Home » Избрано, политика

Нелегалните емигранти в България скоро ще са 10 хиляди

2013.11.06 Един коментар
Spread the love
Според някои данни 10 % от всички сирийски бежанци са в България. Снимка: АФП

Според някои източници 10 % от всички сирийски бежанци са в България. Снимка: АФП

Към момента в страната има 9567 нелегални емигранти, в арестите са 695, в домовете за настаняване 1078, в домовете на Агенцията за бежанците – 4053 души. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи в рамките на „блиц” парламентарния контрол на въпрос на депутата от Коалиция за България Атанас Мерджанов за бежанската вълна. Според Мерджанов предишното правителство е оставило гола стратегия. Депутатът попита дали планът за справяне с кризата е подсигурен със средства и дали може да се очакват допълнителни средства от ЕС.

„На заседание на Министерски съвет бяха предприети пакет от мерки за справяне с кризата, предизвикана от засиления бежански натиск. Кризата се разраства и ситуацията е изключително сериозна”, каза Йовчев. „Тенденцията е такава, че миграционният натиск не намалява, дори на моменти се увеличава. Около 3500 нелегални емигранти са задържани в последния месец. Прехвърлен отдавна е капацитетът на местата за настаняване”, отбеляза вътрешният министър.

Кризата поражда сериозни рискове и заплахи за сигурността на България.

Над 39 организации трябва да взаимодействат на плана, приет от Министерски съвет за справяне с кризата. Работи се по инициативи за подобряване на комуникацията и сътрудничество.

Източник:  в. “Сега”

One Comment »

  • Mariana said:

    Според Иван Костов:

    “Хипотезата за наличието на тайни договори по силата на които страната ни се задължава да приема бежанци изглежда най-вероятна. До нея се стига чрез проследяване на нежеланието на управляващите да вземат конкретни управлески мерки като да отворят границата официално и да приемат „бежанците“ през КПП, а не по т. нар. „кози пътеки“, да връщат бежанците на Турция в рамките на 24 часа, според спогодбите между двете държави или да не приемат бежанци. От пълното мълчание по темата от така наречената опозиционна партия в парламента – ГЕРБ и от действията по време на тяхното управление, представени в „предисторията“ на хронологията следва да се направят изводите, че тя също е замесена в евентуални тайни договорки за прием на „бежанци“. Опита за скриване на точните данни на влезлите в страната „бежанци“, разселването им във вътрешността на територията и фрапиращият случай за настаняването им до Летище – София са показателни за нарастващия риск от заплаха за националната сигурност. От това следва да се направи прогнозата, че с всеки следващ ден всички рискове и заплахи за страната нарастват неконтролируемо с тенденция за достигане на „ниво – неуправляемо“.

    http://obshtestvo.net/%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.