Home » Авторски страници, политика

НПСС: 1 млн. лв. за некадърно изследване, по споразумение със Световната банка

2013.10.24 Няма коментари
Spread the love

Националното представителство на студентските съвети в България изрази с Отворено писмо към институциите възмущение от предоставянето на публични средства в размер на 1 млн. лева по споразумение между България и Световната банка, за консултантски услуги в сферата на иновациите, сключено на 26 юли 2012 г. В писмото се казва, че: НПСС категорично оспорва компетентността на външния консултант, който е бил ангажиран от страна на държавата ни по споменатата програма за аналитични услуги в областта на иновациите във връзка със създаването на Иновационна стратегия за интелигентна специализация. След направено изследване, от страна на Комисията по учебна и научна дейност към НПСС, по въпросите на „интелигентната специализация“ в България, с които е ангажирано Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, и консултантите от Световната банка, бе установено, че направената „специализация“ е нито интелигентна, нито е „специализация“.” Както и, че: “нито университетите са били активно привлечени в процеса, нито са били спазени стъпките (както са начертани от ЕК), нито има необходимата публичност, прозрачност и ангажиране на гражданското общество, нито регионалният елемент е включен в която и да било от мерките по проекта за Стратегия за „интелигентна специализация“, въпреки че става въпрос за концепция в сферата на регионалното планиране и развитие на иновациите.”

Следва целият текст на Отвореното писмо.

———————————————————————–

.

ОТВОРЕНО ПИСМО – ПОЗИЦИЯ

на Националното представителство на студентските съвети

в Република България

ОТНОСНО: 1 млн. лева за външни консултанти в науката и иновациите е кощунство срещу българските учени и младите специалисти в университетите.

.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Националното представителство на студентските съвети изразява искреното си възмущение от фактите, изнесени в публичното пространство, относно предоставянето на публични средства в размер на 1 млн. лева по споразумение между България и Световната банка, за консултантски услуги в сферата на иновациите, сключено на 26 юли 2012 година.

България е страната на последно място в Европа по финансиране на научните изследвания и иновациите. Бюджетите на изследователските институти към БАН са на абсолютния минимум, а целевите средства за научни изследвания към висшите училища възлизат на мизерните 2,8% от държавните субсидии.

Българските студенти нямат възможност да осъществят пълноценни практики, потенциалът на българските докторанти остава неоползотворен, а академиците ни със световни достижения са непотребни никому, доколкото това зависи от политиците ни. Капацитетът на всички участници в системата се похабява, а същевременно с това правителството ни финансира чуждестранни чиновници, за да правят изследвания от компетенциите на българските учени и професионалисти в сферата на иновациите и управлението на политики в сектор „Научно-изследователска и развойна дейност“ (НИРД).

Срам и позор!

Но това не е всичко в случая. НПСС категорично оспорва компетентността на външния консултант, който е бил ангажиран от страна на държавата ни по споменатата програма за аналитични услуги в областта на иновациите във връзка със създаването на Иновационна стратегия за интелигентна специализация.

След направено изследване, от страна на Комисията по учебна и научна дейност към НПСС, по въпросите на „интелигентната специализация“ в България, с които е ангажирано Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, и консултантите от Световната банка, бе установено, че направената „специализация“ е нито интелигентна, нито е „специализация“.

Зад процеса по разработване на иновационните политики в страната ни прозира шокиращо непознаване на материята по т.нар. Smart Specialization Strategy (S3) Concept на Европейската Комисия (ЕК).

ЕК изисква активното участие на университетите в процеса по интелигентна специализация, който по същество представлява предварително условие за достъп до средствата по Кохезионната политика в частта им за финансиране на научни изследвани и иновации.

Резултатите от изследването ни показват, че нито университетите са били активно привлечени в процеса, нито са били спазени стъпките (както са начертани от ЕК), нито има необходимата публичност, прозрачност и ангажиране на гражданското общество, нито регионалният елемент е включен в която и да било от мерките по проекта за Стратегия за „интелигентна специализация“, въпреки че става въпрос за концепция в сферата на регионалното планиране и развитие на иновациите.

НПСС обяви резултатите от своето изследване на специално-нарочена пресконференция, днес, 22 октомври 2013 година, на която бяха представени всички идеи, изводи и препоръки.

Изследването е дело на млади професионалисти, незаплатени солидно от правителството ни, и ще бъде предоставено на българската държава и бизнес не срещу 1млн. лв., а срещу държавнически ангажимент за по-отговорно отношение към системата на научните изследвания и иновациите в България.

Със свое писмо от м. април 2013г. до тогавашния министър на икономиката – г-н Асен Василев, НПСС пожела да съдейства посредством експертизата на студентската общност по отношение на процесите в сферата на иновациите и цялостните политики по реализация на Националната програма за реформи, но писмото ни получи мълчалив отказ.

Все още не е късно да се коригира процесът по проектиране на иновационните политики за следващите 7 години. Те могат да изиграят жизнено-важна роля за рестартирането на българската икономика, или да се превърнат (в случай на слабо планиране) в механизъм за безпредметно „прахосване“ на публични средства на българския и европейски данъкоплатец.

 

Христиан Даскалов,

координатор на Комисията по учебна и научна дейност към НПСС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.