Home » Избрано, политика

Европейското лицемерие, границата на България, бежанците и Шенген

2013.11.08 Няма коментари
Spread the love

Брюксел ни размахаха пръст – не може да изграждате заграждения, които да подсилят границата с Турция заради бежанците

.

Уго Чан,  Аlterinformation.wordpress.com

В същото време най-големият съюзник на САЩ и НАТО в региона – Турция – е обсипала границата си със Сирия с противопехотни мини и изгражда десетократно по-стабилни стени и заграждения, за да възпре идващите бежанци от Сирия. Като наскоро турците започнаха да изграждат нова стена, а Гърция практически затвори границите си с подобни мерки още през 2012г.

Изникват някои въпроси:

Защо Турция може да изгражда стени и да обсипва границата си с мини, Гърция по същия начин да затвори границата си, за да възпре вълната от бежанци, а България не?

Защо България трябва да приема бежанци от Сирия, които не идват директно от Сирия, където е войната, а от Турция?

Защо държави като Франция блокират приемането ни в Шенген, което ЕС пое ангажимент да изпълни много отдавна, с аргументите, че границите ни не са подсигурени, а когато вземем мерки, които реално не подсигуряват само нашата собствена граница, а и външната такава на целия съюз, ни размахват пръст?

Припомняме ви думите на френския външен министър Лоран Фабиус, който се аргументира срещу приемането на България в Шенген така:

“Франция не одобрява допускането на България и Румъния в зоната за движение без паспортен контрол, известна като Шенгенско споразумение, тъй като не охраняват достатъчно добре границите си. Ако условията не се променят, няма да дадем одобрението си.”

Докога смирено българските политици ще приемат европейското лицемерие, придружено със заповедническия и нагъл тон на Брюксел така безропотно?

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.