Home » Авторски страници

Ню Йорк Таймс: Въздухът в България е най-мръсният в Европа

2013.10.20 Няма коментари

Bulgaria’s Air Is Dirtiest in Europe, Study Finds, Followed by Poland / Българският въздух е е най-мръсният в Европа, установи проучване, следван от полския

 

Untitled4

 

 

 

 

 

Тази статия на в. “Ню Йорк Таймс”,

 

 

базирана на изследване на Доклад на Европейската агенция за околна среда*, предизвика тези дни невероятни коментари от иначе уважавани от мен блогъри, приятели и други активни в социално отношение хора. Начетох се на на причудливи информации за емисии, макро- и микроикономически разсъждения, националистически умотворения и какво ли още не.

За какво иде реч? Иде реч за това, че при норми на Световната здравна организация за съдържание на фин прах (P10) във въздуха от 50 μg/m3 (средно на денонощие), в българските градове като Перник, Пловдив, Плевен и Добрич се наблюдават далеч по-високи стойности. Според доклада, за периода 2002-2011 г. концентрациите са се увеличили, като трендът не е статистически достоверен.

Колко по-високи стойности? По данни от Изпълнителната агенция за околна среда, които свалих от сайта им преди години, става въпрос за София за стойности от порядъка на:

– 100 – 140 μg/m3 за второ тримесечие на 2008 г.
– 55-75 μg/m3 за трето тримесечие на 2011 г.

Тези абсолютни данни намерих навремето доста трудно, ровейки се по сайта на ИАОС. Това се отделни данни и не дават представа за сезонната динамика.

На диаграмата отдолу е дадена средногодишната концентрация, която за България е над 50 μg/m3, при норма на СЗО от 20 μg/m3.

Финият прах е изключително вреден за човешкото здраве. Болести като астма или рак на белите дробове са силно зависими от съдържанието на фин прах във въздуха.

От години знаех, че въздухът на София буквално е отровен. Но не знаех, че – уви – въздухът на повечето големи градове в Родината е такъв.

Не виждам смисъл да се омаловажават фактите. Очаквам да прочета нещо смислено от отговорни органи и от просветени българи за това, как може в бъдеще да дишаме чист въздух в Родината.

 

Димитър Иванов,

български емигрант в Швейцария

———————————————————————————-

* Докладът може да се изтегли от тук – www.eea.europa.eu%2Fpublications%2Fair-quality-in-europe-2013%2Fat_download%2Ffile&h=dAQEBzHtE . По-долу може да се види карта, илюстрираща замърсяването на въздуха през 2011 г.

пп

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.