Home » Избрано

БГ парламент: Партиите не отстъпиха нито лев от държавната си субсидия

2013.11.28 Няма коментари

Само част от хората с годишен доход под 4080 лв. ще ползват данъчно облекчение през 2014 г.

.

Таня Петрова, в. “Сега”

На фона на острото политическо противопоставяне в страната партиите – управляващи и опозиция, постигнаха пълно единодушие по една тема – запазването на размера на държавната им субсидия. Въпреки поетия от БСП ангажимент бюджетната комисия снощи запази парите на партиите на сегашното им ниво при второто четене на бюджета за следващата година. За 2014 г. те ще получат почти 39 милиона лева.

ДПС се противопостави категорично на намалението на сумата. ГЕРБ, които внесоха купища предложения за промени в бюджета, не засегнаха тези текстове. “Атака” зае крайната позиция партиите да получават 0 лв. и не получи подкрепа. Другото предложение за орязване на субсидиите дойде от депутата Георги Кадиев, но и то не срещна разбиране.

Той предлагаше по 6 лв. за спечелен глас за всяка формация, която има повече от 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, и по 45 000 лв. за депутатски мандат. Това би намалило сегашните субсидии за извънпарламентарните партии с 50%, а на парламентарните – с около 17%. На бюджета се спестяват около 8 млн. лв. годишно.

И догодина партиите, получили над 1% от гласовете на последните избори, ще получават за всеки глас 12 лв. на година. В размирното лято всички даваха щедри обещания за орязване на държавните субсидии. БСП говореше за “значително намаление”, а при гледането на държавния бюджет на първо четене миналата седмица се споменаваше за 9 лв. на глас. ГЕРБ предлагаше първо намаление до 2% от минималната заплата (6.80 лв. за 2014 г.), а сетне и наполовина. Преди дни обаче партиите започнаха да дават заден. “Сега” разкри, че червените депутати няма да подкрепят колегата си Кадиев за орязване на субсидията. ГЕРБ пък се сети, че всякаква промяна в тази посока трябва много добре да се обмисли, защото може да засегне малките партии.

Бяха показателни абсурдните и лицемерни аргументи, с които снощи депутатите бранеха партийните пари. Менда Стоянова (ГЕРБ), която каза, че е съгласна с Кадиев по принцип, намери проблем в липсата на разчети. Тя поиска Министерството на финансите да направи разчет колко средства са нужни за издръжката на една партия и “за участието й в нормална предизборна кампания”. “Това е доста относително понятие”, контрира Кадиев. ” 40% от субсидията за БСП отива за заплати на апарата, тъй като е голям. Но партията на Светльо Витков “Глас народен”, която “има един интернет сайт”, получава над 500 хил. лв. годишно за около 50 хил. гласа”, каза Кадиев.

Според Йордан Цонев (ДПС) не е справедливо субсидията да се орязва след парламентарни избори, защото това била несправедлива промяна на правилата. “Ние сме принципно против намаляването на субсидиите. Ако си спомняте, те бяха въведени като по-прозрачна алтернатива за финансиране на партиите от фирмените дарения”, коментира той. Цонев подчерта, че разходите на партиите идните четири години постоянно ще растат, защото всяка година ще има избори. Предложението на Кадиев получи подкрепата на депутата от “Атака” Николай Александров и на Румен Гечев (БСП). С три гласа “за” и седем “въздържал се” предложението му беше отхвърлено. При съставянето на бюджета експертното правителство на Орешарски не изказа мнение по въпроса за партийното финансиране с твърдението, че решението е в прерогатива на НС. Така догодина ГЕРБ ще получи 13.1 млн. лв., БСП – 11.5 млн. лв., ДПС – 4.4 млн. лв., а “Атака” – 3.1 млн. лв. На НФСБ се полагат 1.6 млн. лв., а на ДБГ – 1.4 млн. лв. ВМРО ще вземе 815 хил. лв., РЗС – 731 хил. лв., ЛИДЕР – 755 хил. лв., а “Глас народен” на пънкаря Светльо Витков – 578 хил. лв.

Вчера стана видно и друго отстъпление – по линия на предложеното данъчно облекчение за хора с ниски доходи. Преди броени дни социалният министър Хасан Адемов увери, че това предложение ще бъде внесено в отделен законопроект, за да не се нарушава правилото законови промени да минават между две четения. Противно на това, предложението беше внесено от депутати от мнозинството с промените в закона за държавния бюджет. То не е придружено от мотиви и не е ясно нито колко хора ще засегне, нито какъв ефект върху бюджета ще има.

Както “Сега” писа, от данъчното облекчение ще могат да се възползват хора с брутен годишен доход до 4080 лв. Тези доходи обаче трябва да са получени само от трудово правоотношение, става ясно от гласуваните вчера в комисията текстове. Хора с доходи от други източници като наем или хонорари няма да имат право на облекчението дори и да са под годишния минимум от 4080 лв. Текстовете за новата преференция са и вътрешно противоречиви. Въпреки че ограничението за дохода е на годишна основа, в тях се говори за данъчно облекчение за доходи под минималната работна заплата, тоест въвежда се и месечен ограничител. Така не е ясно дали хора с по-висока от 340 лв. заплата, които обаче са останали без работа и попадат в границата от 4080 лв., ще могат да си приспадат данък. Самото ползване на облекчението ще стане с подаването на годишните данъчни декларации през 2015 г.

СЮРПРИЗ

Голямата изненада в проектозакона за държавния бюджет на второ четене се оказа въвеждането на такса за производителите на вятърна и слънчева енергия. Предложението е на депутати от “Атака” и предвижда производителите да дължат 20% такса за изкупената енергия. Според формулата размерът на таксата ще се определя, като преференциалната цена се умножава по количествата енергия и от сумата се изчисляват 20%. Дължимите такси ще се декларират и ще се внасят в ДКЕВР на тримесечна основа. Предложението на “Атака” вчера бе прието от бюджетната комисия, въпреки че не е придружено от никакви мотиви и разчети за ефекта от него. Ясно е, че то ще се отрази позитивно на приходната част на бюджета, но не се знае с колко. Финансовият министър Петър Чобанов вчера бе лаконичен с обяснението, че темата вероятно ще бъде подложена на сериозни дискусии в пленарната зала.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.