Home » Избрано, политика

Пълна окупация на Ректората на Софийския университет

2013.11.11 Няма коментари

Софийският университет “Св. Климент Охридски” вече е под пълна окупация. Студенти заключиха с вериги и катинари двора на Ректората, като от днес не допускат преподаватели, журналисти и администрация.

.

655-402-sofijski-universitet-kliment-ohridski

Представители на „Ранобудните студенти” заявиха, че са “решили да предприемат по-крайни действия, след като 150 дни не се чува призивът им за оставка на правителството и ще пускат само хора, които са привърженици на каузата им”.

До момента администрацията осигуряваше минимално функциониране на институцията, докато трае студентският протест.

Служители на ВУЗ-а казаха, че откъм Университетската библиотека има верига и надписи: “Администрация не се допуска” и “Университетът няма да отвори врати днес”.

До решението се стигна, след като неделният многохиляден протест “Поход на справедливостта” не доведе до оставката на премиера Пламен Орешарски.

„След като видяхме, че имаме подкрепата на много хора, решихме, че трябва да предприеме по-крайни действия, след като 150 дни не се чува призивът ни за оставка на това правителство”, каза за Нова телевизия Йордан, който е един от окупаторите.

„Това ще продължи до оставката на правителството”, категоричен беше той. Попитан не е ли крайно решението им, той отговори с въпрос, като попита не е ли крайно парламентът да е трибуна, от която политиците са си разменят обидни думи.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет – 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът – напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.

Акцията на студентите от Алма Матер е подкрепена от техни колеги в много университети в столицата и страната, хиляди преподаватели и обикновени хора.

Източник:   Dariknews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.