Home » Авторски страници, българи зад граница

Ново производство срещу българин от Босилеград заради “българската фашистка окупация” на града

2013.11.01 Няма коментари
Паметникът на Левски пред КИЦ "Босилеград"

Паметникът на Левски пред КИЦ “Босилеград”

Областната прокуратура във Враня е образувала ново досъдебно производство срещу Димитър Димитров – Треперски от Босилеград, по сигнал на Общинската организация на Съюза на бойците от Народноосвободителната война (СУБНОР). Полицейското управление в Босилеград е връчило призовка на Димитров на 30 октомври в 17, 30 часа – да се яви пред Полицейското управление в Босилеград на 31 октомври в 10,00 часа за изслушване.

На разпита Димитров е давал показания за това, че е снимал с фотоапарат представителите на Общинската организация на СУБНОР от Босилеград, докато те са отбелязвали „8 септември – Ден на освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация”, полагайки венци пред партизанската чешма в Босилеград, а след това е предоставил снимките на КИЦ „Босилеград” и ги е залепил на няколко места из града. По същият повод преди това бе изслушан и персонала на Културно-информационния център „Босилеград”.

Общинската организация на СУБНОР очевидно много се дразни от това, че Димитър Димитров и КИЦ „Босилеград” дават гласност и осъждат честването на „освобождението” на Босилеград от България. Нека да припомним, че отбелязването на „8 септември – Ден на освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация” бе възстановено година след повдигането на паметника на Левски в Босилеград. Тогава кметът на Босилеград Владимир Захариев отпусна общински пари, с които на три метра от паметника на Левски бе построена паметна чешма, на която Съюзът на бойците, пенсионерската организация и Църковното настоятелство започнаха ежегодно да провеждат антибългарски чествания на 8 септември, отправяйки по този начин послания срещу България и българските организации в Босилеград.

КИЦ „Босилеград” смята, че образуването на досъдебно производство и изслушването в полицията по един такъв повод, е опит за сплашване на гражданите и на КИЦ „Босилеград” да не се произнасят и да не разобличават антибългарските прояви и говора на омразата на СУБНОР.

.

Иван Николов,

председател на КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.