Home » Избрано

Нищо лично – В България всеки получава точно това и нищо повече

2013.10.22 Един коментар
Spread the love

Ако търсите европейска държава, в която да получите нормално битие – сбъркали сте адреса. Мястото е някъде по на запад от българо-румънската граница

.

Димитрина Пандурова, EuroPlovdiv.com

.

DimitrinaPandurova

Уважаеми бежанци,

Скъпи правозащитници,

С ясната идея, че ще разгневя огромен кръг от организации и личности, мисля, че е време да кажем на онези хора, които бягат и си мислят, че спасението е там някъде – наречено България, една малка, спретната и европейска държава – какво ги очаква всъщност тук.

Добре е да знаете някои факти, преди да предприемете генералното решение и рисковано пътуване.

Това ще ви спести най-малкото огромно разочарование и ще ви подготви за голата истина! Бягството няма да ви отведе нито в спретната държава, още по-малко пък с европейски норми и порядки, и правила, и доходи, и отношение към нуждаещите се.

И колкото по-бързо истината бъде разбрана, толкова по-скоро няма да изпадаме в това безумно оправдаване и обясняване – защо лагерите ни били такива, защо центровете ни са онакива, защо нямало тоалетни, защо хората спели по земята… защо… Защо ли?

Защото така си живеем отдавна!

Че нима е изключение тоалетните на български училища да изглеждат по-добре? Да има тоалетен сапун или хартия? Да не говорим за повечето тоалетни в болничните заведения – успели ли сте въобще някога да се осмелите да влезете там?

Почти седем години България е член на Европейския съюз, но нито доходите ни са европейски, нито пътищата, нито социалната политика, нито отношението – към нямащите, към бедните, към хората в нужда. Тях си ги имаме с изобилие, звучи овчедушно и брутално…, но е самата истина!

Както се казва нищо лично – разбирам колко тежко е положението на бежанците, независимо дали идват от Сирия, Египет, Тунис, Либия… Опитвам се да им вляза в положение, но… не мога. Не мога да приема упреците на всички медии и колеги как нищо не се правело за бежанците… как били настанявани в мизерия…, тънела нищета…, нямали какво да ядат… Съчувствам им, но какво повече можем да им дадем – ние, като държава, в която стотици българи живеят в не по-малко мизерни условия, с не по-малко мизерни и оскъдни доходи? Какво по-точно се очаква от държава, в която детските добавки – за родените на нейна територия деца, не стига, че са само 35 лв., а и ги получават определен кръг лица? Или в държава, в която минималната пенсия предстои да бъде увеличена на 150 лв., а масово възрастните хора трябва да преживяват с около 200 лв.? Държава, в която интеграционната добавка за инвалиди е също някъде от порядъка на 30-ина лева, в която има фондове и организации, но въпреки това непрекъснато се събират средства за скъпоструващи операции на един или друг българин.

Аз не знам какъв е бил животът на тези хора преди, но знам, че са в огромна грешка от това, което очакват да открият и намерят в България!

Гняв – това чувство предизвика у мен един репортаж, който гледах преди десетина дни за бежанците. Въпреки че целта на видеоматериала бе тъкмо обратната – да провокира съчувствие към тези хора, в този момент цялата ми душа въстана срещу безпардонното им отношение, когато видях купища дрехи, разпилени по един двор, а жена обясняваше, че те нямали нужда от това… защото… си имали всичко…!

А тези дрехи… можеха да стоплят… толкова много души!

И накрая, но не като за финал, искам да подчертая дебело – аз не съм против бежанците! Аз не съм против това да помогнем и да бъдем човеци, но нека бъдем такива и към тези, с които винаги сме живели в една държава!

Редно е ясно да разграничим кои сме, къде сме, какво имаме и какво можем – да дадем, независимо дали той е български, иракски или сирийски гражданин, защото лицемерието тук е напълно излишно, а дипломатичната маска още по-грозна!

Не е срамно да си признаем – ние сме бедна държава, която отдавна е претръпнала към всичко!


One Comment »

 • Nik said:

  Уважаема Димитрина,

  Съгласен съм с почти всички Ваши констатации. Само дето ги намирам за твърде смекчени… някакси “дипломатични“, както Вие бихте се изразили. И никак не мога да приема заключителните Ви думи: “…Ние сме бедна държава.”

  Истината е, че не сме нито държава, нито бедна.

  България вече почти четвърт век е само географско понятие; в учебниците го наричат “страна“.

  Престанала е да бъде държава, а ако въобще някой настоява да употреби това политическо (не географско!) понятие, трябва да признае, че България е държава на МАФИЯТА – българска, европейска и световна, източна, западна, северна и южна (пак опираме до понятията на положителната наука География!).

  А като страна България въобще не е бедна – откъдето и да я погледнеш!

  Ако с нещо е бедна днес, то е откъм Дух – тотално е загърбила Бога, взряна в атавистичното си езическо и близкото си атеистично минало. Както е известно, който загърбва Бога (паганец, сиреч езичник) или настоява, че Той не съществува (атеист, т.е. силно вярващ, че няма Бог), ще трябва да разчита само на човеци и на никой друг. Човеци обаче почти не се виждат на политическия хоризонт, така че спасение няма и не се предвижда за зомбираното езическо-атеистично население.

  Същото това население, търчащо да даде своя “глас” на ИЗБОРИ БЕЗ ИЗБОР, увековечава статуквото на ТОТАЛЕН ГЕНОЦИД над себе си, а после реве за робската си участ.

  А иначе какво й липсва на България?

  Климат ли? Географско положение? Плодородни равнини, цъфтящи долини, благословени поля, реки, планини, море? Бог не я е пренебрегнал и откъм полезни изкопаеми – вече разработени и потенциални. Някои дори я славословят като късче от Рая на Земята.

  Само че в този “рай” властта е в ръцете на дяволи-плутократи, умело зомбиращи лумпенизираното население, което не се и опитва да види по-далече от носа си. А е било време, когато за някакви си 4-5 години българският Народ (Народ, но не и население!) е бил за пример на Европа и света.

  И докато населението спи кошмарния сън на безбожието, човеконенавистниците – синове и дъщери на Лукавия, ще го водят за носа както до “изборните“, така и до “другите” урни.

  Не се лъжете – няма друго спасение извън и без Господа Исуса Христа!

  За нормалния, незомбиран човек отдавна е станало ясно, че всички онзиденшни, вчерашни, днешни и утрешни “спасители” на България са до един вълци в овчи кожи, чиято единствена цел е да запазят непроменено положението на населението-електорат, за да могат да го доограбват от люлката до гроба; а то, несмисленото, да ги легитимира за ГЕНОЦИДА над себе си на поредните ИЗБОРИ БЕЗ ИЗБОР.

  Историята познава и по-тежки случаи от днешния български – напр. колониалното робство на Индия, античовешкия расизъм над черното население на САЩ, гнусния апартейд в ЮАР.

  Но в тези държави се намериха достойни следовници на примера на Исуса Христа и успяха само за броени години да победят изглеждащи непреодолими врагове. Махатма Ганди, Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела събудиха населението, то израсна до Народ и извоюва правото си на по-достоен човешки живот.

  Докато българите не се съвземат от чудовищния сън на езическите си и атеистични души и не се опитат да разберат какво означават думите на Исуса Христа “Аз съм Пътят, и Истината, и Възкресението, и Животът” спасението им ще се отдалечава все повече и повече.

  Докато един ден се събудят като чужденци в собствената си страна.

  Но тогава ще бъде късно за Възраждане…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.