестиращите граждани от страна на лидерите на партиите, съставляващи коалиционното правителство.

Смятаме, че последвалите акции на правоохранителните органи след 12-ти ноември – „визити” по домовете на граждани, участвали в протеста, призоваване на протестиращи на разпит, изискване на лични карти и записване на лични данни на участващи в протеста, нахлуването на служители на МВР на територията на някои софийски университета без нужното позволение – са произволни действия, които нарушават правата на протестиращите и са насочени единствено към прилагане на психически натиск върху протестиращите и на ограничаване на техните протестни действия. Подобни акции и нарушения от страна на правоохранителните органи са системно съобщавани от медии и протестиращи от началото на антиправителствените протести.

Мобилизирането на многохилядна “армия” от служители на МВР за опазване на обществения ред по време на мирните протести допълнително всява напрежение и ние вярваме, че се използва като метод от управляващата коалиция за сплашване на протестиращите.

Инцидентът на 12 ноември е вторият пореден инцидент на използване на прекомерна и непропорционална физическа сила по време на протестите от страна на служителите на МВР. На 23 юли протестиращи и журналисти бяха отново жертва на подобно насилие. Въпреки множеството критики на международни и местни правозащитни организации тогава, осъждащи действията на правоохранителните органи и провала на правителството да предотврати подобни насилствени действия срещу протестиращите, все още никой не е подведен под отговорност и не е оповестена публично информация за напредъка на разследването, както и яснота кой носи отговорност за взетите оперативни решения и издадени заповеди.

Употребата на физическа сила спрямо протестиращите и системно нарушаване на техните права от правоохранителните органи, под ръководството и наблюдението на настоящето правителство, липсата на наказуемост на подобно поведение, показват не само нежеланието на управляващите да зачитат и защитават правата на българските граждани, заложени в Конституцията, но също и тяхната готовност да останат на власт на всяка цена.

Използваните системни репресивни методи от правоохранителните органи, под ръководството на настоящето правителство, срещу граждани, упражняващи своите основни граждански права на мирен протест и свободно сдружаване, напомнят за репресиите от службите за сигурност по време на тоталитарния комунистически режим.

Осъзнаваме и оценяваме ролята и задължението на служителите на МВР да охраняват обществения ред и опазят сигурността на гражданите, но това не трябва да бъде за сметка на основни права и свободи. Прекомерната употреба на физическа сила срещу протестиращи граждани е нарушение на Конституцията на Република България и на ред международни закони за правата на човека, които България е подписала и има правното задължение да спазва, като Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и Международният пакт за гражданските и политическите права.

Призоваваме съответните власти и институции да проведат независимо и публично разследване на системните инциденти на нарушаване правата на протестиращите граждани, включително на случаите на прекомерна и непропорционална сила, използвана срещу протестиращите. Тези служители на МВР, които са издали заповедите и са участвали в инцидентите, трябва да бъдат незабавно подведени под отговорност.

Призоваваме правоохранителните органи да изпълняват своите правови задължения по време на мирни протести и да не допускат нарушения на правата на човека и употребата на сила срещу протестиращите граждани.

Смятаме, че за пореден път настоящето правителство се дискредитира, като нарушава установения правов ред и демократични ценности и права и показа по недвусмислен начин, че не зачита мнението на протестиращите граждани. Ние заставаме зад исканията на протестиращите и продължаваме да настояваме за незабавна оставка.

14 ноември 2013 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.