Home » Избрано, политика

К. Тренчев и Д. Гочев се обявиха за изменения в Конституцията и Изборния кодекс

2013.11.12 Няма коментари
Spread the love
Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Две конституционни изменения и ключова промяна в Изборния кодекс в полза на българите в чужбина поискаха председателят на КТ „Подкрепа“ Констатин Тренчев, дългогодишният конституционен съдия Димитър Гочев и други, формирали Национална гражданска инициатива „За изменение в Конституцията и Изборния кодекс“, съобщи в. “Строител”.

Конституционните промени, за които настояват от комитета, касаят чл. 65, ал. 1 и чл. 150, ал. 1. Първият член касае невъзможността български граждани с двойно гражданство да бъдат избирани за народни представители, а вторият определя процедурата, по която може да се сезира Конституционния съд.

В Изборния кодекс инициаторите настояват за създаване на 33-ти многомандатен избирателен район „Чужбина“, както и за възможност за онлайн гласуване на българите в чужбина.

„Когато се писа Конституцията, в нея покрай множеството друго нелепости залегна и един текст, който е дискриминационен спрямо наши сънародници, които са успели да се спасят от прелестите на комунистическия режим“, припомни Константин Тренчев.

Според него въпросният текст, който не позволява избирането за народни представители на лица с двойно гражданство е бил въведен, тъй като напусналите преди 10-ти ноември страната са били хора с „категорично демократични убеждения и определени финансови възможности“, които са били невъзможни за манипулиране и командване. „Това беше в основната на замисъла на този текст – страхът от тези хора“, настоя Тренчев като припомни, че КТ „Подкрепа“ не признава „Лукановата“ конституция и отдавна настоява за нова такава.

Онлайн гласуването пък ще спести много средства на държавата, сигурен е Тренчев. Що се касае до създаването на отделен МИР за българите в чужбина Тренчев бе категоричен, че в момента нашите сънародници извън страната не знаят за кого гласуват.

Техните гласове се разпределят някъде и се хвърлят в някой регион, подчерта Тренчев. „Те обслужват определени политически сметки“, категоричен бе той. В полза на трите промени, за които настояват организаторите ще се инициира подписка, която ще бъде внесена в Народното събрание.

Димитър Гочев бе категоричен, че желаните конституционни промени могат да бъдат осъществени и без Велико народно събрание, а само с конституционно мнозинство. От КТ „Подкрепа“ бяха категорични, че доводът „сега не му е времето“ е нелеп и не го чува за първи път, като категорично го отхвърля като сериозен.

С инициативата ще бъдат запознати всички парламентарни групи, а дали и колко народни представители ще я подкрепят зависи само от тях, поясни председателят на КТ „Подкрепа“.

Тренчев категорично отказа днес да коментира предвидените за утре събития. Припомняме, отново на пресконференция в БТА КТ „Подкрепа“ заедно с КНСБ ще обявяват създаването на общ стачен комитет.

.

Източник:  Fakti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.