Home » Авторски страници, политика

Общонационален протест срещу безразборното разпродаване на българска земя

2013.11.15 Няма коментари
Spread the love

Български граждани, обединени във фейсбук група „Общонационален протест за земята на България“, организират на 17 ноември т.г. общонационален протест, който по тяхна информация ще бъде подкрепен и от българи в чужбина. Каква са тяхната кауза и техните аргументи може да се види в призива и в текста на информационна брошура във връзка с организирания протест, публикувани по-долу.

––––––––––––––––––––––––––––––––-

.

1460100_727177523978862_90216649_nПреди да стане стока, преди да бъде разорана, земята е територия.

Всички европейски държави имат защитни механизми за териториите си. България единствена няма никаква защита от безразборно изкупуване.

Интерес към българската земя имат Турция, Китай, Израел и други страни от Близкия изток. Те вече притежават над половината от плодородната земя на България чрез регистрирани у нас фирми.

Съвсем скоро България няма да бъде българска територия.

Има начини този процес да спре и да се обърне. Например: горна граница за притежавани земи, горна граница за субсидии, всякакви регулации в законите…

Спирайки чуждите домогвания, спираме и местните поземлени олигарси. Възстановяваме баланса. Даваме въздух на дребните земеделци – хилядите семейства, които искат и знаят как да обработват българската земя.

НЕОБХОДИМО Е БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ ВДИГНЕМ КАТО ЕДИН.
НА 17-ти НОЕМВРИ.

Спри разпродажбата на българска земя!

Цел: до Коледа Парламентът да е приел всички законови промени, които да направят невъзможно безразборното изкупуване на българска земя от чужденци и местни спекуланти.

––––––––––––-

 

Брошура с информация за основанията на протеста:

 

“Щом можем да си купим земя в Австрия, и австрийците следва да могат да си купят българска земя.”

Разбира се! Декар там струва 1500-8000 евро, а в България – 100-700 евро.

Въпреки това, ако решите да си купите земя в Австрия, се оказва, че трябва не само да живеете там, но и вече да притежавате австрийска земя. Всяка европейска държава има механизми за защита на земята си. Франция и Германия са създали местни комисии, които решават на кого да продадат земя, Италия слага горна граница за притежание и т.н. България няма защита под никаква форма.

“Забраната за чужденци пази местните поземлени олигарси.”

Не и когато заедно с ограниченията за чужденци влязат в сила и ограничения за местните поземлени олигарси. Възможни регулации: таван на притежание, таван на субсидиите, защото субсидиите се изплащат на декар обработвана земя. Колкото повече декари имаш, толкова повече субсидии получаваш – например, холдингът „Октопод”, собственик на 1 милион декара земя, получава всяка година милиони евро безвъзмездно. Притежанието и арендоването на земя се превръщат в самоцел за бързо забогатяване. Ограничаването на големите автоматично ще даде въздух на малките – стотиците хиляди български семейства, които искат и могат да обработват земя.

“ЕС ще ни накаже жестоко за нарушение на договора за присъединяване.”

Несъдържателна теза: няма нарушение на договора за присъединяване, тъй като няма предприети никакви стъпки за неговото нарушаване. Има решение на Народното събрание, което задължава Министерския съвет да предприеме действия. Без краен срок на изпълнение. Въпросът е: защо е целият този шум около несъществуващ реално мораториум?

В заключение: няма организация с правата на държавен орган, която да предотвратява създаване на монополи, крупни собственици, лобистки кръгове. Няма задължение да бъде обработвана земята, нито изискване към продукцията. Няма комисии от земеделци към общините, през които да преминават договорите за продажба. Няма задължение да живееш в страната, за да си собственик на част от нея. Липсва текст в закона, който да защитава граничните територии от продажба на чужденци (да защитава суверенитета на държавата).

.

Как мислите? Има ли земята на България нужда от защита?

ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ – НЕДЕЛЯ, 17 НОЕМВРИ:

София, 14:00, пред Министерство на земеделието

Пловдив, 11:00, пл. „Централен“

Бургас, 16:00, пред Общината

Велико Търново, 14:00, пред Общината

Русе, 14:00, пред Градските хали

Перник, 12:00, пред Пощата

Варна, 16:00, пред Общината

Добрич, 15:00, Попската градинка

Пазарджик, 14:00, пред Часовника.

Протести за защита на българската земя ще има и в чужбина: Атина, Лондон, Виена, Кипър, Мадрид, Кьолн, Милано, Фрайбург, Дъблин, Париж, Малага, Барселона, Копенхаген, Мюнхен, Валенсия, Берлин, о-в Крит, Тайпе и др.  – www.zazemiata.com

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.