Home » Избрано

Пеевски – главен прокурор

2013.10.13 Няма коментари
Spread the love

Стоимен Войнов,в. “Дневник”

 

Да се изгавриш по такъв начин с конституцията и да обявиш, че това е по волята на независимата съдебна система е същото, като публично пред всички да насилиш жена и да обявиш, че е било по любов.

Това направи Делян Пеевски и след това с предварително подготвено писмо изкрещя: “Дръжте Пеевски” (разбирай “контрабандистите и корумпираните”). Явно няма граници за наглостта, след като

символът на олигархията и политическата корупция

в България се самообяви за успял и почтен млад човек на 33.

Обикновено успехът се свързва с благосъстояние. Пеевски трудно минава за заможен дори и по българските стандарти – с имоти на скромна стойност за олигарх, общо под 100 000 лева и автомобил на над 10 години. Разминаването с действителния му стандарт на живот е очевидно. Пеевски се движи с кортеж от 3 коли, екип от 10 души лична охрана, живее в скъпи и големи резиденции и често пътува луксозно в чужбина. Този, който искаше да контролира злоупотребите с данъци и акцизи като шеф на ДАНС, видимо не си плаща данъците дори и върху разходите за начина на живот, който публично демонстрира.

Част от колегите на Пеевски в парламента го посочиха за успял поради огромен опит в бизнеса. А официално той никога не е имал собствен бизнес, нито участия във фирми. Неофициално или задкулисно заедно с Цветан Василев като представител на икономическите интереси на Ахмед Доган и ДПС контролира значителни активи, между които Корпоративна търговска банка, “Булгартабак”, БТК, “Техномаркет” и множество други. Но е абсурдно откраднатото от обществото чрез механизмите на политическата корупция да се дава като пример за постижение в мениджмънта.

Може би “успехът” е в политиката

Лидерът на ДПС Местан многократно посочи като безспорен успех на Пеевски фактът, че за него са гласували хиляди избиратели и той е разширил влиянието на ДПС в Пазарджик и Стара Загора. Журналистическо разследване на “Капитал” показа, че гласовете за Пеевски са основно от ромски райони. Броят на гласувалите роми се свързва по-малко с програмата на ДПС и с харизмата на Делян Пеевски, а главно с парите, които са платени, за да бъдат купени гласовете им. Безспорен политически успех, няма никакво съмнение.

И още един детайл за хроникьорите. Позовавайки се в писмото си на “независимата съдебна система”, “магистратът” Делян Пеевски би трябвало да знае, че Конституционният съд не е част от съдебната система. Явно и юридическото му образование е същото като останалите му “успехи” – заплатено с големи торби с пари.

Като се замислиш за случилото се през отминалата седмица, натрапчиво се набиват и други (не)зависимости:

Всички институции в България вече са напълно независими.

Като се започне с Конституционния съд – независим от това какво пише в конституцията.

Съдебната система е независима от справедливостта.

Медиите на Делян Пеевски и Цветан Василев са независими от истината.

Политиците са независими от волята на избирателите си.

Регулаторите са независими от обществения интерес в секторите, за които отговарят.

Правителството е независимо от партиите, които едва го крепят.

Пълна независимост. Всичко зависи от началника на Пеевски, от Пеевски, бизнес партньорите му и от торби, пълни с пари.

Чудехме се дали изборът на Пеевски за шеф на ДАНС е дъното?

Не е. Още може. Да напуснем НАТО и Европейския съюз или да бъдем изгонени оттам.

А когато “магистратът” Пеевски натрупа нужния стаж, дори и без ден да е бил на работа, независимият Висш съдебен съвет сигурно ще го избере за…главен прокурор.

Това вече ще бъде тотален успех за Делян Пеевски и ще се постигне най-пълна (не)зависимост в България.

За нормалните хора в България обаче остават още въпроси:

“А ако не искат такъв успех?”

“Ако не са съгласни, освен финансовите ресурси Пеевски да им открадне и идеята за почтеност и успех, отъждествявайки себе си с нея?”

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.